Jump to content
Ο φυσικός

Αρκαδικές διαδρομές με αρκετό Λάδωνα

Recommended Posts

Το καλοκαίρι (πάντα επίκαιρος) είχα τη χαρά να ταξιδέψω για ένα τριήμερο μαζί με δύο παλιούς καλούς φίλους, το Γιάννη με CB 500 και το Βλάσση με CBF 1000. Για διάφορους λόγους τα ταξίδια μας έχουν αραιώσει. Για αυτό όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να βρεθούμε ξανά δεν βλέπω την ώρα να ξεκινήσουμε. Η γενική ιδέα περιλαμβάνει διαδρομές γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα αλλά όχι μόνο.

Ο Βλάσσης θα μας βρει το βράδυ. Συνάντηση με Γιάννη, παλιά εθνική μέχρι Κόρινθο, νέα εθνική προς Τρίπολη και λίγο πριν το τούνελ του Αρτεμισίου στρίβουμε δεξιά προς Κεφαλόβρυσο. Είναι μια μάλλον άγνωστη διαδρομή που κινείται στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Λύρκειου (1755 μέτρα), βόρειου γείτονα του Αρτεμίσιου. Ο δρόμος μέτριος, η θέα αρκετά όμορφη και το τοπίο βραχώδες.

img8577copy.jpg

img8578copyx.jpg

Σε μια αγκαλιά του βουνού αναπαύεται το χωριό Κεφαλόβρυσο. Μέσα από ένα βράχο ξεπηδάει άφθονο νερό. Είναι οι πηγές του ποταμού Ίναχου, του ποταμού που περνάει πολύ αργότερα μέσα από το Άργος και χύνεται στον Αργολικό κόλπο.

img8579copy.jpg

Από εδώ υπάρχουν δύο επιλογές για να καταλήξουμε στη Σκοτεινή, είτε μέσω Φρουσιούνας(!) είτε μέσω Εξοχής. Λόγω ονόματος κερδίζει η πρώτη. Ο τόπος μου είναι εντελώς άγνωστος και ας είναι μόλις 20 λεπτά από την εθνική (ή μάλλον ακριβώς για αυτό).

img8582copy.jpg

Όμορφα οροπέδια προβάλουν χαμηλότερα από τη διαδρομή μας.

img8584copy.jpg

Μετά τη Φρουσιούνα που είναι πολύ μικρό χωριό περνούμε από την Αλέα (ναι, για αυτό ονομάζεται έτσι ο χώρος μετά το τούνελ) αρκετά όμορφο πέτρινο χωριό.

img8585copy.jpg

Στη συνέχεια αφήνουμε αριστερά μας τη Σκοτεινή και κατευθυνόμαστε προς Στυμφαλία. Η λίμνη είναι γεμάτη καταπράσινες καλαμιές και στο βάθος δεσπόζει η Ζήρεια με τα 2374 μέτρα της.

img8586copy.jpg

img8587copy.jpg

img8589copy.jpg

img8590copy.jpg

Ανεβαίνουμε προς Καστανιά και κατηφορίζουμε προς το οροπέδιο του Φενεού.

img8593copy.jpg

Πρώτη κίνηση είναι μια επίσκεψη στη λίμνη Δόξας, κάθε άλλη σκέψη έρχεται δεύτερη. Η τεχνητή λίμνη που έχει λιγότερο από δύο δεκαετίες ύπαρξης έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για πολύ κόσμο. Το τοπίο είναι υπέροχο. Το παλιό εκκλησάκι που βρίσκεται μόλις 1-2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια, σε κάτι σχεδόν σαν νησί, το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου λίγο πιο πάνω, η πλούσια βλάστηση και η Ντουρτντουβάνα (2019 μέτρα) την καθιστούν ένα από τα ομορφότερα μέρη της Πελοποννήσου.

img8595copy.jpg

img8608copy.jpg

img8601copy.jpg

img8604copy.jpg

Η περιοχή έχει ένα λιγότερο γνωστό σημείο με ενδιαφέρουσα αν και όχι ευχάριστη ιστορία μα σε αυτό θα επανέλθουμε σε...δυο μέρες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Στο χωριό Πανόραμα, που παλιότερα λεγόταν Φονιάς αλλά για ευνόητους λόγους ξαναβαφτίστηκε, φάγαμε σαν καταβόθρες. Όμως, οι αληθινές καταβόθρες βρίσκονται στο οροπέδιο του Φενεού και θα πάμε να τις βρούμε. Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον. Το οροπέδιο είναι σαν μια τεράστια μπανιέρα και μαζεύει τα νερά από το νότιο κομμάτι της Ζήρειας και το νοτιοανατολικό του Χελμού. Αν τα νερά δεν μπορούσαν να διαφύγουν από κάπου το οροπέδιο θα ήταν λίμνη. Πράγματι, το οροπέδιο έχει υπάρξει πολλές φορές λίμνη στο παρελθόν, μάλιστα Άγγλος περιηγητής αναφέρει ότι ήταν λίμνη εκεί γύρω στα 1810. Όμως στο χαμηλότερο σημείο του, στα νότια υπάρχουν 3 καταβόθρες όπου τα νερά χάνονται μέσα στις τεράστιες τρύπες και οδηγούνται μετά από 8 χιλιόμετρα υπόγειας διαδρομής στις πηγές του Λάδωνα πίσω από το βουνό Σαΐτας πριν το χωριό Λικούρια! Η μυθολογία υποστηρίζει ότι ο Ηρακλής έφτιαξε αυτές τις καταβόθρες και βέβαια όποτε έχουν φράξει στο παρελθόν (όπως το 1810) το οροπέδιο έχει μετατραπεί σε λίμνη.

