Jump to content
dim_gal

ενεργειακο τζακι...

Recommended Posts

Ναι, όντως το κόστος ξεφεύγει στην περίπτωση που το πληρώνεις εξολοκλήρου από την τσέπη σου, μόνο μέσω προγράμματος έχει νόημα να το κάνεις.

Εαν δεν βάλεις αερόθερμα σώματα και βάλεις τα απλά σε συνδυασμό με aircondiction για το καλοκαίρι γλιτώνεις τίποτα?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν ξερω κατα ποσο θα βαλω air contition,ισως τα αποφυγω μιας και απο πανω υπαρχει αλλος οροφος (ανεκμεταλευτος) να με προστατευει απ την απ ευθειας εκθεση στον ηλιο και περιμετρικα θα γινει καλη θερμομονωση.

Δεν μου αρεσουν οπτικα (εσωτερικα+εξωτερικα) τα aircontition και δυστυχως δεν μπρω να κοιμηθω με αυτα .....

Στο αρχικο ερωτημα περι μαρκων δεν βλεπω να γνωριζει καποιος κατι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 19/5/2022 at 12:20 ΜΜ, το μέλος GeorStrat έγραψε:

Δεν ξερω κατα ποσο θα βαλω air contition,ισως τα αποφυγω μιας και απο πανω υπαρχει αλλος οροφος (ανεκμεταλευτος) να με προστατευει απ την απ ευθειας εκθεση στον ηλιο και περιμετρικα θα γινει καλη θερμομονωση.

Δεν μου αρεσουν οπτικα (εσωτερικα+εξωτερικα) τα aircontition και δυστυχως δεν μπρω να κοιμηθω με αυτα .....

Στο αρχικο ερωτημα περι μαρκων δεν βλεπω να γνωριζει καποιος κατι.

Εγω εχω αερόθερμο τζάκι μάρκας heta μοντέλο classic 1. Με φυσική ροή χωρίς βερντιλατερ. Το έχω σε ενιαίο χώρο σαλόνι τραπεζαρία και κουζίνα (γυρο στα 50 με 60 τμ). Αυτόν τον χώρο τον κάνει τούμπανο. Δηλαδη στην τερμα αντίθετη πλευρά του τζακιού έχω 21 έως 23 βαθμούς. Μπροστά στο σαλόνι (όπου βρίσκεται και το τζακι) δε στέκεσαι. Και φυσικά σπάει το κρύο στα μέσα δωμάτιο. Δηλαδη εκεί που έχω 15 βαθμούς το κανει 18-19.(στα δωμάτια στα πολλά κρύα ανοίγω έξτρα θέρμανση θερμοσυσσωρευτες). Δε καίει πολλά ξυλα, η εταιρεία δίνει 1,5 κιλο την ώρα νομιζω και η αλήθεια δεν απέχει από αυτό. 

Γενικά στη περιοχή μου Δυτική Πελοπόννησο, δεν εχει πολλά κρύα. Δηλαδη το λειτουργώ από μέσα Νοέμβρη έως όσο παρει συνήθως τέλος Μάρτη. Το λειτουργώ κάθε μέρα στανταρ 8 ώρες ίσως και 10 και καίω 1,5 τόνο περίπου ελιά. 

Τωρα πόσο το είχα πληρώσει θα σε γελάσω. Η 2200 ή 2800(, δε θυμάμαι), τοποθετήθηκε σε προϋπάρχον τζάκι απλό και εχει 5 χρόνια εγγύηση. Γενικά σαν το δικό μου έχουν βάλει πολλοί στη περιοχή και κανενας δεν εχει θεμα. 

Τωρα δε ξέρω κατά πόσο μπορώ να κρίνω την ποιότητα. Εγω μέχρι τώρα δεν έχω κανένα θέμα. 

Στα θετικά ότι δε μαυρίζει ΠΟΤΕ το τζαμι. Ποτε όμως ίσως να πιανει παχνη σαν μαύρισμα μια φορά στις 10 μερες. 

Πρόσεξε τι θα βάλεις. 

Γνωστός έχει βάλει ιταλικό και άλλος ελληνικό. Και τα 2 μαυρίζουν φουλ το τζαμι και θελουν κάθε μέρα καθαρισμα.

