Jump to content
Ο φυσικός

Τριγυρνώντας στη Μακεδονία

Recommended Posts

Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2010 και μετά από μια ξαφνική απόφαση ξεκίνησε ένα όμορφο οδοιπορικό στη Μακεδονία. Στις 19 του μηνός έπεσε στα χέρια μου το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Ελληνικό Πανόραμα όπου και διάβασα για ένα φαράγγι των Σερρών με ούτε λίγο ούτε πολύ 9 γεφύρια. Στις 20 είχα ήδη τηλεφωνήσει στον Παναγιώτη Κ., ο οποίος και δέχθηκε να του φορτωθούμε στην Καβάλα για μερικές μέρες, είχα κλείσει δωμάτιο σε ξενώνα στην Άνω Βροντού Σερρών και είχα πάει στο χωριό μου από όπου και θα ξεκινούσα στις 21. 847159.gif

Στις 21 ο καιρός έχει τα κέφια του. Η ζέστη είναι αφόρητη και η εθνική οδός βαρετή όσο ποτέ. Μία στάση στα Αμπελάκια πάνω από τα Τέμπη είναι επιβεβλημένη. Τα 5 μόλις χιλιόμετρα που χωρίζουν το χωριό από την εθνική οδό φαίνονται πολύ περισσότερα. Όμορφη πλατεία με χορταστική σκιά από πλατάνια και ένα παγωμένο καφεδάκι είναι ότι καλύτερο. Μετά την ανανεωτική καφεποσία, σειρά έχει το αρχοντικό του Σβαρτς (Μαύρου).

Στα Αμπελάκια ιδρύθηκε ο πρώτος(!) συνεταιρισμός στην Ευρώπη και μιλάμε για το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα! Αλλά τι παρήγαγε και εμπορευόταν αυτή η "συντροφιά" όπως αποκαλούταν; Ερυθροβαμμένα βαμβακερά υφάσματα με μια κόκκινη χρωστική ουσία που έβγαζαν από τη ρίζα ενός τοπικού φυτού, του ριζαρίου. Τα υφάσματα αυτά εξαγόντουσαν σε όλη την Ευρώπη και οι Αμπελακιώτες έκαναν χρυσές δουλειές. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού λεγόταν Μαύρος αλλά επειδή έζησε χρόνια στη Βιέννη ως αντιπρόσωπος άλλαξε το όνομά του σε Σβαρτς (μαύρος στα γερμανικά). Με τα πολλά χρήματα που κέρδισε έχτισε το απίστευτο αρχοντικό που μπορείτε να επισκεφθείτε με το εξωφρενικό εισιτήριο των 2 ευρώ. 548249.gif

Ότι και να πούμε για το "σπίτι" αυτό είναι λίγο. Τρεις όροφοι, δικό του πηγάδι στο ισόγειο, ταμείο και χρηματοκιβώτιο του συνεταιρισμού δίπλα στην είσοδο, φρουριακή αρχιτεκτονική στους πρώτους ορόφους, πιο ανάλαφρη στον τελευταίο, μοναδική διακόσμηση, άστα να πάνε.

img4979a.jpg

Άντε τώρα να σου πάει η καρδιά να ανάψεις αυτό το τζάκι.

img4980a.jpg

Διακόσμηση οροφής...548249.gif

img4998a.jpg

Κλειδοκύμβαλο. Το dolby surround της εποχής.

img4999a.jpg

img5000a.jpg

Στο βάθος διακρίνονται οι νοτιότερες απολήξεις του Κάτω Ολύμπου.

img4969a.jpg

Η Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τον ξεναγό μας.

img4997a.jpg

Ο χώρος για την ορχήστρα! 953728.gif

img5007a.jpg

img4981a.jpg

Ένα απλό καθημερινό δωμάτιο...

Να μην τα πολυλογώ, εντυπωσιάστηκα και χάρηκα που αυτό το μνημείο παραμένει όρθιο, επισκέψιμο και σε αρκετά καλή κατάσταση. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη αν περάσετε από εκεί.

Στη συνέχεια κάναμε έναν περίπατο στο χωριό, στο οποίο υπάρχουν και άλλα αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια, καθώς και ένα λαογραφικό μουσείο με αρκετά εκθέματα.

img5012a.jpg

img5010a.jpg

Μια βόλτα στα σοκάκια

img5024a.jpg

Γύρω από το χωριό υπάρχουν αρκετά όμορφα εκκλησάκια με πηγές και πλατάνια.

Φεύγουμε από τα Αμπελάκια μέσα σε μια απίστευτη ζέστη. Το ταξίδι μέχρι την Δοϊράνη ήταν μια επίσκεψη στην κόλαση. Δωρεάν σάουνα σε συνδυασμό με σκέψεις κότας σε φούρνο. Ποτέ ξανά καλοκαιρινό μεσημέρι από την εθνική (τα έχω ξαναπεί αυτά, μην δίνετε σημασία). Προσπερνούμε το ομώνυμο χωριό και κατευθυνόμαστε προς την τοποθεσία 1000 δέντρα, λίγο πριν το χωριό Μουριές.

Στη διαδρομή υπάρχουν οχυρωματικά έργα σαν αυτό τα οποία μας θυμίζουν πόσο κοντά στα σύνορα είμαστε και ποιο ήταν το "κλίμα" πριν κάποια χρόνια.

img5027av.jpg

Στην περιοχή 1000 δέντρα, η οποία είναι όνομα και πράγμα, κάτσαμε στην ομώνυμη ταβέρνα και επιτεθήκαμε σε ένα άτυχο τηγανητό γριβάδι (κυπρίνος). 754750.gif

Η διάθεση έχει φτιάξει, η ζέστη έχει σχεδόν ξεχαστεί και με λίγο ψάξιμο βρίσκουμε ένα χωματόδρομο που οδηγεί στις όχθες της λίμνης. Τα νερά έχουν ανεβεί αρκετά σε σχέση με ότι είχα δει παλιότερα. Οι όχθες έχουν πλημμυρίσει και δεν μπόρεσα να δω τα κοχύλια τα οποία σκεπάζανε κάθε διαθέσιμο εκατοστό.

Λευκό γρανάζι και μπλε VTEC 506124.gif

img5031a.jpg

img5033p.jpg

Οι βάρκες των λιμνών (πλάβες) είναι πολύ όμορφες κατασκευές με εντελώς επίπεδη καρίνα αφενός για να μην "βρίσκουν" στα ρηχά νερά αφετέρου γιατί δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν κύματα.

img5042ao.jpg

img5046ac.jpg

Επιστροφή στο χωριό Δοϊράνη όπου βρίσκουμε αυτόν τον συμπαθητικό ξενώνα.

img5058x.jpg

Σε ένα λόγο που δεσπόζει κοντά στο χωριό υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό πολεμικό μνημείο. Ρωτάμε και μαθαίνουμε ότι είναι αφιερωμένο στους Άγγλους πεσόντες στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α'Π.Π. Κατευθυνόμαστε προς τα εκεί και στα ριζά του λόφου αντικρίζουμε ένα βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο. Θυμίζει το αντίστοιχο κοντά στην Γραβιά Φθιώτιδος.

img5052ov.jpg

img5055ar.jpg

Άγνωστος στρατιώτης

img5051cx.jpg

img5049h.jpg

Αναλυτική πινακίδα με την ιστορία του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος.

img5054zk.jpg

Προχωρούμε προς την κορυφή του λόφου. Λίγο πιο εκεί σκηνές από άγρια Δύση.

img5059sf.jpg

Λίγο πιο πέρα, σαφώς πιο ταπεινό και λιτό, βρίσκεται το αντίστοιχο ελληνικό νεκροταφείο.

img5065gt.jpg

img5062o.jpg

Τόσα παλικάρια... Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τα σκεπάζει.

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πήρε φόρα ο Φυσικός..

:_thumbsup:

Λέω αυτό το οδοιπορικό να το αφήσω για το βράδυ για μελέτη απο το σπίτι, αλλιως δεν θα δουλέψουμε σήμερα!!

:popcorn:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Στο δρόμο για την κορυφή του λόφου διασταυρωνόμαστε με το ζώο-copyright όλων των φυσικο-ταξιδιωτκών κειμένων. 903277.gif

img5094c.jpg

Από την κορυφή έχουμε πανοραμική θέα στη λίμνη και στις απέναντι όχθες που ανήκουν στα Σκόπια. Το δωρικό μνημείο έχει ατελείωτες μαρμάρινες επιφάνειες με τα ονόματα των 10000 περίπου Βρετανών που έχασαν τη ζωή τους. οι μισοί από μαλάρια.

img5069am.jpg

img5072y.jpg

img5090a.jpg

img5092az.jpg

img5093e.jpg

Επιστροφή στο χωριό και περπάτημα ανάμεσα στα λίγα σπίτια του. Πρόκειται για το τελευταίο χωριό πριν τα σύνορα με τα Σκόπια. Υπάρχει ένα κέντρο ενημέρωσης για το οικοσύστημα της λίμνης αλλά είναι πολύ παραμελημένο.

Λίγο πιο πέρα μια παλιά γέφυρα με ένα φυλάκιο, άχρηστα πια και τα δύο.

img5117jh.jpg

Την επόμενη μέρα ξυπνήσαμε από τη βροχή. Περιμέναμε να κοπάσει. Έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις εκείνη τη μέρα. Κατά τις 12 ξεκινήσαμε για τα Άνω Πορόια, χωριό κτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες ή Κερκίνη στα 380 μέτρα. Προσφέρει όμορφη θέα στη λίμνη Κερκίνη και προσφέρεται για περπάτημα στο Μπέλες, ένα αληθινό στολίδι της Βορείου Ελλάδας.

Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου.

img5120vb.jpg

img5125fk.jpg

Λίγο πάνω από το χωριό (και κάτω από το ναό) υπάρχει πανέμορφο μέρος με νερά, πλατάνια και ταβερνάκι. Ποίημα!

img5127ta.jpg

img5131g.jpg

Νοικιάζουν και άλογα. Να είχαμε λίγο χρόνο ακόμα...

img5138jq.jpg

img5144l.jpg

Φύγαμε από τα Άνω Πορόια με προορισμό το χωριό Άγκιστρο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αλλά πρώτα έπρεπε να κάνουμε μια μικρή στάση στις όχθες της λίμνης Κερκίνης.

img5149b.jpg

img5151a.jpg

Μιλάμε για πολύ νούφαρο!

img5152cf.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ακολουθήσαμε το δρόμο προς τον Προμαχώνα και Βουλγαρία. Η πινακίδα για το οχυρό Ρούπελ μας έγνεψε πονηρά αλλά την αγνοήσαμε -προσωρινά. Τα θερμά λουτρά στο Άγκιστρο ήταν ακαταμάχητος πειρασμός. Βέβαια, αλλιώς τα θυμόμουν από το 1996 που είχα πρωτοπάει και αλλιώς τα βρήκα.

img5159d.jpg

Τότε υπήρχε μόνο το αυθεντικό κτίσμα, η ιστορία του οποίου χάνεται κάπου στο Βυζάντιο ή και πιο πίσω. Τώρα βρίσκεται περικυκλωμένο από ένα ξενοδοχείο, parking και άλλα μικρότερα ανεξάρτητα λουτρά. Το χωριό, δε, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θυμάμαι. Έχουν κτιστεί πολλές νέες εξοχικές κατοικίες κυρίως από Θεσσαλονικείς, αποτέλεσμα του νέου δρόμου. Το χωριό φαίνεται να ακμάζει. Μακάρι.

Η είσοδος στα λουτρά κοστίζει 15 ευρώ για μισή ώρα και -πιστέψτε με- μισή ώρα είναι όσο μπορεί να αντέξει κανείς. Αλλά μόλις μπήκαμε μέσα σε αυτό το μοναδικό χώρο ξεχάσαμε και το όνομά μας!

img5171i.jpg

img5165x.jpg

img5167v.jpg

img5169b.jpg

Υπέροχος χώρος χαλάρωσης. Η ακτίνα φωτός από την οροφή όλα τα λεφτά. Το ζεστό νερό απίθανο. Άντε γειαααα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Περισσότερες πληροφορίες για το λουτρό: http://www.hamamagistro.gr/agistro

Φύγαμε από το Άγκιστρο σαν ζαλισμένα αλλά χαρούμενα κοτόπουλα. Η αποπνικτική ζέστη του μεσημεριού ήταν πταίσμα μπροστά σε αυτό που ζήσαμε στο λουτρό. 903277.gif

Επόμενος στόχος το Ρούπελ. Τι να πει κανείς και τι να παραλείψει για το ιστορικό οχυρό; Πολύ περιληπτικά, το Ρούπελ είναι ένα από τα περίπου 20 ανεξάρτητα οχυρά που κτίστηκαν στον μεσοπόλεμο στη συνοριακή γραμμή με τη Βουλγαρία. Πρόκειται για υπόγεια δίκτυα από διαδρόμους, χώρους ύπνου, μαγειρεία, ιατρεία, αποθήκες, δεξαμενές νερού και φυσικά πολυβολεία και πυροβολεία.

Κατά την έναρξη του Β' Π.Π. ήταν κατασκευασμένα τα εξής οχυρά:

Ανατολική Μακεδονία

* Περιοχή Μπέλες: Ποποτλιβίτσα, Ιστιμπέη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι, Παλιουριώνες

* Περιοχή Αγκίστρου: Ρούπελ, Καρατάς, Κάλη

* Περιοχή Αλή Μπουτούς και Μαύρο Βουνό: Περσέκ

* Υψίπεδο Κάτω Νευροκοπίου: Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντασαβλή, Λίσσε, Πυραμοειδές

* Περιοχή Βώλακα: Καστίλλο, Άγιος Νικόλαος, Μπαρτισέβα

Δυτική Θράκη

* Ξάνθη: Εχίνος

* Κομοτηνή: Νυμφαία

Η οχύρωση του Ρούπελ περιλάμβανε: Πολυβολεία 4 απλά, 18 διπλά

Πυροβολεία πλαγιοφυλάξεις 2

Αντιαρματικά πυροβολεία 1 απλό, 2 διπλά

Αντιαεροπορικά πυροβολεία 2

Ολμοβολεία 3 απλά, 1 διπλό

Παρατηρητήρια 22 απλά, 1 διπλό

Σκέπαστρα προβολέα 3

Οπτικοί σταθμοί 2

Έξοδοι 14 απλές, 3 με πολυβόλα

Βομβιδοβολεία 1 απλό, 1 διπλό, 1 τριπλό

ενώ υπηρετούσαν 1400 άνδρες.

Όλες οι πληροφορίες από το http://www.roupel.gr στο οποίο και σας παραπέμπω για περισσότερες πληροφορίες.

Τον Απρίλιο του 1941 η γερμανική επίθεση ξεκίνησε ακριβώς πάνω στη γραμμή των οχυρών και...εκεί σταμάτησε για τρεις μέρες. Οι Γερμανοί γνώρισαν εκατόμβη θυμάτων και πιθανώς θα πολεμούσαν ακόμα αν δεν είχαν καταφέρει να μπουν σχεδόν ανενόχλητοι από το Κιλκίς (οι Σέρβοι δεν μπόρεσαν να τους κρατήσουν) και να φτάσουν έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η υπογραφή της παράδοσης της πόλης ανάγκασε τους μαχητές του Ρούπελ και των άλλων φρουρίων να παραδοθούν.

Οι απώλειες των Ελλήνων ήταν 44 νεκροί, νούμερο μικρό σε σχέση με την επίθεση που δέχθηκαν. Σήμερα, το Ρούπελ είναι το μόνο επισκέψιμο από τα οχυρά. Εννοείται ότι είναι στρατιωτικό χώρος και η επίσκεψη γίνεται υπό τη συνοδεία και την ξενάγηση αξιωματικού.

Κινητήρας από Junkers 52, τυπικό μεταγωγικό αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.

img5193l.jpg

Τα υπολείμματα ελληνικού πυροβόλου που βομβαρδίστηκε από Stukas με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλα τα μέλη του πληρώματός του. Το πυροβόλο είχε θαφτεί από την έκρηξη και ήρθε στην επιφάνεια μόλις το 1991.

img5195io.jpg

img5199a.jpg

Η περιήγηση στο εσωτερικό του φρουρίου είναι δυνατή εμπειρία. Μακάρι να ήταν επισκέψιμο σε μεγαλύτερη μήκος από τα 500 μέτρα που είναι τώρα. Το συνολικό μήκος των στοών του είναι περίπου 6 χιλιόμετρα! 829506.gif

Η σκάλα που οδηγεί στη δεξαμενή νερού. Η χωρητικότητα ήταν τέτοια που αρκούσε για ένα μήνα!

img5201u.jpg

img5203gg.jpg

Θυρίδα πολυβόλου που έλεγχε τον διάδρομο μετά την κρυφή είσοδο του φρουρίου. Η κόκκινη γραμμή στον τοίχο αν είναι στο δεξί σου χέρι σε οδηγεί στην έξοδο.

img5209d.jpg

Για το τέλος παραθέτω την παρακάτω ιστορία όπως την παραθέτει ένας αξιωματικός που υπηρέτησε στο Ρούπελ τη δεκαετία του 90:

Ο ταγματάρχης κ. Ηλίας Κοτρίδης λέει: «Είχα την τιμή να υπηρετήσω το ηρωικό οχυρό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το γνωρίσω από κοντά

και να μελετήσω την ιστορία του μέσα από διάφορα αναγνώσματα αλλά και από τις αναμνήσεις που μου μετέφεραν εκδρομείς. Δεν θα

ξεχάσω ποτέ ένα περιστατικό που πάντα με συγκινεί. Το Μάιο του 1995 ήρθε στο Ρούπελ ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Αφού άκουσε

προσεκτικά την ενημέρωση σχετικά με την ιστορία της περιοχής, με πλησίασε και μου ζήτησε να τον πάω στο ύψωμα “Μολών Λαβέ”.