Αρχικά, προσπαθήσαμε να πάμε στις δύο καταβόθρες που είναι δίπλα δίπλα και η πρόσβαση σε αυτές περιλαμβάνει λίγο χώμα. Δυστυχώς, στην προσπάθειά μας να κόψουμε δρόμο βρεθήκαμε να κάνουμε πάνω κάτω στα χωράφια και αυτό δεν είναι ευχάριστο για το CB...

img8610copy.jpg

Έτσι, ανακρούσαμε πρύμνα και μέσω Μεσινού και Μοσιάς κατευθυνόμαστε προς Μάτι. Στο σημείο αυτό πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός γιατί η τρίτη και πιο εύκολα επισκέψιμη καταβόθρα είναι κρυμμένη στα δεξιά μας πίσω από ένα μεγάλο βράχο. Μόλις δείτε μια στάνη στα αριστερά σας σταματήστε και περπατήστε 3 λεπτάκια. Όλες οι καταβόθρες είναι περιφραγμένες για να μην πέφτουν μέσα ζώα.

Οι εικόνες δεν μπορούν να αποδώσουν την αίσθηση του άγνωστου που κρύβουν αυτές οι οπές στο έδαφος.

img8620copyy.jpg

img8622copy.jpg

Το τοπίο πανέμορφο.

img8626copy.jpg

Συνεχίζουμε προς Μάτι και στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε δεξιά για Αχλαδιές και Αμυγδαλιές δύο μικρούς οικισμούς. Έχουμε πια στα αριστερά μας το βουνό και δούμε λίγη άπλα παίρνουμε τον χωματόδρομο αριστερά κινούμενοι πάντα παράλληλα με το βουνό. Σε 1000 μέτρα είμαστε μπροστά σε δύο παράξενα πέτρινα κτίσματα. Είναι οι άλλες δύο καταβόθρες.

img8628copy.jpg

img8634copy.jpg

img8633copy.jpg

img8636copy.jpg

img8637copy.jpg

img8639copy.jpg

img8640copy.jpg

img8641copy.jpg

img8642copy.jpg

Προηγούμενοι επισκέπτες; :)

img8632copyk.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Κι άλλο πράγμα λοιπόν!

Φεύγουμε από το οροπέδιο του Φενεού ακολουθώντας έναν δρόμο πρόσφατα ασφαλτοστρωμένο. Περνούμε από τα χωριά Μάτι, Διακόπι, Λίμνη, Χωτούσα και καταλήγουμε στη Βλαχέρνα πάνω στο δρόμο Λεβίδι-Βυτίνα. Απομονωμένη και άγρια η διαδρομή Μάτι-Διακόπι μου άρεσε πολύ. Κάθε φορά που περνώ από τη Βλαχέρνα το μάτι μου μόλις που προλαβαίνει να δει μια πινακίδα για Παναγιά Βλαχερνών προς έναν χωματόδρομο που ανεβαίνει ζόρικα προς την κορυφή του παρακείμενου βουνού Καστανιά (1200 μέτρα). Ήρθε η ώρα να πάω. Παρκάρουμε το CB -αρκετά το κουράσαμε- και με δικάβαλο DRZ ανεβαίνουμε προς το πρώην μοναστήρι

"Εις το «Μοναστηράκι» αυτό της Καστανιάς, εντός κοίλου σπηλαίου εις υψόμετρον 1200μ. ασκήτευσεν ο ιδρυτής του, ιερομόναχος Λεόντιος το όνομα, από την Στεμνίτσαν της Γορτυνίας, της οικογένειας των Πασομεναίων. Πότε ακριβώς ασκήτευσε δεν είναι γνωστόν. Ουδέν λείψανον και σχετικόν στοιχείον της παλαιάς Μονής υπάρχει, πλην του τάφου του, που ευρίσκεται εις το μέσο του σημερινού Ναού και της Αγίας Εικόνος." (από το site που παραθέτω παραπάνω).

img8644copy.jpg

img8646copy.jpg

Φοβερή θέα-αεροπλανική.

img8654copy.jpg

img8652copy.jpg

img8650copy.jpg

img8648copy.jpg

img8655copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Επιστρέφουμε στον κεντρικό και ελάχιστα πιο κάτω στρίβουμε στον περίφημο 111 τον οποίον ακολουθούμε μέχρι τη διασταύρωση για Δάφνη και τεχνητή λίμνη Λάδωνα.