Γενικά από μάρκες δεν εχω ιδεα. Εμπιστευτικα τον εγκαταστατη ο οποίος μου προτεινε και με 1300 αλλά μου τόνισε τα αρνητικά και τυχόν προβλήματα. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευχαριστω για τις πληροφοριες Σπυρο.

Μου εγινε προταση για ελληνικο στα 3800 τελειωμενο με γυψοσανιδες καναλι για τα μακρυνα δωματια και μοτερ στα 3800,αλλα δεν ξερω....εχω εναν φοβο στα ελληνικα με αυτα που ακουω και μου επιβεβαιωνεις κ εσυ.

Σιγουρα δεν ειναι ολα τα ελληνικα το ιδιο,οπως σιγουρα δεν θα ειναι το ιδιο καποιο απ αυτα με ενα επωνυμο της rais πχ,που εχει αγορα μονο 6000 χωρις την τοποθετηση.

Απο αποψη,βρωμιας,καθαρισματος και κουβαληματος ποια ειναι η εμπειρια σου?

Αν ξανακοιτουσες για θερμανση δλδ θα το προτιμουσες?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 48 λεπτά, το μέλος GeorStrat έγραψε:

Μου εγινε προταση για ελληνικο στα 3800 τελειωμενο με γυψοσανιδες καναλι για τα μακρυνα δωματια και μοτερ στα 3800,αλλα δεν ξερω....εχω εναν φοβο στα ελληνικα με αυτα που ακουω και μου επιβεβαιωνεις κ εσυ.

Σιγουρα δεν ειναι ολα τα ελληνικα το ιδιο,οπως σιγουρα δεν θα ειναι το ιδιο καποιο απ αυτα με ενα επωνυμο της rais πχ,που εχει αγορα μονο 6000 χωρις την τοποθετηση.

Αν έφτιαχνα σπίτι από την αρχή θα έβαζα ένα τέτοιο τζάκι όχι για κυρία θέρμανση. Για κυρία θέρμανση θα εβαζα καλοριφέρ με υγραεριο γιατι εδω που ειμαι δεν εχω φυσικό αέριο είτε αντλια θερμότητας. Ισως και με ξύλο λέβητα. 

Απο άποψη βρωμιάς τιποτα τρομερό. Αν προσέχεις πως το αναβεις(θέλει να αφήσεις λίγο ανοιχτή κάποια πόρτα ή παράθυρο για να μην σου καπνίσει στην αρχή μέχρι να αρπάξει) και δε καπνίζει μέσα στο σπίτι μέχρι να το ανάψεις, δεν θα έχεις κάποιο θέμα όσον αφορά τη κάπνα. 

Τα ξυλα τα βαζω σε ένα ζεμπιλι (καλάθι) και τα τοποθετώ μπροστά στο τζάκι για να έχω απόθεμα μέσα στο σπίτι και να μην κουβαλάω. 

Κάθε 3 με 4 μερες αφαιρείς στάχτη από μέσα (έχω ένα κουβαδακι και το γεμίζω λίγο λίγο). 

Οπως να το κάνεις κάτι θα σου πέσει από έξω. Οχι κάτι τραγικό. 

Αλλα εκεί που έχουν φτάσει τα καύσιμα πίστεψε με με τους θερμόσυσσωρευτες που εχουν εγκατασταθεί πριν 25 χρόνια, είμαι μια χαρά και δε πληρώνω και τρελό πόσο σε ρευμα(π.χ για 1 μηνα καθημερινής λειτουργίας για τον έναν που είχα σε λειτουργια πληρωσα 60 ευρω παραπανω ρευμα) Ασε που 25 χρόνια δεν εχουν πάθει τίποτα μόνο 1 αντίσταση αλλαχτηκε στον έναν πριν 4 χρόνια. 

Κατα τα αλλα, οι αγωγοί που θα σου περάσουν στα δωμάτια κατά 90%δε θα προσφέρουν ζέστη. Για εμένα μη το κάνεις. Τζαμπα τρύπες στους τοίχους. 

Εχω ακούσει παράπονα και για τα kratki τα πολωνικά. 

Το δικό μου είναι δανέζικο. 