Όταν φτάσαμε, μας ζήτησε να τον κατεβάσουμε από το αναπηρικό καροτσάκι. Κάθισε στο χώμα, έσκυψε, το φίλησε και άρχισε να κλαίει. Μέσα από το κλάμα του αναφώνησε “Δεν πειράζει”. Είχα σαστίσει. Χίλιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου. Ξαφνικά με κοίταξε κατάματα και μου είπε δείχνοντας με το χέρι του ένα γκρεμισμένο κτίριο. “Εκεί άφησα και τα δυο μου πόδια. Αλλά δεν πειράζει. Τα έδωσα για την πατρίδα. Xαλάλι της”. 10537.gif

Από το Ρούπελ κατευθυνόμαστε προς Σέρρες, έχοντας το Στρυμώνα στα δεξιά μας. Ενώ οδηγούσα θυμήθηκα την εξής ιστορία που είχα διαβάσει. Οι στρατιώτες του Ρούπελ αν και παραδώσανε το οχυρό έφυγαν με τον οπλισμό τους, σημάδι αναγνώρισης της αξίας τους από τους Γερμανούς. Εννοείται ότι συνοδευόντουσαν από Γερμανούς. Ένας από τους στρατιώτες κάποια στιγμή άρχισε να τρέχει αγκαλιά με το οπλοπολυβόλο του. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν και όταν αντέδρασαν είχε απομακρυνθεί αρκετά. Βούτηξε στον Στρυμώνα και βγήκε στην άλλη όχθη, ξέφυγε. Πολλά χρόνια μετά, μετά και τον εμφύλιο, πήγε και βρήκε τον αξιωματικό υπό τις διαταγές του οποίου είχε υπηρετήσει στο Ρούπελ. Πήγε για να πάρει κάτι σαν συστατική επιστολή. Προφανώς είχε πολεμήσει στον εμφύλιο με το ΔΣ και είχε ανάγκη μια καλή κουβέντα από έναν αξιωματικό για να συνεχίσει τη ζωή του. Ο αξιωματικός δεν αρνήθηκε. Θυμόταν το πόσο γενναία είχε κινηθεί εκείνη τη μέρα και δεν είχε καμία αμφιβολία για την ποιότητά του.

Πίσω στην εποχή μας. Από τις Σέρρες ακολουθούμε τη διαδρομή για Άνω και Κάτω Βροντού. Πολύ όμορφη διαδρομή, ανεβοκατεβαίνει σε λόφους αλλού γυμνούς και αλλού πνιγμένους σε πλούσια βλάστηση. Έχει βραδιάσει πια όταν φτάνουμε στην Κάτω Βροντού, Πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και ζωντανό χωριό. Ρωτάμε σε ποιο σημείο μπορούμε να στήσουμε σκηνή και μας στέλνουν σε ένα από τα ωραιότερα σημεία που έχω μείνει στα όρια χωριού.

Στην κορυφή μικρού λόφου και δίπλα σε μικρό εκκλησάκι υπάρχει ένας όμορφος χώρος με πάγκους, τραπέζια, νερό και τουαλέτα(!) ειδικά διαμορφωμένος για πανηγύρι. Εκπληκτική θέα, ανέσεις, ε ρε γλέντια!

img5214copy.jpg

Σήμερα θα περπατήσουμε το μονοπάτι για το οποίο έκανα μια αναφορά στο πρώτο post πρίν...ένα χρόνο.... 906227.gif

Έχουμε μιλήσει με τον ξενώνα στον οποίον θα μείνουμε σήμερα και έχουμε συνεννοηθεί τα εξής: ένας δικός τους άνθρωπος θα μας παραλάβει από τη μονή Τιμίου Προδρόμου όπου καταλήγει το μονοπάτι, θα μας αφήσει στην αρχή του και αφού περπατήσουμε θα πάρουμε τη μηχανή μας από τη μονή.

Η μονή είναι εξαιρετικά προσεγμένη και αξίζει μια επίσκεψη. Αντιγράφω από wikipedia:

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης.

Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών [1]. Ο Ιωαννίκιος ήταν ο πρώτος κτήτωρ της Μονής. Το 1300 ο ανιψιός του, ο Ιωακείμ έκτισε τον καθολικό ναό και την Τράπεζα για να γευματίζουν οι μοναχοί καθώς και ψηλά τείχη γύρω από την Μονή. Το 1345 οι Σέρβοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της Μονής. Το 1371 λίγο πριν από την οριστική κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους, οι μοναχοί κατάφεραν να πείσουν τον Σουλτάνο Μουράτ Α΄ να απαλλάξει τη μονή από την πληρωμή έγγειου φόρου.

Από το 1457 ως το 1462 στη μονή μόνασε ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης Γεννάδιος Σχολάριος, ο οποίος και έμεινε εκεί ως το θάνατο του. Το 1917 η βιβλιοθήκη της Μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, οι οποίοι έστειλαν στη Βουλγαρία 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα σε χαρτί, 1500 παλιά βιβλία, και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα. Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές Βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804. Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα, που σε συνεργασία με τη 12η εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων Καβάλας έχει αναλάβει το έργο της συντήρησης και αναστήλωσης της μονής.

Το παρακάτω με κεραυνοβόλησε:

Στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά ζημιές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.

http://www.newsit.gr...d=56296&catid=6

Ξαφνικά, οι φωτογραφίες που θα δείτε έγιναν ιστορικές. 646995.gif

img5226copy.jpg

img5227copy.jpg

img5224copy.jpg

img5219copy.jpg

img5215copy.jpg

Εξαιρετικές τοιχογραφίες.

img5217copy.jpg

img5222copy.jpg

img5216copy.jpg

Εικόνες από το μουσείο.

img5234copy.jpg

img5235copy.jpg

Εξαιρετικό κτίσμα σε κακή κατάσταση.

img5231copy.jpg

Εξαιρετικό όχημα σε άριστη κατάσταση. 903277.gif (Περιμένω τα βετέκικα σχόλια του είδους: τα δύο ερείπια κλπ κλπ)

img5233copy.jpg

Ο Γιάννης που ήρθε να μας παραλάβει είναι ωραίος τύπος. Μαζί με τη γυναίκα του έχουν μετατρέψει το κτήμα γύρω από το σπίτι τους σε καταφύγιο σκύλων. Πάνω από 50 τυχερά πρώην άτυχα τετράποδα έχουν βρει στοργή εκεί. Στο μεταξύ οδηγεί ένα ταπεινό Yarris στο χωματόδρομο προς την αρχή του μονοπατιού. Οδηγεί με χαρακτηριστική άνεση ανάμεσα σε μεγάλες κοτρόνες που εξέχουν ανά μισό μέτρο ενώ μας εξιστορεί τα off ταξίδια του μέχρι τη Ρουμανία. 113790.gif

Παίρνουμε κάποιες βασικές οδηγίες και ξεκινάμε το περπάτημα. Αν όλα πάνε καλά θα χρειαστούμε περίπου 5 ώρες για να ξαναβρεθούμε στη μονή. Θα περπατήσουμε δίπλα στο ποτάμι του Προδρόμου και θα συναντήσουμε ούτε λίγο ούτε πολύ 8 γεφύρια και μια υδατογέφυρα. 847159.gif (Η αλήθεια είναι μας ξέφυγε ένα, δεν έχω καταλάβει ακόμα το πως....)

Για όποιον θέλει πραγματικά αναλυτική περιγραφή αξίζει να διαβάσει αυτό! Καταπληκτική δουλειά.

Το μονοπάτι είναι αρκετά αραιά σηματοδοτημένο με σημάδια όπως τα παρακάτω:

img5240copy.jpg

img5244copyv.jpg

Ειδικά στο πρώτο μισό της διαδρομής αρκετές φορές χρειάστηκε να πάω μπρος-πίσω για να το βρω, αλλά άξιζε τον κόπο.

Σε λίγο συναντούμε το πρώτο γεφύρι, το Διαβολογέφυρο. Μονότοξο με μήκος 7 μέτρα και πλάτος 1,5. Δεν φαίνεται στη φωτογραφία αλλά το ποτάμι βρίσκεται 16(!) μέτρα από κάτω του σε ένα εξαιρετικά στενό πέρασμα. Μάλλον εκεί οφείλει το όνομά του. Μπρρρρ.

img5242copy.jpg

Λίγο πιο κάτω συναντούμε το επόμενο. Μήκος 4,5 μέτρα, πλάτος 2,4. Βρίσκεται στην περιοχή με το παράξενο όνομα Ουζουντζάς.

img5247copy.jpg

img5248copy.jpg

img5249copy.jpg

Είναι ενδιαφέρον ότι λόγω αλλαγής της πορείας του νερού, το ποτάμι πλέον παρακάμπτει εν μέρει το γεφύρι.

img5253copy.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ωχ, πήρε φόρα ο Φυσικός..........

Ένα μόνο σας λέω, μαζέψτε τα σάλια σας κύριοι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Συνεχίζουμε μέσα σε καταπράσινη διαδρομή. Το μονοπάτι σε αρκετά σημεία έχει χάσει τη μάχη με τη φύση και είναι δύσβατο. Πρέπει να κάνουμε στην άκρη κλαδιά και διόλου φιλικά αγκάθια. Με τα πολλά βρίσκουμε το τρίτο γεφύρι, το οποίο είναι ιδιαίτερα οξύκορφο και έχει την ιδιαιτερότητα να έχει σαν κατακλείδα μία στρογγυλή πέτρα αντί για σφηνοειδή. Πιθανώς, είναι δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

img5257copy.jpg

img5259copy.jpg

Πολύ κοντά του βρίσκεται εγκαταλειμμένο οίκημα.

img5256copyl.jpg

Η γνωστή χελώνα που έχουμε πάντα μαζί μας. 903277.gif

img5261copy.jpg

Λίγο μετά με ένα μαγικό τρόπο κατάφερα να χάσω το μονοπάτι. Κάποια στιγμή το είδαμε στην απέναντι όχθη 978343.gif αλλά μεταξύ μας υπήρχε ένα μίνι φαράγγι. 15874.gif Με ευφάνταστες κινήσεις και αρκετό κόπο βγήκαμε στο δρόμο το σωστό. Στο μεταξύ είχαμε συναντήσει το αγελαδινό παλάτι.

img5262copy.jpg

Ελάχιστα πιο κάτω και στη δεξιά πλαγιά πάνω από το ποτάμι, βρίσκονται τα υπολείμματα του χωριού Λάκκος.

img5275copy.jpg

Κάτω από το χωριό υπάρχει ένα εξαιρετικό γεφύρι. Με μήκος 21 μέτρα και άνοιγμα καμάρας πάνω από 10 είναι το μεγαλύτερο από όλα τα γεφύρια της διαδρομής. Ύψος 6 μέτρα.

img5264copy.jpg

img5267copy.jpg

Ακριβώς δίπλα του στέκεται ένα μεγάλο πλατάνι με μια πηγή.

img5266copy.jpg

img5270copy.jpg

Έχουμε χάσει τη μπάλα. Αν τη βρήκατε τηλεφωνήστε μας. Μακάρι να είχαμε λίγο χρόνο παραπάνω για να τριγυρνούσαμε λίγο στο χωριό Λάκκος. Μόνο ο ναός του χωριού είναι σε σχετικά καλή κατάσταση από όσο είδα, αλλά θα ήθελα να το περπατήσω. Τουλάχιστον, φτάνει εκεί χωματόδρομος που ξεκινά λίγο πριν τη μονή Προδρόμου, οπότε αργά ή γρήγορα θα το πάμε.