Λίγο πριν τη Δάφνη μια ταμπέλα μας ενημερώνει για τρίτοξο γεφύρι στα 2χλμ αριστερά μας. Εννοείται ότι στρίβουμε και πράγματι σε ένα μικρό (το καλοκαίρι) ποταμάκι βρίσκουμε αυτό το όμορφο γεφύρι. Το ποταμάκι λέγεται Πάος και είναι παραπόταμος του λάδωνα.

img8658copy.jpg

img8659copy.jpg

img8662copy.jpg

img8664copy.jpg

Επόμενος, και τελικός για σήμερα, στόχος η λίμνη και ένα όμορφο μέρος για να στήσουμε τη σκηνή μας. Πρόκειται για το μοναδικό ταβερνάκι που βρίσκεται πάνω στη λίμνη και είναι 2-3 χιλιόμετρα μετά το χωριό Μουριά.

img8672copy.jpg

img8675copy.jpg

Ώσπου να φάμε, να στήσουμε τη σκηνή και να τα πούμε με τον Γιάννη καταφθάνει ο Βλάσσης. Με τα φώτα xenon που έχει βάλει είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι έρχεται ενώ απέχει 2-3 έτη φωτός από εμάς. Το τι γέλιο ρίξαμε μέχρι να μας πάρει ο ύπνος δεν περιγράφεται.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Είναι απόλαυση να ξυπνά κανείς και μόλις ανοίγει την πόρτα της σκηνής να αντικρίζει τέτοιο τοπίο.

img8676copy.jpg

img8679copy.jpg

Καφεδάκι, κουβεντούλα και συζήτηση για το πως θα πάει η μέρα καλύπτουν το επόμενο δίωρο. Η ζέστη κάνει αισθητή την παρουσία της και αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε. Πρώτος στόχος να βρούμε ένα γεφύρι του Λάδωνα που κάπου μετά το φράγμα.

img8681copy.jpg

Πριν, όμως, θα αντιγράψω λίγα στοιχεία για τη λίμνη του Λάδωνα από το http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/ladon.htm

"Ένα από τα αξιοθέατα της Αρκαδίας είναι το φράγμα του ποταμού (120 χλμ. από Τρίπολη). Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.

Η κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ, κοντά στο χωριό Βούτσης, άρχισε το 1950. Το 1955 αποπερατώθηκε η κατασκευή του φράγματος και των εγκαταστάσεων και ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί με δύο ηλεκτρογεννήτριες συνολικής ισχύος 70.000ΚW. Ήταν μια από τις πρώτες μεγάλες μονάδες παραγωγήγς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το φράγμα έχει μήκος 104μ. και ύψος 55μ. και συγκεντρώνει 50.000.000 κυβικά μέτρα νερού. Το νερό αυτό διοχετεύεται στους υδροστροβίλους των δύο ηλεκτρογεννητριών του υδροηλεκτρικού εργοστασίου με σύραγγα μήκους 8.620μ. και διαμέτρου 3.9μ. - της μεγαλύτερης στο είδος της στην Ελλάδα. Η μέση ολική ετήσια ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το σταθμό είναι 350.000.000 KWh. Σημαντικό μέρος της δαπάνης που απαιτήθηκε καλύφθηκε από ιταλικές πολεμικές αποζημιώσεις. Το νερό του φράγματος, μετά τη χρησιμοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκβάλλει εμπρός από το εργοστάσιο και επιστρέφει στην κοίτη του Λάδωνα για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για τη γεωργική παραγωγή."

img8534of.jpg

Ψάχνω να βρω δρόμο για το γεφύρι στην αριστερή πλευρά του ποταμού μετά το φράγμα με βάση κάποιες θολές πληροφορίες που έχω και το αποτέλεσμα είναι: ένα CB 500 παρκαρισμένο στην αρχή ενός χωματόδρομου, ένα DRZ δικάβαλο και ένα CBF 1000 με έναν τρελό να αλωνίζει πάνω κάτω σε χωματόδρομους. Το γεφύρι δεν είναι εκεί. Τα παιδιά δεν με δείρανε. Τουλάχιστον βρήκαμε ένα γραφικό ξωκλήσι με πηγή με άφθονο νερό, μέρος ιδανικό για camping μια άλλη φορά.

img8684copy.jpg

img8687copy.jpg

Επιστρέφουμε προς το φράγμα και κατευθυνόμαστε προς Βάχλια και Δήμητρα, δύο όμορφα χωριά της περιοχής. Στο δρόμο έχουμε μια αναπάντεχη συνάντηση.