Επαναλαμβάνω όμως δεν έχω εμπειρία από τζάκια. Οτι ακούω από φίλους. Εμενα μου είναι ο μαστορας να βαλω heta ότι είναι ποιοτικα και το έβαλα. Δεν εχω κανενα παράπονο. Μονο έχω αλλάξει 1 κομμάτι βερμικουλιτη(έχουν αυτό το υλικό σαν επένδυση μέσα για μόνωση) που έσπασε από κάποιο κοπανημα ξύλου, 10 ευρω. Και να μην το αλλαζα δεν ειχε θεμα αλλά για αισθητικούς λόγους. 

Τροποποιήθηκε από τον spiros!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 6 ώρες, το μέλος GeorStrat έγραψε:

Επισης δε ξερω για τι τζακι μιλάμε και τι χώρους θες να καλύψεις αλλά 3800 είναι πολλά για ελληνικο. Βεβαια ξαναλεω δε ξερω για τι τζάκι μιλαμε γιατι σε κάποια πληρωνεις και τι μόστρα. 

Εμενα μου είχε πει ότι αν γκρεμιζα τελείως την καμινάδα και το έφτιαχνα από την αρχή με επένδυση γυψοσανιδα θα πήγαινε γυρο στα 300 ευρω παραπάνω. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν ξερω....ισως κινηθω προς α/θ και  για την "συντροφια" της φωτιας βαλω ενα πιο απλο χωρις μοτερ και καναλια.

Εχω σκεφτει και για λεβητα  συμπηκνωσης πετρελαιου αλλα οσο το ψαχνω τοσο μπερδευομαι.

Δεν το περιμενα να με ταλαιπωρησει τοσο αυτη η αποφαση αλλα πρεπει να συνυπολογιστουν ολα μιας και φτιαχνεται κατι εξ αρχης....να ηταν ενα εξοχικο δεν θα με πειραζε και τοσο.

Το υγραεριο εχω την εντυπωση προυποθετει υπογεια δεξαμενη  για λογους ασφαλειας,σωστα?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 2 ώρες, το μέλος GeorStrat έγραψε:

Δεν ξερω....ισως κινηθω προς α/θ και  για την "συντροφια" της φωτιας βαλω ενα πιο απλο χωρις μοτερ και καναλια.

Εχω σκεφτει και για λεβητα  συμπηκνωσης πετρελαιου αλλα οσο το ψαχνω τοσο μπερδευομαι.

Δεν το περιμενα να με ταλαιπωρησει τοσο αυτη η αποφαση αλλα πρεπει να συνυπολογιστουν ολα μιας και φτιαχνεται κατι εξ αρχης....να ηταν ενα εξοχικο δεν θα με πειραζε και τοσο.

Το υγραεριο εχω την εντυπωση προυποθετει υπογεια δεξαμενη  για λογους ασφαλειας,σωστα?

Είτε υπόγεια είτε επίγεια απλά έχει κάποιες προϋποθέσεις. 

Εγω θα έβαζα ένα ενεργειακο τζακι με φυσική ροή (το οποίο θα έκανε δουλειά), και για κυρία θέρμανση αντλια θερμότητας. Ετσι γλιτώνεις και τα air condition.

Αν σκεφτουμε ότι λογικά θα θες 2 air condition 9000 btu για τα δωμάτια και σίγουρα ένα 18000 για ενιαίο χώρο, τοτε μιλάμε για τουλάχιστον 1500 ευρώ. 

Με άλλα 2.500 ξεμπερδεύεις από θέρμανση και ψύξη. 

Βέβαια δε ξερω για τι σπίτι μιλάμε αλλά υπολογίζω γυρο στα 100-120 τετραγωνικά. 

Με 4000 ευρώ βάζεις αντλια. 

Τρέχει και μια επιδότηση 500 ευρω απο τη ΔΕΗ για τοποθέτηση αντλίας. Τσεκαρε το. 

Επισης μια και μιλάς για νέο σπίτι τσεκαρε και αυτό που λένε για φωτοβολταϊκά στη ταράτσα. 

Οχι για να πουλάς ρευμα αλλά για να καλύπτεις τις ανάγκες του σπιτιού σου. 