Ελάχιστα πιο κάτω, πνιγμένο στους κισσούς βρίσκεται ένα ακόμα (μα πόσα είναι πια;) γεφύρι. Με μια μεγάλη και μια πολύ μικρότερη καμάρα έχει μήκος 14 μέτρα και πλάτος 1,8.

img5273copy.jpg

img5274copy.jpg

img5271copy.jpg

img5272copy.jpg

Ο χορός των γεφυριών συνεχίζεται ασταμάτητος. Λίγο πριν φτάσουμε στο υπέροχο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής συναντούμε αυτό το όμορφο δίτοξο με μήκος 13,5 μέτρα και πλάτος 2. Η εντοιχισμένη επιγραφή γράφει 2 Ιουνίου 1855.

img5278copy.jpg

img5276copy.jpg

img5279copy.jpg

Σε 5 λεπτά φτάνουμε στο ταπεινό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Όμορφος χώρος με κυπαρίσσια και παγκάκια, απλός και καλοβαλμένος ναός.

img5283copy.jpg

img5285copy.jpg

img5286copy.jpg

img5289copy.jpg

Σε λίγο η διαδρομή μας τελειώνει, αλλά τα ωραία συνεχίζονται. Το μονοπάτι μας βγάζει σε μια...παιδική χαρά και ξαφνικά βλέπουμε την τεράστια υδατογέφυρα, η οποία μετέφερε νερό μάλλον προς τη μονή. Με μήκος 81 μέτρα, πλάτος 1,35 και ύψος 11,5 μέτρα είναι επιβλητική. Τη διασχίζει πέτρινο αυλάκι το οποίο μετέφερε το νερό. Ίδιας χρήσης, αλλά πολύ πιο επιβλητική είναι η υδατογέφυρα της Καβάλας, οι γνωστές Καμάρες.

img5297copy.jpg

img5294copy.jpg

Το παράξενο κυβικό κατασκεύασμα στην είσοδο της υδατογέφυρας εμποδίζει τα ζώα να ανέβουν στη γέφυρα.

img5300copy.jpg

Έχουμε σχεδόν φτάσει, πια, στη μονή Προδρόμου. Ο δρόμος περνάει μέσα από το ποτάμι. Παραδίπλα δύο αγελάδες το απολαμβάνουν.

img5303copy.jpg

Αμέσως μετά βρίσκουμε το τελευταίο γεφύρι (για σήμερα...) με μήκος 17,5 μέτρα, πλάτος 3,5 και ύψος 5.

img5310copy.jpg

img5313copy.jpg

Λίγο πριν τη μονή βρήκαμε αυτό το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο μικρής ισχύος.

img5314copy.jpg

Φτάσαμε στο VFR μας και στο όμορφο σπίτι.

img5318copy.jpg

Στη διαδρομή για τον ξενώνα στην Άνω Βροντού σταμάτησα για μια φωτογραφία που δεν ξέρω το γιατί αλλά μου αρέσει.

img5322copy.jpg

Πάει και αυτή η μέρα!

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Διανυκτερεύσαμε εδώ και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι.

img5329copyk.jpg

img5330copy.jpg

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά και διάφορα με τελική κατάληξη στην Καβάλα και στον Παναγιώτη Κ. 847159.gif

Κατευθυνόμαστε προς Κάτω Νευροκόπι αλλά λίγο μετά το Περιθώρι κατευθυνόμαστε προς Βαθύτοπο και Κατάφυτο. Πρόκειται για ακριτικά χωριά νοτιοανατολικά του όρους Όρβηλος. Θέλαμε να τα επισκεφτούμε, έτσι χωρίς λόγο. Είναι καθαρά αγροτικά χωριά, περιποιημένα και τακτικά. Μας ανταμείβουν για την επιλογή μας με ένα όμορφο μικρό γεφύρι (μα δεν είδαμε αρκετά γεφύρια... 906227.gif)

img5332copy.jpg

Επιστροφή προς Νευροκόπι και από εκεί μια μικρή παράκαμψη προς το τελωνείο της Εξοχής.

Ξέρεις ότι είσαι κοντά στα σύνορα όταν βλέπεις αυτά τα αντιαρματικά κωλύματα (δόντια του δράκου στη στρατιωτική αργκό).

img5336copy.jpg

Σε ένα φυλάκιο στην Εξοχή υπηρετούσε ο αδελφός του Vlassishkl το μακρινό 96 ή 97. Είχαμε έρθει τότε εδώ πάνω και ήταν ερημιά. Ούτε τελωνείο υπήρχε, ούτε μεγάλοι δρόμοι. Από το 2005 το τελωνείο λειτουργεί και έχει αρκετά μεγάλη κίνηση. Όχι, όμως, όταν πήγαμε εμείς. 903277.gif

img5337copy.jpg

Στην είσοδο του Νευροκοπίου συναντήσαμε και άλλα αντιαρματικά κωλύματα. Ασυνήθιστος όπως είμαι από τέτοια έργα στη νότια Ελλάδα πάντα εντυπωσιάζομαι.

img5341copy.jpg

img5339copy.jpg

Αφού διασχίσαμε τη νότια πλευρά του όρους Φαλακρό κατευθυνθήκαμε προς Δράμα. Ο στόχος, όμως, δεν ήταν η πόλη αλλά ένα σπάνιας ομορφιάς σπήλαιο. Ξέρετε πολλά σπήλαια που τα διασχίζει ποτάμι;

Το σπήλαιο του Μααρά ή ΑγγίτηΑγγίτη άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το 1998. Το συνολικό του μήκος είναι (κρατηθείτε από κάπου) 21 χιλιόμετρα και βέβαια είναι το μακρύτερο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Έχει εξερευνηθεί σε μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και μάλιστα με σπηλαιοκατάδυση επί 70 μέτρα. 10537.gif Το επισκέψιμο μήκος είναι 500 μέτρα αλλά αξίζει τον κόπο.

Προσοχή, αν πάτε χειμώνα ενδέχεται να μην είναι δυνατή η επίσκεψη γιατί το ποτάμι πλημμυρίζει τα πάντα. Μου έχει τύχει.

img5347copy.jpg

img5350copy.jpg

img5351copy.jpg

Στο τέλος της διαδρομής συναντούμε αυτή την εντυπωσιακή κατασκευή. Δεν είναι νερόμυλος. Πρόκειται για μια κατασκευή η οποία έπαιρνε νερό από το ποτάμι, το ανέβαζε ψηλότερα και το έχυνε σε ένα κανάλι από το οποίο αρδεύονταν τα χωριά της περιοχής.

img6330copy.jpg

Η έξοδος του ποταμού Αγγίτη στο φως μετά από ένα μακρινό υπόγειο ταξίδι.

img5344copy.jpg

Δύο φωτογραφίες από την προηγούμενη επίσκεψη (2005), όταν είχε πλημμυρίσει και μπήκαμε μόνο για λίγα μέτρα.

img6331copy.jpg

img6318copy.jpg

Σημείωση. Οι φωτογραφίες στο σπήλαιο απαγορεύονται και προφανώς έβγαλα λαθραία κάποιες. Σέβομαι απόλυτα την απαγόρευση φωτογράφισης των σπηλαίων με φλας (όσο και αν φαίνεται απίστευτο προκαλούν την ανάπτυξη οργανισμών σαν βρύα στους σχηματισμούς του σπηλαίου και στην καταστροφή τους) αλλά η απαγόρευση λήψης χωρίς φλας γίνεται μόνο για να πουλάνε φωτογραφίες. 544344.gif

Μιας και πήραμε σβάρνα τα σπήλαια επισκεφθήκαμε και το σπήλαιο Αλιστράτης, γνωστό για τους σπάνιους σχηματισμούς του. Δείτε τις φωτογραφίες στο site, δεν έχω δικές μου. Αξίζει μια επίσκεψη, είναι πανέμορφο. Η Αλιστράτη βρίσκεται πάνω στο δρόμο Σερρών-Δράμας.

img5352copy.jpg

Η τελευταία μας στάση πριν την Καβάλα θα γίνει στο τετράτοξο γεφύρι του ποταμού Αγγίτη, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Με συνολικό μήκος 60 μέτρα και περικυκλωμένο από πλατάνια είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Την ώρα που πήγαμε μια παρέα παιδιών έκανε βουτιές στο ποτάμι. Ωραίες εικόνες...

img5359copy.jpg

img5353copy.jpg

Φτάσαμε Καβάλα μέσα από παρακμιακές διαδρομές και ο φίλτατος Παναγιώτης Κ. μας υποδέχθηκε με ανοικτές αγκάλες. Ντρέπομαι αλλά δεν τον έχω μια φωτογραφία από αυτή τη μέρα. Κάντε όμως υπομονή, έχουμε πολύ ακόμα.