img8693copy.jpg

img8695copy.jpg

Φτάνοντας στη Δήμητρα η αλήθεια είναι ότι έχουμε βράσει. Η στάση στην πλατεία είναι μεγάλη ανακούφιση. Νερά, καφέδες και πορτοκαλάδες απαραίτητα. Ρωτώ για το γεφύρι στο μαγαζί. Πάει, λέει, καλός χωματόδρομος μέχρι κάτω. Το μάτι μου λάμπει, ο Βλάσσης θα έρθει το ξέρω, ο Γιάννης θα αράξει. Ο δρόμος κατηφορίζει, αρχικά τσιμέντο, μετά χώμα, μετά λίγο φαρδύτερος από μονοπάτι, ο Βλάσσης πάντα στους καθρέφτες μου. Σε μια διασταύρωση πάω δεξιά, βλακεία όπως αποδείχθηκε. Σύντομα βρισκόμαστε σε ένα κατηφορικό στενό δρομάκι γεμάτο κοτρώνες. Ακολουθεί διαβούλευση. Το CBF δεν γυρνάει εδώ με τίποτα, άρα προχωράμε. Λίγο πιο κάτω και ενώ πλησιάζουμε σε ένα μικρό πλάτωμα ακούω έναν υπόκωφο ήχο και γυρνώντας βλέπω CBF και Βλάσση μέσα σε ένα θάμνο. Όλοι και όλα είναι καλά, το σηκώνουμε και ξαποσταίνουμε στο πλάτωμα. Ο Βλάσσης μου λέει να συνεχίσω για να δω τι γίνεται. Πράγματι, φεύγω και αφού ουσιαστικά κινηθώ μέσα σε ένα κτήμα και κάτι βράχια βρίσκω το δρόμο που θα έπρεπε να είχαμε πάρει αν είχα στρίψει αριστερά. :P

Από εκεί το γεφύρι απέχει ούτε 500 μέτρα. Είναι εκπληκτικά φαρδύ, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες και βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ πόσοι άνθρωποι περνούσαν κάποτε από εδώ και πόσο έρημο είναι πια.

Με το που περνώ στην απέναντι πλευρά με τα πόδια και ετοιμάζομαι να κατέβω στην όχθη, η άκρη του ματιού μου πιάνει κάτι μεγάλο και ζωντανό να είναι στη βάση του γεφυριού στα αριστερά μου. Με το που το κοιτάζω -λίγο τρομαγμένος μέχρι να καταλάβω τι είναι- αυτό το υπέροχο μεγάλο γεράκι μου έχει ρίξει μια ματιά, έχει ανοίξει τα φτερά του και έχει απογειωθεί, ούτε 2 μέτρα μακριά μου. Μαγεία. Εννοείται ότι φωτογραφία ούτε που πρόλαβα να σκεφτώ να βγάλω.

img8697copys.jpg

img8703copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπράβο! Πολύ ωραία! Περιμένουμε την συνέχεια!

Aπ τα χερια μου το πηρες (να το γραψω)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

.............

Κωστάκη, για σημείωνε διαδρομές για προσεχώς. :idea: B)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Κωστάκη, για σημείωνε διαδρομές για προσεχώς. :idea: B)

Αυτο κανω αφεντικο :secret: Το θεμα ειναι εαν ακολουθησεις κι εσυ μαζι :whistling:

Τροποποιήθηκε από τον ΚωσταςΤ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Κωστάκη, για σημείωνε διαδρομές για προσεχώς. :idea: B)

Αυτο κανω αφεντικο :secret: Το θεμα ειναι εαν ακολουθησεις κι εσυ μαζι :whistling:

Αφού κανείς από σας δεν πατάει χώμα!!! Τι το σκέφτεστε;; :mB_kalo_e:

Φυσικέ.... την άδεια σου να'χα, θα σ'ακολουθούσα everywhere, που λένε και οι Άγγλοι :)

Τροποποιήθηκε από τον Terathlios

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αφού κανείς από σας δεν πατάει χώμα!!! Τι το σκέφτεστε;; :mB_kalo_e:Πατάμε ρε, όχι πολύ γιατί έχουμε ασφάλτινα λάστιχα, αλλά κάποιο στρωτό κομμάτι που θα τύχει, no problem.

Βέβαια, για να είμαστε και πιο εντάξει, θα πρέπει ο φίλος μας να μας πει τί σόϊ χωμάτινα πετύχανε και για πόσο. Απ' ότι είδα streetάκια είχανε, κροκάλες θα περνάγανε?

Φυσικέ.... την άδεια σου να'χα, θα σ'ακολουθούσα everywhere, που λένε και οι Άγγλοι :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πατάμε ρε, όχι πολύ γιατί έχουμε ασφάλτινα λάστιχα, αλλά κάποιο στρωτό κομμάτι που θα τύχει, no problem.

Αυτο να δω και μετα βαλε με στην :giljotiini:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Οι περισσότερες διαδρομές που θα δείτε γίνονται με τα περισσότερα μηχανάκια αρκεί να μην έχει λάσπες.