Τροποποιήθηκε από τον spiros!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 4/6/2022 at 3:41 ΜΜ, το μέλος GeorStrat έγραψε:

Που μπερδευεσαι?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 12/6/2022 at 1:09 ΜΜ, το μέλος fasarias έγραψε:

Που μπερδευεσαι?

Μπερδευομαι στο οτι οσο πιο πολλα μπαινουν σαν επιλογες τοσο παραπανω δυσκολευομαι να αποφασισω.

Και εκτος αυτου δεν εχω καποιον γνωστο/φιλο που να εχει λεβητα συμπηκνωσης πετρελαιου ωστε να μου πει πως τα παει απο αποδοση/οικονομια και καταναλωση.

Την 4/6/2022 at 5:39 ΜΜ, το μέλος spiros!!! έγραψε:

Το υγραεριο το φοβαμαι....δεν ξερω γιατι,ισως λανθασμενα.

Με 4000 ισως παιρνεις μια αντλια αλλα για να ολοκληρωσεις το πακετο με σωματα f/c πας στο 10k+

Πολυ καλη λυση και τα φωτοβολταικα στην ταρατσα αλλα εκει μιλαμε για αλλο ενα +10k ,οποτε τοι πραγμα αρχιζει και ξεφευγει...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στη περιοχή που είσαι έχεις πολλά κρύα? Εμενα π. χ πιο πολύ  με νοιαζει το καλοκαίρι πάρα ο χειμώνας. Ο χειμώνας ο βαρύς αντε να είναι 2,5 μηνες. Σε εμένα μιλάω. Το καλοκαίρι μπορεί και 4-5

Αν δεν εχεις πολλά κρύα βαλε ένα αεροθερμο ενεργειακο και βάλε έναν καυστήρα υγραεριου. Αν δε θες να βάλεις μεγάλη δεξαμενή σε αυλή, μπορείς να βάλεις 2 μπουκαλες μεγάλες σε σειρά συνδεδεμένες με τον καυστήρα.. Μιλαμε για τουλάχιστον 15 μερες αυτονομίας με πολλές ώρες λειτουργίας την ημερα. 

Αλλα για εμένα μη το φοβάσαι το υγραεριο. Εγω το λειτουργώ σε εστιες 4 χρόνια τώρα και έχω τη μπουκαλα μέσα στο σπίτι. 

Αν προσέχεις το λαστιχο να μη ξεραθεί, αλλάζεις τα τσιμουχακια και κάνεις και έλεγχο με σαπουνερο τι να φοβηθείς. Ασε που πλέον έχουν διπλές ασφάλειες και δεν αφήνουν να επιστραφεί η φλόγα μέσα στη μπουκαλα. 

Εν το μεταξυ νομίζω σε καυστήρες η συνδεση γίνεται με ειδικούς σωλήνες, γιατι το λαστιχο νομίζω είναι ασφαλές μέχρι 2 μετρα(αν δε κάνω λάθος) 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κρυα πολλα δεν εχω,παραθαλασσια πολη της Αττικης ειμαι.Σπανιως να πεσει υπο του 0 η θερμοκρασια  κι αν γινει θα ειναι για 5-10 μερες ολη τη σεζον.

Θα ρωτησω και θα το δω κ αυτο με το υγραεριο.

Πρωτα απ ολα πρεπει να γινει μια μελετη απο μηχανολογο για θερμιδες,απωλειες κ ολα αυτα που δεν τα ξερω και στην συνεχεια προχωραμε στην υλοποιηση της οποιας επιλογης.

Απλα εκανα μια κουβεντα για να δω απο κατοχους τα υπερ και κατα των οποιων εναλλακτικων μιας και τα εχουν ζησει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι πρώτες πληροφορίες λένε για  αρχική τιμή 1,60-1,70 στο πετρέλαιο θέρμανσης οποτέ την φάγαμε αδέρφια ,ακόμα και 1,20+ να βγει ο οικογενειακός προϋπολογισμός πάει βόλτα 

Αρχιζω και ψάχνομαι και εγώ ,πιθανόν να κινηθώ για ενεργειακό τζάκι .