Μια νυχτερινή βολτίτσα στην Καβάλα έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα μας.

img5363copyb.jpg

Για τη φιλοξενία του Παναγιώτη Κ. και για το σκυλάκι του τη Φοίμπη (αν το γράφω σωστά) θα σας πω αργότερα. 953728.gif

Η πρότασή του για την ημέρα υπ'αριθμόν 1 στην Καβάλα είναι μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Σιγά μην λέγαμε όχι. Εξαιρετικός χώρος, να τον βάλετε στα σχέδιά σας.

img5364copy.jpg

Το θέατρο

img5365copy.jpg

img5366copy.jpg

img5369copy.jpg

img5367copy.jpg

Η αγορά και στο βάθος η Βασιλική Β.

img5370copyj.jpg

img5383copy.jpg

img5384copy.jpg

img5385copy.jpg

img5386copyj.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αυτό είναι ο ορισμός του οδοιπορικού....

Απίστευτα μέρη και εμπειρίες, καταπληκτικές φωτογραφίες.

Πάντα τέτοια!

-Τι μηχανή χρησιμοποίησες?? Δεν την κόβω για slr, αλλά την κόβω για Slr like ...-

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αυτό είναι ο ορισμός του οδοιπορικού....

Απίστευτα μέρη και εμπειρίες, καταπληκτικές φωτογραφίες.

Πάντα τέτοια!

-Τι μηχανή χρησιμοποίησες?? Δεν την κόβω για slr, αλλά την κόβω για Slr like ...-

Σε ευχαριστώ.

Κι όμως είναι SLR. CANON EOS 5D.

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

:wallbash:

Και άλλαζες φακούς συνέχεια? Είδα ποικιλία λήψεων σε mm....

(τι φακούς φοράς?)

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπορεί κάποιος να μου κλείσει το στόμα και να σφουγγαρίσει τα σάλια μου από το πάτωμα??? :wub: :wub: :wub:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

:wallbash:

Και άλλαζες φακούς συνέχεια? Είδα ποικιλία λήψεων σε mm....

(τι φακούς φοράς?)

Είχα ένα φακό μαζί μου, τον CANON 28-135.

Η Αγορά (forum), το διοικητικό κέντρο των Φιλίππων στη ρωμαϊκή εποχή βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης ανάμεσα σε δύο μεγάλους παράλληλους πλακόστρωτους δρόμους, από τους οποίους ο βόρειος έχει ταυτιστεί με την αρχαία Εγνατία οδό. Η οδός αυτή συνέδεε δύο πύλες των τειχών της πόλης και αποτέλεσε τον decumanus maximus της ρωμαϊκής αποικίας. Η αρχαιότερη φάση της ρωμαϊκής αγοράς των Φιλίππων χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ., στην ιουλιοκλαυδιανή περίοδο και έχει χτιστεί πάνω σε κτίρια της πόλης των ελληνιστικών και πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων. Η αγορά είναι ένα ενιαία σχεδιασμένο συγκρότημα δημόσιων κτιρίων, που οργανώνονται γύρω από μία κεντρική πλατεία με μνημειακά κτίσματα τον ανατολικό ναό αφιερωμένο στην αυτοκρατορική λατρεία και το δυτικό ναό, ή curia. Στην εποχή των Αντωνίνων, περίοδο μεγάλης άνθησης για τη ρωμαϊκή αποικία των Φιλίππων, χτίστηκε στην ίδια θέση ένα νέο forum στα χρόνιατου ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (161-187 μ.Χ.). Στο forum της εποχής των Αντωνίνων διατηρήθηκε η αρχική κεντρική πλατεία, γύρω, ωστόσο, από αυτή χτίστηκαν νέα κτίρια, πολύ πιο μνημειακά, τα ερείπια των οποίων δεσπόζουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο.

img5371copy.jpg

Η Μεγάλη Βασιλική Β'

img5374copy.jpg

img5375copy.jpg

img5380copy.jpg

img5381copy.jpg

Αντιγράφω για τη Βασιλική από εδώ:

Στη νότια πλευρά της ρωμαϊκής αγοράς είναι κτισμένος ο βόρειος τοίχος της Βασιλικής Β'. Το οικοδόμημα απομακρύνεται ως προς την αρχιτεκτονική του από τον τύπο της ελληνικής βασιλικής και πλησιάζει τον τύπο της βασιλικής με τρούλο, όπως είναι η Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Δύο κιονοστοιχίες με 6 κολώνες η κάθε μια χώριζαν το εσωτερικό σε τρία κλίτη, με ολικό πλάτος 31μ. Το μεσαίο κλίτος στεγαζόταν με μια μεγάλη καμάρα. Η αρχή των τόξων που την στήριζαν, φαίνεται ψηλά στους πεσσούς. Επάνω από τα πλάγια κλίτη και το νάρθηκα ήταν ο γυναικωνίτης που είχε μορφή Π. Ο μαρμάρινος στηλοβάτης του τέμπλου σώζεται στη θέση του και το ιερό στην ανατολική του πλευρά έχει μια μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Συμμετρικά στην αψίδα του ιερού είναι κτισμένες δυο μικρές αψίδες στη Β.Α και Ν.Α γωνία της εκκλησίας, που ανήκουν στα προκτίσματα.

Στα Β.Α βρίσκεται το βαπτιστήριο, ένα τετράγωνο δωμάτιο (6,89Χ5,57μ.). Το δάπεδό του πλακοστρωμένο άλλοτε, έχει στο μέσο μια τετράγωνη αβαθή λεκάνη (2,51Χ1,83μ.), εφοδιασμένη με αγωγό για την αποχέτευση του νερού. Το βαπτιστήριο επικοινωνεί στα ανατολικά του με ένα στενόμακρο δωμάτιο που καταλήγει σε μια μικρή αψίδα. Το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιούνταν κατά την τελετή του βαπτίσματος και ίσως ήταν κατηχουμενείο ή χρισμάριο.

Στη Β.Α γωνία υπάρχει χώρος που μάλλον ήταν το διακονικό της εκκλησίας κι όταν αυτή καταστράφηκε, τότε το δωμάτιο μεταβλήθηκε σε παρεκκλήσι. Τα τρία κλίτη του ναού επικοινωνούν με το νάρθηκα με τρεις εισόδους. Με τη καταστροφή της Βασιλικής, ο νάρθηκάς της που έμεινε ανέπαφος μεταβλήθηκε σε μικρή εκκλησία και με το κτίσιμο της αψίδας δημιουργήθηκε ο χώρος για το ιερό.

Αίθριο Δε χτίστηκε αν και ετοιμάστηκε γι'αυτό ένας μεγάλος χώρος. Χωρίς αυτό, το μήκος του ναού είναι 62 περίπου μέτρα και το πλάτος του μαζί με τα προκτίσματα περίπου 47 μέτρα. Για τον αρχιτεκτονικό τύπο και τη διακόσμησή της χρησίμευσαν σαν πρότυπα οι περίφημες εκκλησίες της Κων/πολης, Αγία Σοφία και Αγία Ειρήνη. Έξοχα δείγματα διακοσμητικής τέχνης είναι τα κιονόκρανα, τα επίκρανα και τα επιθήματα. Πλατειά φύλλα ακάνθου απλωμένα στον κάλαθο του κιονόκρανου και λογής-λογής φυλοστοιχίες είναι τα διακοσμητικά θέματα. Το τρυπάνι σκάλισε τόσο βαθειά τα περιγράμματα που έκανε το μάρμαρο να μοιάζει με δαντέλα.

Η μεγάλη και ωραία Βασιλική Β', στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των Φιλίππων κτίσθηκε το 550μ.Χ περίπου. Πριν όμως ολοκληρωθούν οι εξωραϊστικές εργασίες του εσωτερικού χώρου, κατέρρευσε ο τρούλος. Μένουν επιβλητικά υψωμένοι οι παράπλευροι τοίχοι να φθείρονται από τον χρόνο και τους ανθρώπους.

Η παλαίστρα

img5377copy.jpg

Στα δυτικά της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β' οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τα ερείπια της παλαίστρας που χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ. Το κτίριο επικοινωνούσε με τη μεγάλη Εμπορική οδό. Η περίστυλη κεντρική αυλή ήταν χώρος ασκήσεων. Στα δυτικά υπήρχαν δωμάτια και στα ανατολικά ένα μικρό αμφιθέατρο με επτά σειρές εδωλίων. Ο καλύτερα διατηρημένος χώρος είναι οι βεσπασιανές στη νοτιοανατολική γωνία του κτιρίου. Με κλίμακα, από την οποία σώζονται εννέα βαθμίδες, κατεβαίνουμε σ'έναν προθάλαμο που οδηγεί στην αίθουσα των βεσπασιανών. Στις τρεις πλευρές της αίθουσας υπάρχει συνεχόμενο έδρανο με 42 κυκλικές οπές. Κάτω από το έδρανο υπάρχει βαθιά υπόνομος με συνεχή ροή νερού, με την οποία εξασφαλιζόταν η μόνιμη καθαριότητα του χώρου. Το κτιριακό συγκρότημα της παλαίστρας χτίστηκε στα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. και καταστράφηκε με το τέλος της αρχαίας πόλης και την ανέγερση της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β' στην περιοχή αυτή.

img5387copy.jpg

Όμορφο πρωτοχριστιανικό ψηφιδωτό

img5388copy.jpg

Βαπτιστήριο. Πρόκειται για σταυροειδή δεξαμενή. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο.

img5389copy.jpg

Σε αυτό το χώρο βρίσκονταν καταστήματα. Για αυτό υπάρχουν πολλά πιθάρια.

img5391copy.jpg

img5392copy.jpg

Ο Απόστολος Παύλος ήρθε στους Φιλίππους το 49-50μΧ. Αναφέρεται ότι φυλακίστηκε για ένα διάστημα. Ο χώρος φυλάκισης πιστεύεται ότι είναι ο εικονιζόμενος.

img5394copy.jpg

img5395copy.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μετά το περπάτημα στους Φιλίππους είχε έρθει η ώρα της μάσας. Η πρόταση του Παναγιώτη άκουγε στο όνομα Κεφαλάρι. Όπου Κεφαλάρι και νερά, όπου νερά και δροσιά άρα...ΕΠΙΘΕΣΗ!

Πράγματι το μέρος έχει άφθονα νερά, ένα ζηλευτό ποτάμι με όμορφα διευθετημένες όχθες και πεζόδρομους. Φάγαμε δίπλα στο ποτάμι και φάγαμε καλά.

DSC01708.jpg

Γειτονικά με το εστιατόριο βρίσκεται μια νεροτριβή που δουλεύει. Για την ακρίβεια πνίγεται στη δουλειά αν κρίνω από το πόσες κουβέρτες και κουρελούδες είχε για στέγνωμα. Πολύ το χάρηκα.

img5396copy.jpg

Το καφεδάκι έλαβε χώρα στη Δράμα, όχι όπου κι όπου αλλά στο υπέροχο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας με τα άφθονα νερά και τα όμορφα κτήρια.

img5402copy.jpg

img5397copy.jpg

img5403copy.jpg

img5398copy.jpg

Πώς να μετατρέψετε έναν τηλεφωνικό θάλαμο από ένα άχρωμο κουτί σε κάτι κομψό.

img5409copy.jpg

Η περιοχή γύρω από το πάρκο είναι γεμάτη από καπναποθήκες του μεσοπολέμου και άλλα κτήρια ιδιαίτερου κάλλους. Περασμένα μεγαλεία; Ίσως...

img5404copy.jpg

img5406copy.jpg

img5405copy.jpg

Varaderoκάλλους!

img5407copy.jpg

Στην επιστροφή προς Καβάλα και ενώ έχουμε σχεδόν φτάσει βλέπω τον Παναγιώτη να σταματά δίπλα σε ένα KTM Adventure και σε ένα άλλο μηχανάκι δήθεν-classic τύπου. Το παλλικάρι με το classic (Triumph) είχε μείνει από λάστιχο. Αυτό δεν είναι παράξενο. Το παλλικάρι με το classic ήταν Αμερικάνος. Ούτε αυτό είναι περίεργο. Το παλλικάρι με το classic είχε έρθει από Γερμανία. Είχε αρχίσει να γίνεται περίεργο αλλά όχι πολύ. Το παλλικάρι πήγαινε στο Ισραήλ ή στη Συρία. Όλο και πιο περίεργο. Το παλλικάρι δεν ήξερε να αλλάξει λάστιχο, ούτε πού ήταν τα εργαλεία στο μηχανάκι του. Ε, αυτό ναι ήταν περίεργο. 270956.gif64254.gif

Ο Παναγιώτης ενώ είναι έτοιμος να σκάσει στα γέλια, παρακολουθεί την αναζήτηση των εργαλείων.

img5410copy.jpg

Ευτυχώς που ήταν ο Παναγιώτης, που έχει μια μικρηηηηή εμπειρία από λάστιχα, και το παιδί κατάφερε να φτάσει μέχρι το camping και να κοιμηθεί. Πάντως, δεν ξέρω αν περισσότερο τον λυπήθηκα που πήγαινε ξεβράκωτος στα αγγούρια ή τον ζήλεψα για το ταξίδι που είχε ξεκινήσει. Μάλλον το δεύτερο. Ελπίζω να ολοκλήρωσε το ταξίδι του και σε κάθε περίπτωση θα αποκόμισε μοναδικές εμπειρίες (όπως το να μας γνωρίσει 604576.gif)

Το επόμενο πρωί είναι συννεφιασμένο και βρέχει σποραδικά. Θέλαμε να κάνουμε μια καλή βόλτα στο κέντρο της πόλης και αυτή είναι η καταλληλότερη μέρα. Πάμε λοιπόν...

Παλιά καπναποθήκη που έχει ανακαινιστεί πολύ όμορφα και γνωρίζει νέα χρήση. Καλό!

img5417copy.jpg

Το σύμβολο της πόλης, οι υπέροχες Καμάρες, το υδραγωγείο που έφερνε νερό στην παλιά πόλη μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. 542291.gif

img5440copy.jpg

img5423copy.jpg

img5431copy.jpg

img5422copy.jpg

Ο Παναγιώτης μας περιέγραψε πως είχε ανέβει με φίλους του, παιδί ακόμα, πάνω στις Καμάρες και τους κυνηγούσε ένας αστυνόμος. Από τότε ήταν μορφή. Ελπίζω να μην διαβάζει η Αγγελική και παίρνει ιδέες για σκανδαλιές. Με κάτι τέτοιους εκεί γύρω έβαλαν κάγκελα!

img5435copy.jpg

Τώρα τι να πεις για αυτά τα σπιτάκια;

img5425copy.jpg

img5428copy.jpg

Αφού μπήκαμε στην κατηγορία Όμορφα Σπίτια ας μείνουμε:

img5439copy.jpg

Για πόσο ακόμα θα στέκεται σαν νησάκι μέσα στη θάλασσα των θηρίων;

img5456copy.jpg

Άτλας.

img5443copy.jpg

Περνάμε στην κατηγορία Μεγάλες Μορφές!

img5445copy.jpg

Μια ματιά στο λιμάνι

img5446copy.jpg

Βολτάροντας στα βράχια κάτω από το κάστρο

img5448copy.jpg

Μάλλον αυτοκτόνησε όταν έμαθε ότι δεν είναι VFR 64254.gif Χωρίς πλάκα, τώρα, το καταλυπήθηκα.

img5447copy.jpg

Είναι μια από τις 3-4 ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα.

img5454copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Διαγαλαξιακό ημερολόγιο: Μέρα 7η ή κάτι τέτοιο.

Εγκαταλείψαμε άκαρδα αλλά προσωρινά τον Παναγιώτη και φύγαμε καρφί για την Ξάνθη. Ποιος ήταν άραγε ο σημαντικότερος λόγος για αυτήν την απόφαση; Μην ήταν τα όμορφα σοκάκια της; Μην ήταν τα πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια της;

ΟΧΙ!!!!

Ήταν το ζεύγος των Αρχιερέων (εξαιρετικά παιδιά του VFRh)! 700107.gif

img5469copy.jpg

Δώσαμε ραντεβού έξω από μία συμπαθέστατη καφετέρια, δίπλα στο ποτάμι που διασχίζει την πόλη.

img5457copyw.jpg

img5458copy.jpg

Γνωριστήκαμε με τα παιδιά (δεν είχαμε ξαναβρεθεί), ήπιαμε το καφεδάκι μας, γελάσαμε και μετά ανέλαβαν χρέη ξεναγού στην όμορφη πόλη τους. Πολύ όμορφη!

img5468copy.jpg

img5465copy.jpg

img5461copy.jpg

img5460copy.jpg

Καφετέρια του τοπικού κινηματογράφου. Καλό!

img5467copy.jpg

Δεν ξέρω πως είναι η Ξάνθη στο σύνολό της, υποθέτω ότι δεν θα είναι παντού όπως στη γειτονιά που περπατήσαμε. Ότι και να ισχύει, η συγκεκριμένη περιοχή είναι unpaictable.

Λογικά και αναμενόμενα έφτασε η στιγμή της πείνας. Το συζητήσαμε με τα παιδιά και κατέβασαν φανταστρουμφική πρόταση. Στο σημείο αυτό κάναμε το μεγαλύτερο λάθος της εκδρομής. Την δεχθήκαμε! 501379.gif

Ναι, ήταν λάθος. Ολέθριο και καταστροφικό. Δεν έπρεπε, με καταλαβαίνετε;

Λυπήθηκα το φαγητό που περίσσεψε αλλά ήταν εντελώς αδύνατον να φάμε όλη την ποσότητα. 548249.gif

img5470copy.jpg

Για να αποφύγετε κάτι παρόμοιο μην πάρετε ποτέ των ποτών το δρόμο από Ξάνθη για Σταυρούπολη και σε καμία περίπτωση μην στρίψετε αριστερά για το χωριό Πίλημα (αν δεν κάνω λάθος μετά από τόσο καιρό...)

Στην είσοδο του χωριού το διεστραμμένο μάτι μου εντόπισε ένα μικρό γεφυράκι. Μη βαράτε ρε σεις, να μη δούμε ένα γεφυράκι δηλαδής; 903277.gif

img5471copy.jpg

Επιστροφή προς Ξάνθη και στο δρόμο κάνουμε τις απαραίτητες στάσεις για να φωτογραφήσουμε τρία ακόμα γεφύρια που αγνοήσαμε στο πήγαινε λόγω πείνας.

Το πρώτο, πάνω από το οποίο περνάει ο δρόμος για το χωριό, έχει μήκος 45 μέτρα και από πάνω του περνάει ο δρόμος για το Πίλημα.

img5477copy.jpg

img5478copy.jpg

Το δεύτερο θα το δείτε αριστερά σας όπως πάτε από Ξάνθη για Σταυρούπολη στο 6ο χλμ.

img5481copy.jpg

Το τρίτο (πρώτο από Ξάνθη) αποκλείεται να το χάσετε. Είναι δίπλα στη σύγχρονη γέφυρα στο 4ο χλμ του δρόμου Ξάνθης-Σταυρούπολης. Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο καμάρες του όρθιες. Ο ποταμός λέγεται Κόσυνθος και αποτελούσε και αποτελεί το δρόμο επικοινωνίας της Ξάνθης με τα πομακοχώρια. Για αυτό και έχει τόσα γεφύρια (και πολλά άλλα που δεν είδαμε αυτή τη φορά).

98267294.jpg

Πολυβολείο (κατασκευασμένο στην κατοχή ή μετά;) που έλεγχε το πέρασμα από το παλιό γεφύρι.

img5482copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αποχαιρετιστήκαμε με τα παιδιά στην Ξάνθη, ελπίζοντας να δούμε ξανά σύντομα τα δυο θεόμουρλα! 354640.gif

Η συνέχεια έχει καταδρομική επίσκεψη στην Κομοτηνή, όχι για να δούμε την πόλη (φτάσαμε και φύγαμε βράδυ) αλλά έναν καλό φίλο από το στρατό, ο οποίος μένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και είπαμε να μοιράσουμε την απόσταση. Εννοείται ότι δεν πήγαμε από Εγνατία αλλά από την παλιά εθνική η οποία περνάει από το ένα και μόνο Πόρτο Λάγος.

img5489copy.jpg

Προσέξτε το παγόνι που εκτελεί χαμηλές πτήσεις στα αριστερά.

img5491copy.jpg

Πανελλήνια συγκέντρωση του Παπί Φόρουμ.

img5498copyd.jpg

Λίμνη Σκανδάλων Βιστωνίδα

img5501copy.jpg

Η νυχτερινή επιστροφή στην Καβάλα μέσω Εγνατίας είναι σύντομη και χαλαρωτική. Ειδικά όταν συνοδεύεται από χαλαρή έξοδο για μπυρίτσα με Παναγιώτη και τη μία και μοναδική Αγγελική! Δεν θυμάμαι το όνομα αλλά κάτσαμε σε ένα συμπαθέστατο φοιτητοροκάδικο μπαράκι. 354640.gif

Ο Παναγιώτης είχε προτείνει για το επόμενο διήμερο μία σκηνάτη εξόρμηση στην Θάσο. Έχω να πάω πάνω από 10 χρόνια. Μέσα!

Η μέρα είναι ηλιόλουστη, τα κέφια μεγάλα, με γάλα είναι και ο καφές που πήγε να πάρει η Έλλη σε ένα μαγαζί και έτρεχε μετά να προλάβει το πλοίο. 64254.gif

Παναγιώτης ο φιλόζωος και Γλάρος ο φιλοπανάγιωτος.

img5509copy.jpg

img5511copy.jpg

img5515copy.jpg

Μόλις φτάνουμε στη Θάσο το πρώτο μέλημα είναι η εύρεση camping. Αναλαμβάνει δράση ο Παναγιώτης και έτσι στήνουμε τις σκηνές μας στο δημοτικό (πρώην ΕΟΤ) camping του Πρίνου το οποίο είχε πολύ καλές θέσεις με σκιά, μέτριες τουαλέτες και όχι πολύ ευγενικό προσωπικό. Δεν πειράζει, η σκιά με νοιάζει περισσότερο.

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης ξεκινά η εξερεύνηση. Ο Παναγιώτης, ξέροντας τι μας αρέσει, προτείνει Μεγάλο Πρίνο (Καζαβίτι), το γνωστό ορεινό χωρίο του νησιού. Πολύ καλή επιλογή.

Πρώτα μασουλήσαμε τα δέοντα στην πλατανοσκεπή πλατεία του χωριού.

Μετά περπατήσαμε για ώρα στα στενά σοκάκια.

img5523copy.jpg

img5520copy.jpg

img5524copy.jpg

Κορόμηλα που άξιζαν μια καλύτερη τύχη. 754750.gif

img5525copy.jpg

img5527copy.jpg

img5528copy.jpg

img5531copy.jpg

Ερείπια νερόμυλου λίγο έξω από το χωριό

img5529copy.jpg

Ο Παναγιώτης και η Αγγελική επιστρέφουν στο camping για ανασυγκρότηση και εμείς ξεκινάμε με το VFR να επισκεφτούμε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος που βρίσκεται πάνω από το Καζαβίτι. Όσο ανεβαίνουμε η θέα γίνεται απολαυστικότερη.

Το Καζαβίτι πνιγμένο στο πράσινο.

img5532copy.jpg

Ενώ ανεβαίνουμε βλέπουμε πλήθος κόσμου οι οποίοι περπατάνε χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες παιδιά. Παραξενευόμαστε μέχρι που αντιλαμβανόμαστε ότι την προηγούμενη μέρα γιόρταζε ο Άγιος Παντελεήμονας. Οι πιστοί είχαν πάει στο μοναστήρι και τώρα κατέβαιναν προς ένα ναό στον Πρίνο για λειτουργία.

Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει σπήλαιο από το οποίο αναβλύζει αγίασμα.

img5540copy.jpg

img5541copy.jpg

Στο κατέβασμα συναντούμε πάλι μέρος του πλήθους. Σε ένα κομμάτι της διαδρομής ακολουθούν μονοπάτι, αλλού βγαίνουν στο δρόμο. Είναι πολύ όμορφη εικόνα αυτό το ανακάτεμα όλων των ηλικιών και κάπως σπάνιο πια. Αποφασίζουμε να πάμε και εμείς στο ναό. Αισθανθήκαμε πιο κοντά στον τόπο με αυτή την κάπως απρόσμενη εξέλιξη. Ήταν όμορφα.

img5545copy.jpg

img5547copy.jpg

img5548copy.jpg

Το βραδάκι μας βρήκε μαζί με τον Παναγιώτη και την Αγγελική σε "παραδοσιακή" πιτσαρία του νησιού. Πολιτιστικά δρώμενα πάλι...

Η δεύτερη μέρα στη Θάσο ξεκινά με καφεδάκι στο camping

img5550copy.jpg

και ακολουθεί μάζεμα σκηνών και λοιπών αξεσουάρ. Θα ακολουθήσουμε τον παραλιακό δρόμο σε μια αριστερόστροφη περικύκλωση της Θάσου. Παρένθεση: το εσωτερικό του νησιού πρέπει να μπορεί να χαρίσει ένα υπέροχο τριήμερο με ένα DRZ ή/και ένα ζευγάρι ορειβατικά μποτάκια.

img5551copy.jpg

Κάναμε μια μικρή στάση στα Λιμενάρια. Η κωμόπολη έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που στην πραγματικότητα δεν ήταν σπουδαία μέχρι τΙς αρχές του 20ου αιώνα, οπότε άρχισε η εκμετάλλευση των γειτονικών μεταλλευμάτων από τη γερμανική εταιρία Speidel μεταξύ του 1905 και 1912. Τα ορυχεία ήταν πλούσια σε αποθέματα καδμίου, ένα κοινό ορυκτό από ψευδάργυρο. Η εκμετάλλευση των ορυχείων συνεχίστηκε το 1925 από τον Vielle Montagne μέχρι το 1930, ο οποίος το 1926 ανοικοδόμησε τις εγκαταστάσεις καύσεως με νέες περιστροφικές καμίνους.

Το κτήριο με τα γραφεία της εταιρίας μεταλλευμάτων Spiedel ήταν κτισμένο στην κορυφή ενός υψώματος προς την ανατολική πλευρά των Λιμεναρίων. Το κτήριο ονομάζεται «Παλατάκι», βρίσκεται ψηλά βλέποντας ολόκληρη την κωμόπολη και μπορεί να το δει κάθε επισκέπτης. Κάτω από αυτό υπάρχει ένα παλιό ορυχείο.

Το Παλατάκι.

img5552copy.jpg

Άντε γειαααα!

img5554copy.jpg

Η επόμενη στάση γίνεται στις Αλυκές, ένα υπέροχο μέρος που συνδυάζει παραλία για μπάνιο, ταβερνάκια με έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο.

Αντιγράφω από http://odysseus.cult...sp?obj_id=15401

Στο νότιο άκρο της Νήσου Θάσου βρίσκεται η χερσόνησος της Αλυκής. Στις δύο πλευρές αυτού του ισθμού σχηματίζονται δυο φυσικοί ορμίσκοι με καταγάλανα νερά. Ολόκληρη η χερσόνησος αποτελείται από συμπαγές πέτρωμα λευκού μαρμάρου και ήταν ένα ανοιχτό λατομείο σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Η συνεχής λατόμευση είχε ως αποτέλεσμα να απολαξευτεί ένα μεγάλο μέρος της χερσονήσου σχεδόν ως την επιφάνεια της θαλάσσης. Όταν η στάθμη κατεβαίνει απομένει το αλάτι στα βαθουλώματα που δημιουργήθηκαν από τη λάξευση των μαρμαρίνων όγκων. Οι φυσικές αυτές αλυκές έδωσαν και το όνομα Αλυκή, τοπωνύμιο βεβαιωμένο από την υστεροβυζαντινή εποχή. Ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης στη χερσόνησο εντοπίζονται ήδη από τον 7ο αι π.Χ σε λατρευτικό σπήλαιο στον ανατολικό όρμο. Στη θέση αυτή ιδρύθηκε το αρχαίο ιερό τα ερείπια του οποίου αντικρύζει ο επισκέπτης στην ακρογιαλιά του ανατολικού όρμου. Κατά την παλαιοχριστιανική εποχή και ως τον 7ο αι. μ.Χ τη λατρεία στο χώρο συνέχισαν οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Στους νεότερους χρόνους αναπτύχθηκε μικρός οικισμός όπου διέμειναν προσωρινά οι κάτοικοι του Θεολόγου κατά την συγκομιδή του καρπού της ελιάς. Σήμερά ολόκληρη η χερσόνησος έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικός χώρος και προστατεύευται από το ΥΠΠΟ.

Αμέσως μετά την είσοδο βρίσκεται ο αρχαίος ναός που αναφέρεται πιο πάνω.

img5560copyb.jpg

img5559copy.jpg

Λίγο μετά το ναό συναντούμε μία σαρκοφάγο.

img5556copy.jpg

img5561copy.jpg

Τα ερείπια της Βασιλικής

img5562copy.jpg

img5563copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

img5564copy.jpg

Μετά τη Βασιλική το μονοπάτι γίνεται πιο δύσβατο και κινείται κοντά στη θάλασσα αλλά αρκετά ψηλότερα. Ψάχνουμε έναν ημιτελή παρατημένο κίονα. Την πληροφορία την έχουμε βρει στην πολύ κατατοπιστική πινακίδα στην είσοδο του χώρου. Τα κατάλευκα βράχια, από τα οποία έχει αποκοπεί υλικό στην αρχαιότητα κάνουν υπέροχη αντίθεση με το μπλε.

img5568copy.jpg

img5566copy.jpg

img5569copy.jpg

img5570copy.jpg

img5572copy.jpg

Δεν αργούμε να συναντήσουμε τον κίονα. Είναι εκτυφλωτικός κάτω από το μεσημεριανό φως. Ποιος ξέρει γιατί ξέμεινε εκεί...

img5576copy.jpg

Ξαφνικά ανοίγεται μπροστά μας αυτό το υπέροχο τοπίο. Η λιθοκοπή που έχει γίνει ήταν τέτοιας έκτασης που η θάλασσα καλύπτει την πρώην ξηρά. Από εδώ μαζεύανε αλάτι, εδώ οφείλεται το όνομα Αλυκές.

img5579copy.jpg

img5581copy.jpg

img5582copy.jpg

Στις τρύπες που φαίνονται στους βράχους έδεναν τα πλοία στην αρχαιότητα.

img5584copy.jpg

Ένα μικρό σπηλαιώδες άνοιγμα κοντά στη θάλασσα έχει μετατραπεί σε εκκλησάκι.

img5588copyt.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Η τελευταία στάση πριν το λιμάνι είναι το χωριό Παναγία. Αξίζει σίγουρα έναν περίπατο ανάμεσα στα όμορφα σπίτια του και στην πλατεία με τα άφθονα νερά.

img5590copy.jpg

img5591copy.jpg

img5595copy.jpg

img5594copyg.jpg

Φτάνουμε στο λιμάνι της Θάσου αρκετά νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης του πλοίου οπότε 309704.gif πάμε για λίγα αρχαία ακόμα!

Η αρχαία αγορά

img5607copy.jpg

img5609copy.jpg

Ο ναός του Ηρακλή (μάλλον 906227.gif)

img5596copy.jpg

Το αρχαίο θέατρο κτισμένο μέσα στην ακρόπολη και σε μέρος με μοναδική θέα.

img5601copy.jpg

img5597copy.jpg

Τμήμα επιγραφής στο θέατρο

img5602copy.jpg

Η θέα που λέγαμε...

img5598copy.jpg

Αλλά παρά τις περιπολίες της, η Ελλάδα δεν παύει να με εκπλήσσει...

img5599copy.jpg

Κάτι λιγότερο αρχαίο αλλά σίγουρα παλιό. Ένα Trabant!

img5604copy.jpg

Το παλιό λιμάνι της Θάσου.

img5612copy.jpg

img5617copy.jpg

Ώρα για αναχώρηση. Δυστυχώς. 324288.gif

img5619copy.jpg

Η τελευταία μέρα του ταξιδιού μας αφιερώθηκε σε μια πιο ηλιόλουστη βόλτα στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο κάστρο και στην παλιά πόλη.

Παρκάρουμε χαμηλά, κοντά στο λιμάνι και αρχίζουμε το ανέβασμα μέσα από τα σοκάκια. Μια προσπάθεια να βρούμε το σημείο που οι Καμάρες συναντούν το κάστρο έμεινε άκαρπη καθότι είναι μη προσβάσιμο.

Συνεχίζουμε για το κάστρο.

img5637copy.jpg

Εντός του κάστρου υπάρχει μικρό θέατρο, αρκετά κτίσματα, μια δεξαμενή (στέρνα), αίθουσα για την φρουρά, αποθήκη πυρομαχικών και το προπύργιο, ο ψηλότερος πύργος από τον οποίον η θέα είναι εκπληκτική και πανοραμική.

img5621copy.jpg

img5631copy.jpg

img5624copy.jpg

img5630copy.jpg

img5636copy.jpg

Η αποθήκη πυρομαχικών, γνωστή και ως φυλακή, τώρα εκθεσιακός χώρος. 113790.gif

img5633copy.jpg

Μετά το κάστρο (το οποίο έχει εισιτήριο, δεν θυμάμαι το ποσό) περπατάμε άνευ στόχου και σκοπού στα δρομάκια.

img5651copy.jpg

img5653copy.jpg

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το Τέμενος του Χαλίλ Μπέη πρόσφατα ανακαινισμένο και πολύ αξιόλογο. Δυστυχώς, σχετικά με αυτό το μνημείο θα ήταν καλό να διαβάσετε και αυτό... 486714.gif

img5639copy.jpg

Τι όμορφα σπίτια...

img5640copy.jpg

img5641copy.jpg

img5642copy.jpg

img5646copy.jpg

img5647copy.jpg

img5654copy.jpg

img5622copyd.jpg

Πηγή της παλιάς πόλης. Άνευ νερού πια.

img5650copy.jpg

Σημαντικό σημείο της πόλης αυτό το κτήριο. Όχι για ευχάριστους λόγους, αλλά σημαντικό.

img5648copy.jpg

Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε το 1769 ο Μεχμέτ Αλή πασάς Αιγύπτιος πασάς. Ο ίδιος έκτισε το περίφημο Ιμαρέτ, ιεροδιδασκαλείο ως το 1902. Κι όμως δεν έχω ούτε μια φωτογραφία από εκεί...

img5645copy.jpg

img5643copy.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το μεσημεροαπογευματάκι αράζουμε με τον Παναγιώτη και τα λέμε. Στο μεταξύ, η Έλλη έχει γενέθλια και εμείς ύπουλα και προδοτικά έχουμε αγοράσει μια τουρτάρα, ε... τούρτα, καλά καλά, τουρτίτσα. (Βασικά μάλλον ήταν μεγάλη πάστα...)

Ο Παναγιώτης Κ. στάθηκε εξαιρετικός οικοδεσπότης, μας ανέχθηκε για 6 μέρες (και καταλαβαίνετε τι σημαίνει να ακούει κάποιος ανέκδοτα επί 6 μερόνυχτα 906227.gif ), μας ξενάγησε, μας φίλεψε, απλά 953728.gif Σε ευχαριστούμε και πάλι Παναή.

Να προσθέσω ότι ένα βράδυ κατά τις 10(!) πήγαμε την μπροστινή ζάντα του VFR στο μάστορα του Παναγιώτη για αλλαγή ρουλεμάν. Κάπως ασυνήθιστο, ε; Η Έλλη και η Αγγελική τον βάφτισαν ο μάστορας-υπνοβάτης. 22971.gif

Κατά τις 6 το απόγευμα ξεκινήσαμε για τη μεγάλη επιστροφή. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι ένα μεγάλο μέρος του ταξιδιού έγινε παράλληλα με τη μεγάλη απεργία των βυτιοφόρων. Τις τελευταίες μέρες μπορέσαμε να κινηθούμε σε Κομοτηνή και Θάσο μόνο επειδή ο Παναγιώτης ήξερε τον κατάλληλο...κόσμο! Αλλά τη μέρα της επιστροφής δεν έχει μείνει σταγόνα βενζίνη πουθενά στην Καβάλα. Έχουμε γεμάτο ρεζερβουάρ αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται πιο κάτω. Ο Παναής μας δίνει ένα δεκάλιτρο πλαστικό ρεζερβουάρ το οποίο δένουμε με χταπόδια στο πίσω μέρος της σέλας (έχει σελάρα το 750) και ξεκινάμε.

Ευτυχώς δεν το χρειαστήκαμε παρά μόνο κάπου ανάμεσα Λάρισα και Λαμία, όταν ήξερα πια ότι θα τη βγάλουμε καθαρή. 594272.gif

Πόσο μου αρέσει να ταξιδεύω βράδυ! 542291.gif

img5662copy.jpg

Λίγο πριν ξημερώσει φτάσαμε Αθήνα γεμάτοι από εικόνες, ανθρώπινη επαφή, σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και 2500 χλμ περισσότερα στο κοντέρ. Και εις άλλα με υγεία, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

462580.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπραβο και παλι μπραβο..!!

Τρομερες εικονες,φανταστικα μερη,φοβερη περιγραφη, ομορφες φωτογραφιες..!!

Προφανως ξερεις να ταξιδευεις και να "ζεις" το ταξιδι σου..

Παντα τετοια και καλυτερα..!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...