Η άδειά μου είναι πράγματι αρκετές μέρες, πάντως αυτή η εξόρμηση κράτησε τρεις μέρες και θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα ΠΣΚ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Είχαμε μείνει στο γεφύρι και μάλιστα ήταν πλατύ! :)

img8708copy.jpg

Επιστρέφω στον Βλάσση ο οποίος είναι έτοιμος για την ανάβαση του κροκαλόδρομου και με λίγη βοήθεια πράγματι ανεβαίνει μια χαρά. Στη Δήμητρα ένα παιδάκι που γλυκοκοιτάζει τις μηχανές μας από την ώρα που πήγαμε στέλνει τη μητέρα του να μας ζητήσει να το πάμε μια βόλτα γύρω γύρω στην πλατεία. Πώς να αρνηθείς κάτι τέτοιο; Πρέπει να ήταν το μόνο πλάσμα στη Γη που χάρηκε τόσο σαν συνεπιβάτης στο DRZ. :D

Επόμενος στόχος η Κοντοβάζαινα και κάθε είδους φαγητού που κρύβεται εκεί! :P

Στη διαδρομή Δήμητρα-κοντοβάζαινα βλέπω πινακίδα για Προφήτη Ηλία και χωματόδρομο να ανεβαίνει. Ώπα, εδώ είμαστε! Προφήτης Ηλίας ίσον κορυφή ίσον ωραία θέα. Συνεννοούμαστε με τα παιδιά να συνεχίσουν προς Κοντοβάζαινα και να κάτσουν όπου θέλουν. Η διαδρομή όχι πάνω από 3-4 χιλιόμετρα ανεβαίνει στριφογυριστά μέχρι ένα μικρό εκκλησάκι και ένα σημείο πανοραμικής θέας. Το χωριό Δήμητρα και το φαράγγι του Λάδωνα είναι στα πόδια μου.

img8711copy.jpg

img8713copy.jpg

Κατεβαίνοντας προς τον κεντρικό δρόμο το DRZ κάνει το εξής αμίμητο, κολλάει το γκάζι στο τέρμα και κακήν κακώς το σβήνω με το kill switch. Μετά αρνείται να πάρει. Χμ........ :think: Λίγες μέρες πριν, έχω κάνει διάφορες επεμβάσεις στο καρμπυρατέρ. Προφανώς κάπου εκεί είναι το πρόβλημα (έχει γίνει κάποια πατάτα). Ψάχνω και βλέπω αφενός ότι δεν έχει πατήσει καλά από τα δεξιά στον σύνδεσμο με τον κύλινδρο και αφετέρου ότι για αυτό το λόγο έχει στριμωχτεί ένα μικρό μοχλάκι στο καρμπυρατέρ το οποίο μεταφέρει την κίνηση από το ράουλο στο σλάιντ. Μαααααάλιστα.

Κάνω πρόχειρα ότι μπορώ, παίρνει εμπρός και φεύγω να βρω τα παιδιά. Λίγα μέτρα παρακάτω το καρμπυρατέρ ξανακολλάει αλλά δεν δίνω σημασία. Πάω με τέρμα γκάζι και πριν τις στροφές το σβήνω με το Kiil switch και πάλι τα ίδια στην ευθεία. Μην αρχίσετε να με ξεφωνίζετε, ήταν μόνο 3 χιλιόμετρα και ήθελα να βρω μια σκιά να το φτιάξω με την ησυχία μου. :blush2:

Πράγματι, στην Κοντοβάζαινα βρίσκω τα παιδιά κάτω από τα υπέροχα πλατάνια -δυστυχώς κανένα μαγαζί δεν ήταν ανοικτό- και το επισκευάζουμε σε ελάχιστο χρόνο. Η πείνα έχει κάνει έντονη την παρουσία της και ο Βλάσσης ρίχνει ιδέα για Τριπόταμα και πεστροφοτροφείο! Μέσααααααα.

Πρόβατα αναζητούν σκιά μέσα στο καταμεσήμερο.

img8715copy.jpg

Ανεβαίνουμε το όρος Αφροδίσιο με τις λίγες παμπάλαιες καστανιές που συνθέτουν το δάσος της Μπαρμπούς κοντά στην κορυφογραμμή του και τα ερείπια από τα λουτρά της Αφροδίτης ακριβώς στο σημείο που ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει προς τον 111. Φτάνουμε στα Τριπόταμα και απολαμβάνουμε εξαιρετικές πέστροφες δίπλα στον Ερυμάνθιο ποταμό.

img8721copy.jpg

img8728copy.jpg

Στην απέναντι όχθη και πάνω σε ένα λοφάκι βλέπουμε τα τείχη της αρχαίας Ψωφίδος και μια επίσκεψη επιβάλλεται. Δυστυχώς, παρά τις έρευνες δεν έχει βρεθεί το θέατρο που αναφέρει ο Παυσανίας που πέρασε από εδώ τον 2ο αιώνα μ.Χ.

img8726copy.jpg

Γεφυράκι στα Τριπόταμα δίπλα στον 111.

img8735copyu.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ο Μωριας ειναι ανεξαντλητος...Βλεπω διαδρομες που εχω περασει ξωφαλτσα,σχεδον παταμε ιδια μερη και αλλες εκδοχες για λιγα μπλις μετρα και .....ξαναεχω διάθεση να ταξιδεψω Μωριά... :scooter:

Φυσικε μπραβο φιλε για τα οδοιπορικα σου Ελλαδα.Μας ταξιδευεις και μαλιστα απλα και ομορφα :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

@mAthosalas σε ευχαριστώ. Πάντα με ξαφνιάζει το τι υπάρχει στα 100 μέτρα από διαδρομές που περνώ επί χρόνια και απλά δεν το ξέρω!

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια αναφορά στον ορεινό όγκο του Ερύμανθου ή Ωλενού. Με υψόμετρο 2224 μέτρα αποτελεί έναν μεγάλο ορεινό όγκο που ορθώνεται βόρεια του 111 και μαζί με τα βουνά-αδελφάκια του το Καλλιφώνι (1996) και τις Τρεις Γυναίκες (1795) αποτελούν τη δυτική συνέχεια του Χελμού. Ο Ερύμανθος είναι αδιάβατος στον άξονα βορά-νότου. Δεν υπάρχει κανένας δρόμος, τόσο απλά. Από τα Τριπόταμα, όμως, ξεκινά μια πολύ όμορφη διαδρομή που πλησιάζει το βουνό κινούμενη δίπλα στον ποταμό Ερύμανθο και φτάνει μέχρι η μονή Πορετσού στα 1100 μέτρα. Λίγο πιο κάτω ο δρόμος σταματά στο σχεδόν έρημο τον χειμώνα χωριό Πλατανίτσα. Από εκεί φεύγει χωματόδρομος για Κρυόβρυση αλλά αυτά μια άλλη φορά.

Επιβλητικό κυπαρίσσι απέναντι από τη μονή Πορετσού.

img8740copy.jpg

img8743copy.jpg

Η κορυφή του Ερύμανθου.

img8745copy.jpg

Η μονή Πορετσού

img8746copy.jpg

Απολαμβάνουμε για αρκετή ώρα την ησυχία έξω από την -κλειστή- μονή και τη θέα προς τα γύρω βουνά που αγκαλιάζουν σχεδόν από παντού αυτόν τον τόπο. Με βαριά καρδιά επιστρέφουμε προς Τριπόταμα (όπου ενώνονται τα ποτάμια Αροάνιος, Ερύμανθος και Σειραίος) και τη σκηνή μας στη λίμνη.

Ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γέωργιος και Παλιό Πάος πάνω σε μια αριστερή στροφή θα δείτε ένα χωματόδρομο να φεύγει πλάγια και δεξιά. Σε λιγότερο από 100 μέτρα θα βρείτε ένα μικρό ταπεινό γεφυράκι πνιγμένο στα σκουπίδια. Κρίμα, γιατί είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένο.

img8747copyh.jpg

70310159.jpg

Λίγο μετά χωρίζουμε με τα παιδιά. Θα πάνε κατευθείαν στη λίμνη. Στρίβω προς Νάσια, όμορφο μικρό χωριό χαμένο μέσα στο πράσινο και από εκεί ακολουθώ δίκτυο χωματόδρομων που θα με βγάλουν στην Ξηροκαρίταινα και από εκεί ακριβώς πάνω από τη λίμνη σε μέρος με πανοραμική θέα.

Ωραίο απογευματινό φως

img8754copy.jpg

Μετά από μια στροφή η λίμνη και το χωριό Μουριά αποκαλύπτονται μπροστά μου.

img8756copy.jpg

img8761copy.jpg

img8763copyh.jpg

Μικρές νησίδες σχηματίζονται σε αυτό το σημείο όπου η λίμνη είναι ακόμα στα ξεκινήματά της.

img8765copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τελευταίος στόχος για αυτή τη μέρα είναι το γεφύρι της Κυράς αν και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα το δω. :violin:

Για να πάτε στο γεφύρι της κυράς πρέπει όπως κινείστε από Πουρναριά προς Μυλιά να στρίψετε αριστερά στο σημείο με τη σχετική πινακίδα. Μην σας ξεγελάσει η μαύρη άσφαλτος και το ωραίο στροφιλίκι, μετά από λίγο γίνεται χώμα! :lol:

Σε λίγο βλέπετε το σημείο που ο Λάδωνας παύει να είναι ποτάμι και γίνεται...λίμνη! Ανάλογα με την εποχή μπορεί να βλέπετε μόνο λίμνη ή μόνο ποτάμι. Στην πρώτη περίπτωση το γεφύρι της κυράς είναι κάτω από τα νερά και δεν φαίνεται. Αυτό συνέβη και σε μένα.

Βρίσκεται κάπου εκεί μέσα...

img8771copy.jpg

...και κάπου μπροστά από τη γέφυρα που έχει κτιστεί πριν περίπου μια δεκαετία...

img8773copy.jpg

Δίπλα στη γέφυρα υπάρχει ακόμα το καρέλι (πλωτό μέσο που κινείται με σύρματα) με το οποίο επικοινωνούσαν τα χωριά της απέναντι όχθης με τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι να γίνει η τσιμεντένια γέφυρα, δηλαδή για δεκαετίες!

img8768copy.jpg

Λίγα λόγια για το γεφύρι από το http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/culture/gefyria/lad_kyr.htm

Είναι πεντάτοξο. Τα δύο πρώτα τόξα χτίστηκαν επί Φραγκοκρατίας. Επί Τουρκοκρατίας αργότερα προστέθηκαν τα άλλα δύο τόξα και το 1908 κτίστηκε το πέμπτο τόξο. Σύμφωνα με την παράδοση χορηγός του γεφυριού ήταν η «Κυρά» της Άκοβας. Έρχόταν από το Βυζίκι που ήταν η βαρωνία της και έπρεπε να περάσει το ποτάμι τότε διαπίστωσε, πως οι ξύλινοι κορμοί που το γεφύρωναν είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού. Έτσι έδωσε εντολή με δικά της έξοδα να χτιστεί το πέτρινο γεφύρι.

Δύο φωτογραφίες από παλιότερη επίσκεψη.

p1010007.JPG

p1010008of.jpg

Η επιστροφή στο ταβερνάκι έχει μια δυσάρεστη έκπληξη. Η σκηνή έχει παρασυρθεί από μια ξαφνική ριπή ανέμου (πόσο βλάκας μπορεί να είμαι και να μην την έχω στήσει καλά;) και έχει σπάσει η μια μπανέλα σκίζοντας και την τέντα. Επισκευάζουμε πρόχειρα την 14χρονη ηρωική σκηνούλα και απολαμβάνουμε μεζεδάκια, φαγητό και φιλική κουβεντούλα μέχρι τις 3. :sleep:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τρίτη και τελευταία μέρα της εκδρομής μας. Μαζεύουμε τα συμπράγκαλά μας, πίνουμε ένα καφεδάκι και συζητούμε τι θα κάνουμε.

Ο Γιάννης θα πάει στο Κρανίδι, ο Βλάσσης θα γυρίσει στην Εύβοια και εγώ Αθήνα. Πού να χωρίσουμε (και γιατί να χωρίσουμε, περνούμε τόσο ωραία :cry:)

img8776copy.jpg

img8777copy.jpg

Εντάξει, τα έχει κάνει τα ταξιδάκια του το CBF...

img8778copy.jpg

Από το χωριό Δάφνη αντί να συνεχίσω προς 111 ακολουθώ τις πινακίδες για rafting-kayak και κινούμαι για αρκετή ώρα παράλληλα με το ποτάμι. Μετά γίνεται βατότατος χωματόδρομος και τελικά καταλήγει στον 111 όπου συναντιέμαι με τα παιδιά που έχουν πάει για βενζίνη.

img8779copy.jpg

Δεν μένουμε πολύ στον 111, ζήτω οι εναλλακτικές διαδρομές! Στρίβουμε αριστερά προς Σκοτάνη - Αμυγδαλιά - Κάτω Δρυμό. Μικρά και εκτός κεντρικού δικτύου χωριά με λίγους κατοίκους αλλά προσεγμένα. Κάπου εκεί ένα τεράστιο έντομο (γνωστό και ως σερσένι) τσιμπά τον Βλάσση στο πρόσωπο και τρέχουμε σε φαρμακείο στην Κλειτορία για τη σχετική φροντίδα. Ένα καφεδάκι στο μαγευτικό Πλανητέρο είναι ότι πρέπει πριν αποχωριστούμε.

img8781copy.jpg

img8785copy.jpg

Λίγα μέτρα πιο εκεί μέσα από τα βράχια πηγάζει ο Αροάνιος

img8784copy.jpg

Αξέχαστο πλατανόδασος

img8788copy.jpg

Στο σημείο αυτό αποχωριζόμαστε με τον Γιάννη ενώ ο Βλάσσης πιθανώς θα με συναντήσει στη λίμνη Φενεού αλλά θα πάει από άσφαλτο ενώ εγώ θα ανέβω προς το διάσελο του κυνηγού. Φεύγω από το Πλανητέρο και πριν πάω προς το διάσελο στρίβω για το χωριό Άρμπουνας. Δεν είναι ιδιαίτερα όμορφο, ή για την ακρίβεια κάποτε ήταν αλλά τώρα είναι παρατημένο αλλά έχει θέα προς το Χελμό.

Απέναντι το χωριό Μάζι (Ελατόφυτο).

img8789copy.jpg

Χελμός

img8792copy.jpg

Κοιλάδα του Αροάνιου

img8793copy.jpg

Μετά τον Άρμπουνα αναζητώ τη σκήτη Παπουλάκου.

Αντιγράφω από http://www.kleitoria.gov.gr/Default.aspx?tabid=321

"Πρόκειται για μια μικρή Μονή χτισμένη σε μια πανέμορφη γωνιά. Την έκτισε το 1830 ο Αρμπουνιώτης Χριστόφορος Παναγιωτόπουλος γνωστός και ως Παπουλάκος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τις προφητείες και τα καυστικά σχόλια κατά του Όθωνα. Υφίσταται ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του ιδρυτή της σε καιρούς χαλεπούς."

img8790f.jpg

Επιστρέφω στο χωματόδρομο που ανηφορίζει προς το διάσελο του κυνηγού, το μόνο πέρασμα ανάμεσα σε Χελμό και Ντουρντουβάνα. Το μέρος είναι πανέμορφο και άγριο. Δυστυχώς, άγριες είναι και κάποιες ιστορίες που εκτυλίχθηκαν εδώ την εποχή του εμφυλίου. Το χειμώνα του 1949 πολλοί αντάρτες άνδρες και γυναίκες άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί, μέσα σε τρομερές καιρικές συνθήκες προσπαθώντας να περάσουν στην Κορινθία (στο οροπέδιο του Φενεού) από το μόνο σχετικά αφύλακτο πέρασμα από τον στρατό.

img8794copy.jpg

Η ιστορία έχει αντιστοιχία και από την "άλλη πλευρά". Σε λίγο...

Στο μεταξύ το DRZ φτάνει στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής και αρχίζει την κατάβαση προς λίμνη Φενεού.

img8795copy.jpg

Κάποια στιγμή στα αριστερά μια πινακίδα μας στέλνει προς "Τρύπα".

img8797copy.jpg

Σε λιγότερο από 300 μέτρα ο δρόμος σταματά σε ένα εκκλησάκι και οι πινακίδες δείχνουν προς ένα μονοπάτι. 10 λεπτά αργότερα βρισκόμαστε σε ένα μέρος με πανέμορφη θέα και απάνθρωπη ιστορία.

img8798copy.jpg

Ανάμεσα στα βράχια υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα, περίπου 1 επί 1 μέτρα.

img8800copy.jpg

Εδώ το 1944 ρίχθηκαν τα πτώματα αρκετών Ελλήνων που είχαν εκτελεστεί από μέλη της ΟΠΛΑ. Τα οστά ανασύρθηκαν σχετικά πρόσφατα από σπηλαιολογική ομάδα και τα ονόματα υπάρχουν σε πλάκες μέσα στο εκκλησάκι που προανέφερα. Περισσότερα στο http://users.ntua.gr/paneios/tripafeneou.htm

Μέσα σε λιγότερο από 20 λεπτά είδα με τα μάτια της φαντασίας μου θύματα και από τις δύο πλευρές. Δεν μπορώ να κάνω λόγια αυτά που αισθάνομαι. Ο άνθρωπος είναι ικανός για τα υψηλότερα και για τα χαμηλότερα. Ελπίζω να μαθαίνει από την ιστορία του (αν και αμφιβάλλω).

img8801copy.jpg

Η λίμνη Φενεού και στο βάθος η Ζήρεια.

img8802copy.jpg

Βρεθήκαμε με τον Βλάσση στη λίμνη αλλά το τσίμπημα του είχε προκαλέσει αλλεργία και χωρίσαμε γρήγορα. Η επιστροφή ήταν βαρετή και ζεστή.

Μια τελευταία φωτογραφία από τον Ισθμό και :_hi:

img8804copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τάκη, τα ταξίδια μαζί σου (είτε στους δρόμους είτε στην οθόνη) είναι μια βουτιά στην Ιστορία, την Θρησκεία, την Αρχιτεκτονική, τον Πολιτισμό.

:respekt:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν υπαρχουν λογια.Μπραβο για την περιγραφη,μπραβο για τις φωτος ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΟΛΑ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Tο καλυτερο timing για να αναρτησεις εκδρομικο φιλε...Ανοιξη μυρωδιες και Τοπια Ελλαδας...αντε να οργανωνομαστε για καμμια εκδρομουλα τωρα που μάς ανοιξε η ορεξη!!!!

Ευχαριστουμε Φυσικε...αλλά το καλευτερο "ευχαριστω" το χρωσταμε απο κοντα σε κανα διασελο με σκηνουλα να σουρουπωνει και μεσα απο γλυκια κουραση χιλιομετρων να κουτσομπολευουμε για εκδρομικα. :secret:

Καποια στιγμη...ο κοσμος ειναι μικρος,το myBike μεγαλο :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...