Το μόνο αρνητικό ότι λείπουμε απο το σπίτι λόγο δουλειάς και δεν ξέρω κατά ποσό μπορεί να διατηρήσει μια σχετική θερμοκρασία στον χώρο όταν θα το ανάψω το πρωί και θα φύγω;;

Η γυναίκα επιστρέφει κατά τις 5 ,ο μικρός κατά τις 2 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο μικρός πόσο μικρός είναι?

Γιατί η γενική λογική στο τζάκι είναι πως δεν το παρατάμε αναμμένο επί μακρόν χωρίς κάποια εποπτεία ακόμα και αν σφραγίζει πλήρως.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα πάει 1η γυμνασίου ,οι δικοί μου μένουν κάτω από μένα όποτε θα υπάρχει κάποια εποπτεία .

Οταν είμαι απόγευμα στην δουλεια και φεύγω κατά τις 12-1 πιστεύω θα είναι οκ.

Ψαχνομαι πάντως 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 4 ώρες, το μέλος Ratamahatta έγραψε:

Ψαχνομαι πάντως 

Εγώ παιδί της πόλης ήμουν οπότε με το ξύλο ως θέρμανση ασχολήθηκα μόνο τα τελευταία 10 χρόνια που ζω στα βουνά.

Επιγραμματικά θα πω ότι για βασική πηγή θέρμανσης αξίζει τον κόπο μόνο υπό συνθήκες ή ως έσχατη λύση ανάγκης.

Δηλαδή, εδώ το καυσόξυλο ήταν πάντα από φθηνό έως πάμφθηνο (πχ πέρυσι 150 ευρώ ο έτοιμος κομμένος στοιβαγμένος τόνος στον κάμπο, 35 ευρώ ο τόνος σε μορφή κούτσουρου εδώ) αλλά μετά την παράδοση των κούτσουρων, το μαμήσι του κοψίματος, στοιβάγματος , κουβαλήματος σε πολλαπλές δόσεις, κάυσης σε ξυλολέβητα 35kcal, τροφοδοσίας 3-4 φορές τη μέρα, καθαρίσματος 2 φορές τη μέρα με όλη την έκθεση σε καπνιά που συνεπάγεται, ξεφορτώματος της στάχτης, καθαρίσματος της πίσσας κλπ μας έκαναν να βλέπουμε το μέχρι πέρυσι διπλάσιο κόστος της καύσης πέλλετ τσάμπα με τη διαφορά κόπου που συνεπαγόταν (εκεί έχεις άλλα θέματα αλλά αν σου κόβει αξίζει ή τουλάχιστον μέχρι την εισβολή του μη-πόλεμου...).

Στο τζάκι δε το συζητάμε, μόνο ενεργειακό αν δεν το θέλεις μόνο για θαλπωρή καθώς το απλό ρουφάει το ζεστό αέρα από το δωμάτιο και το ζεσταίνει μόνο με ακτινοβολία γι'αυτό το απλό του σπιτιού μας έχει 9 χρόνια να αναφτεί.

Η εμπειρία μου από την καύση ξύλου είναι πως όταν έχεις καύση χαμηλής ταχύτητας σε μεγάλο φορτίο ξύλου (για να κρατήσει ώρες χωρίς τροφοδοσία πχ λέβητας νύχτα) τότε έχεις παραγωγή πυκνού καπνού με μεγάλο φορτίο πίσσας που και επικαλύπτει και σιγά σιγά μονώνει το θάλαμο καύσης και επικάθεται στην καπνοδόχο και αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς όταν υπάρξει δυνατή φλόγα στην εστία (μας πήρε φωτιά μια φορά η καπνοδόχος του τζακιού-πολύ τρομακτικό) οπότε πρέπει να μην αμελείς το καθάρισμα. Το οποίο γίνεται με πνιγηρά χημικά που καις  κατά καιρούς συν βούρτσες δλδ βρωμοδουλειά. 

Θα σου έλεγα να ψαχτείς για πέλλετ αλλά φέτος το πετρέλαιο μπορεί να είναι και φτηνότερο έτσι που έγινε η κατάσταση - στο πέλλετ σε λέβητα έχω πλέον τεχνογνωσία, για πελετοσόμπα ξέρω λίγα πράματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα