Jump to content

Recommended Posts

Εισαγωγή

Όταν οι περισσότεροι μοτοσικλετιστές ξεκινήσουν να συζητούν για λάδια, αμέσως δημιουργούνται δύο ομάδες. Αυτοί που πιστεύουν ότι πάνω κάτω είναι όλα τα ίδια και δεν αξίζει τον κόπο να πετάς παραπανήσια λεφτά για τα ακριβά λάδια, και αυτοί που νιώθουν την διαφορά και την ψάχνουν λίγο περισσότερο, με τι λάδια θα βάλουν, και δεν λυπούνται τα παραπάνω χρήματα. Ωστόσο και οι δύο ομάδες μοιράζονται την έλλειψη επιστημονικών πληροφοριών που θα τους επέτρεπε να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση. Αυτό το άρθρο θα προσφέρει κάποια στοιχεία σχετικά με αυτό το θέμα και ίσως να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιο λάδι είναι κατάλληλο για εσάς.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε για το λάδι των κινητήρων είναι το αν κάνει για τη μηχανή σας. Τα λάδια των κινητήρων έχουν να επιτελέσουν πολλαπλές αποστολές κι ορισμένες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν. Προφανώς, η λίπανση είναι ο κύριος στόχος. Το λάδι είναι ένα στρώμα προστασίας μεταξύ των κινούμενων μερών, όπως ακριβώς κάνει και το gel ξυρίσματος μεταξύ του δέρματος και του ξυραφιού.

Ωστόσο, το λάδι λειτουργεί επίσης ως καθαριστικό, πράγμα που σημαίνει ότι μεταφέρει τα επιζήμια σωματίδια όπως η βρωμιά και τα μεταλλικά ρινίσματα που αιωρούνται μέσα του και να τα πηγαίνει στο φίλτρο λαδιού ώστε να αφαιρεθούν με ασφάλεια από τον κινητήρα με την αλλαγή του. Επίσης έχει την ιδιότητα να επιβραδύνει την διάβρωση των μετάλλων, αντιδρώντας με τα οξέα που δημιουργούνται από την καύση. Το λάδι εμποδίζει στην πραγματικότητα αυτά τα οξέα να καταστρέψουν το εσωτερικό του κινητήρα. Για παράδειγμα, όταν γίνεται η καύση, μόρια θείου που υπάρχουν στην βενζίνη, ενώνονται χημικά με τα μόρια του αέρα και δημιουργούν θειικό οξύ. Αν αυτά τα οξέα μείνουν ανεξέλεγκτα θα ροκανίσουν τα εσωτερικά μέρη του κινητήρα. Τα καλά λιπαντικά λοιπόν, περιέχουν αρκετά ειδικά πρόσθετα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το βόριο για να εξουδετερώσουν αυτά τα οξέα.

Η ψύξη είναι ένα άλλος σημαντικός παράγοντας του λαδιού. Το λάδι χρησιμεύει για την ψύξη των θερμών σημείων στο εσωτερικό ενός κινητήρα εκεί που το ψυκτικό μέσο δεν μπορεί να φθάσει. Το ψυκτικό μέσο συνήθως ασχολείται μόνο με τα πιο καυτά μέρη του κινητήρα, όπως οι κύλινδροι και η κυλινδροκεφαλή. Υπάρχουν πολλά εσωτερικά εξαρτήματα του κινητήρα που εξαρτώνται από το λάδι για να ψυχθούν, καθώς και να λιπανθούν βεβαίως. Για παράδειγμα, το σασμάν και ο συμπλέκτης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το λάδι για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας τους, δεδομένου ότι η υπερβολική αύξηση της θερμότητας σε αυτά τα σημεία, μπορεί να αλλάξει τις ανοχές και τα διάκενα των μερών που έρχονται σε επαφή και θα είναι η αιτία πολλών προβλημάτων.

Ένας άλλος τομέας που χρησιμοποιεί το λάδι για την ψύξη του, είναι η κάτω πλευρά των εμβόλων. Με τα σημερινά έμβολα που είναι όλο και λεπτότερα για λιγότερο βάρος και με την διαρκώς αυξανόμενη αναλογία συμπίεσης, το να διατηρεί τα έμβολα "δροσερά" είναι ζωτικής σημασίας. Μέρη του κινητήρα όπως αυτά που μπορούν να εκθέσουν το λάδι σε ακραίες θερμοκρασίες, είναι ένας σοβαρός λόγος που η θερμική σταθερότητα είναι τόσο σημαντική για τους κινητήρες των μοτοσικλετών.

1460308jasolabelzoom.jpg1460308jasolabel2zoom.jpg1460308jasolabel3zoom.jpg

Αυτά τα τρία λιπαντικά έχουν ετικέτα JASO, η οποία δείχνει ότι έχουν δοκιμαστεί και έχουν τις προδιαγραφές πιστοποίησης JASO. Η προδιαγραφή ΜΑ είναι για κινητήρες υψηλών επιδόσεων, ώστε να ξέρετε ότι το λάδι αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο για χρήση σε σούπερσπορτ μοτοσυκλέτα κι όχι για ένα συμβατικό αυτοκίνητο.

Τι είναι το API?

Το American Petroleum Institute (ή ΑΡΙ) ιδρύθηκε το 1919 ως εμπορική ένωση της βιομηχανίας με έναν από τους στόχους του (αναφέρεται ως "ProMot (ING)), την αμοιβαία βελτίωση των μελών του και τη μελέτη των τεχνών και της επιστήμης που συνδέονται με τη βιομηχανία λιπαντικών και αερίου .

Στα περισσότερα δοχεία λαδιού, θα βρείτε μια μικρή κυκλική ετικέτα που λέει "API" μαζί με τα γράμματα όπως SG, SH, κ.λπ. Κάθε μια από αυτές τις συντομογραφίες αντιπροσωπεύει ένα πολύ σύνθετο σύνολο των προδιαγραφών και των δοκιμών που πρέπει να πληρούνται προκειμένου το λάδι να φέρει το χαρακτηρισμό API.

Όταν βλέπετε ένα λάδι με το σύμβολο API, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία έχει καταβάλει το τέλος άδειας για το API, και με τη σειρά του η API έχει ελέγξει το προϊόν αυτό ώστε να διασφαλίσει ότι ανταποκρίνεται στα πρότυπα που έχει επιβάλει. Αν τα χαρακτηριστικά API αναφέρονται απλώς πάνω στο μπουκάλι και δεν είναι μέσα στο κυκλικό σύμβολο API, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πληροί τις προδιαγραφές ΑΡΙ, αλλά αποφάσισε να μην λάβει την αδειοδότηση της API για την κυκλοφορία του. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ ακριβή, και ως εκ τούτου πολλοί μικροί κατασκευαστές λαδιών επιλέγουν να μην είναι μέλη του ινστιτούτου, ακόμη και αν τα προϊόντα τους είναι αρκετά καλά και μπορούν να περάσουν στις δοκιμασίες της API.

1460308apidoughnutzoom.jpg

Αυτή είναι η σωστή API ένδειξη (τύπου ντόνατς), που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής του λιπαντικού έχει βραβευθεί για την επιτυχή δοκιμασία στα πρότυπα για την SL / CF ονομασία.

Αυτά τα πρότυπα/ονομασίες αλλάζουν συνεχώς κάθε λίγα χρόνια, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων κάνουν κάθε χρόνο αγώνα για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυστηρότερων μέτρων για την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

Κάθε λίγα χρόνια, η API ανακοινώνει ένα νέο πρότυπο, το οποίο καθορίζεται συχνά από τους κατασκευαστές των αυτοκινήτων, με τις αλλαγές να στοχεύουν συνήθως στην επίτευξη χαμηλότερων επιπέδων τριβής ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και εκπομπών ρύπων. Αυτή είναι μια μάχη που δεν τελειώνει ποτέ στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τις συνεχείς αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων και μεγαλύτερης οικονομίας καυσίμου που επιβάλλονται στα αυτοκίνητα. Το API δουλεύει παράλληλα με την αυτοκινητοβιομηχανία για να εξασφαλίσει ότι τα λιπαντικά που φτιάχνουν είναι κατάλληλα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η βιομηχανία της μοτοσικλέτας ακολουθούσε τις συνεχώς μεταβαλλόμενες API ονομασίες μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν και η ονομασία SJ μείωσε τα ανώτατα επίπεδα ορισμένων πρόσθετων υλών που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των τριβών των μετάλλων. Η τελευταία ονομασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, είναι η SJ. (Σίγουρα αργότερα θα υπάρξουν κι άλλες που θα μειώσουν κι άλλο τις μέγιστες τιμές) Συγκεκριμένα, η μέγιστη επιτρεπόμενη περιεκτικότητα σε φώσφορο μειώθηκε από 0,12% σε 0,10% λόγω της αρνητικής επίδρασής της στους καταλύτες. Σε έναν πεσμένο κινητήρα, το λάδι θα περάσει μέσω του συστήματος της εξάτμισης (μαζί με τον φώσφορο που περιέχει),και θα φτάσει στον καταλύτη προκαλώντας ζημιά στους αισθητήρες οξυγόνου αλλά και σε αυτόν.

Τι είναι το JASO?

Η ομοσπονδία της βιομηχανίας μοτοσυκλέτας έκρινε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα του φωσφόρου και η εισαγωγή περισσοτέρων αντιτριβικών (με στόχο την μεγαλύτερη οικονομία καυσίμων στα αυτοκίνητα), δεν ήταν προς το συμφέρον των μοτοσυκλετιστικών κινητήρων. O φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό για την μείωση των φθορών και τα χαμηλότερα επίπεδα του στο λάδι που επιβλήθηκαν, θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του λαδιού να προστατεύσει τα μέρη της πρωτεύουσας μετάδοσης (σασμάν), δεδομένου ότι μοτοσικλέτες μοιράζονται το λάδι του κινητήρα με το κιβώτιο ταχυτήτων. Επιπλέον, προστέθηκαν μεγαλύτερα όρια στα επίπεδα των τροποποιητών τριβής που μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο συμπλέκτη, καθώς επίσης και στην απόδοση του συμπλέκτη στα κατεβάσματα ταχυτήτων.

1460308speclabelzoom.jpg1460308speclabel2zoom.jpg

Προσέξτε ότι αυτή η λίστα ετικετών παρουσιάζει το API και τα πρότυπα JASO μόνο σε μορφή κειμένου και δεν φέρουν τη σωστή επισήμανση. Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι το προϊόν τους ικανοποιεί ή υπερβαίνει τα δύο πρότυπα, αλλά δεν έχει καταβληθεί το τέλος για τη χορήγηση αδειών (και δοκιμών).Σημειώστε επίσης ότι για να φέρουν τις επίσημες ετικέτες είναι πολύ ακριβή διαδικασία όπως είπαμε και παραπάνω, κι έτσι οι μικρότεροι κατασκευαστές δεν μπορούν να λάβουν άδειες, ακόμη και αν τα προϊόντα τους μπορούν να περάσουν τις δοκιμές. (βέβαια μπορεί και όχι)

Αντί λοιπόν να συνεχίσει να βασίζεται σε προδιαγραφές που προορίζονται για αυτοκίνητα, ο οργανισμός τυποποίησης της Ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας (ή JASO) ανέπτυξε τη δική του σειρά δοκιμών ειδικά για μοτοσικλέτες. Ο JASO δημοσιεύει σήμερα τα πρότυπα αυτά, και έτσι μπορεί κάθε εταιρεία λιπαντικών να φέρει στην ετικέτα των προϊόντων της την προδιαγραφή JASO αφού πρώτα περάσουν τα προϊόντα της τις σωστές δοκιμές. Ο JASO προσφέρει δύο επίπεδα πιστοποίησης, το MA (εφαρμογές τριβής υψηλών επιδόσεων) και το MB (εφαρμογές τριβής χαμηλών επιδόσεων). Ο JASO προϋποθέτει ότι για να φέρει η ετικέτα του προϊόντος το σήμα του, πρέπει να εγκριθεί από πριν και να έχει περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ. Αν η ετικέτα δεν έχει ένα τετράγωνο πλαίσιο που μέσα να γράφει τον αριθμό εγγραφής πάνω από το ΜΑ ή το MB, μπορεί αυτό το λάδι να μην έχει εγκριθεί. Μπορεί ο κατασκευαστής του να ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα του ανταποκρίνονται στα JASO πρότυπα, αλλά αυτά στην πραγματικότητα να μην πέρασαν όλα τα τεστ.

Τα πρότυπα αυτά περιλαμβάνουν επίσης μια δοκιμή για τη μέτρηση της ικανότητας του λαδιού να μπορεί να συμπλέκει τους δίσκους σωστά, καθώς επίσης και τη θερμική του σταθερότητα αλλά και διάφορων άλλων παραγόντων του λαδιού που σχετίζονται μόνο με τους κινητήρες μοτοσικλετών. Η συμβουλή μας εδώ είναι αρκετά απλή: Διαβάστε το μάνουαλ της μοτοσυκλέτα σας, και αν αυτό λέει για χρήση λαδιού με API SG, αυτό να χρησιμοποιήσετε!

Μην επιλέξετε λάδι με υψηλότερη προδιαγραφή API όπως το API SL, γιατί θα περιέχει λιγότερες ποσότητες ορισμένων πρόσθετων, όπως φώσφορο, και μπορεί να περιέχει άλλα πρόσθετα που θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου στο αυτοκίνητο, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν πατινάρισμα του συμπλέκτη σας. (Περισσότερα για αυτό, αργότερα.)

Θα μπορούσατε επίσης να κάνετε μια πιο ασφαλής επιλογή αγοράζοντας λάδια με JASO πρότυπα επειδή θα ξέρετε ότι έχουν περάσει μια σειρά δοκιμών που αναπτύχθηκαν από τη βιομηχανία μοτοσικλέτας και άρα είναι σίγουρα ασφαλή για την μοτοσυκλέτα σας. Μια γρήγορη ματιά σε πολλά μάνουαλ μοτοσυκλετών χρονολογίας '02 '03 έδειξε ότι ένα Kawasaki ZX-12R και τα περισσότερα μοντέλα της Honda ήταν τα μόνα σπορ μοντέλα μοτοσικλετών που φέρανε την μνεία της JASO.

Ποια είναι η βάση των λαδιών?

Τα λιπαντικά των κινητήρων αρχίζουν με ένα λάδι σαν βάση το οποίο αναμιγνύεται με διάφορα πρόσθετα. Αυτά τα βασικά λάδια συχνά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% με 90% του συνολικού όγκου, και είναι ως εκ τούτου η "ραχοκοκαλιά" του λαδιού.

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποια λιπαντικά έχουν ως βάση το ορυκτέλαιο και κάποια άλλα το συνθετικό λάδι.Ενώ κάποια άλλα είναι χαρακτηρισμένα ως ημι-συνθετικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως? Δεν είναι τόσο πολύ απλό να εξηγηθεί όσο στο παρελθόν, επειδή οι γραμμές παραγωγής είναι τώρα πια ασαφής στην περίπτωση των συνθετικών λιπαντικών.

Για τις ανάγκες μας, τα ορυκτέλαια είναι τα πιο βασικά λάδια και τα πιο φτηνά στην αγορά. Δημιουργούνται από την διύλιση του αργού πετρελαίου και προσφέρουν αρκετά καλές ιδιότητες, αν και δεν είναι συνήθως τόσο ανθεκτικά στη θερμοκρασία όπως τα ημι-συνθετικά ή τα πλήρως συνθετικά. Στο άλλο άκρο είναι συνθετικά λιπαντικά. Ένα συνθετικό λιπαντικό έχει επεξεργαστεί χημικά για να δημιουργήσει τις επιθυμητές ιδιότητες. Τα ημι-συνθετικά λιπαντικά είναι ένα μείγμα των δύο βασικών λιπαντικών.(των ορυκτελαίων δηλαδή και των συνθετικών)

Οι ομάδες λιπαντικών του API χωρίζονται σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Κάθε μία με διαφορετικές ιδιότητες αλλά και μεθόδους παραγωγής:

Ομάδα Ι: Απλά ορυκτέλαια απλής διύλισης. Αυτά είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα λιπαντικά στην αγορά σήμερα, και χρησιμοποιούνται συνήθως σε μη αυτοκινητιστικές εφαρμογές, αν και ορισμένα από αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να βρουν το δρόμο τους σαν πολύ χαμηλού κόστους λιπαντικά κινητήρων.

Ομάδα ΙΙ: Hydro-επεξεργασμένα και εξευγενισμένα ορυκτέλαια. Αυτά είναι τα πιο κοινά από όλα τα λάδια (ορυκτέλαια) και είναι συνήθως τα βασικά λάδια για την κατασκευή λιπαντικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Ομάδα ΙΙΙ (που σήμερα ονομάζονται συνθετικά): Τα λιπαντικά που ξεκινούν ως πρότυπα λάδια της ομάδας Ι και υποβάλλονται σε επεξεργασία για την αφαίρεση των προσμείξεων, με αποτέλεσμα ένα πιο σταθερό στη θερμότητα σύνθετο λάδι (όσο είναι δυνατόν αυτό) από ό,τι είναι τα πρότυπα λάδια της ομάδα Ι και ΙΙ. Μερικά παραδείγματα είναι το Castrol Syntec (αυτοκινητιστικό) και το Motorex Top Speed. Αυτά είναι από τα φτηνά συνθετικά λιπαντικά της αγοράς, αλλά γενικά δεν αποδίδουν τόσο καλά όσο τα λάδια της ομάδας IV ή V.

Ομάδα IV: Polyalphaolefin, που κοινώς αποκαλούνται και PAOs. Αυτά είναι τα πιο κοινά από τα πλήρη συνθετικά λιπαντικά, και συνήθως έχουν σημαντικές ικανότητες να ανταπεξέρχονται στη θερμότητα αλλά και γενικώς την σταθερότητα που έχουν όταν υποβάλλονται σε αυτή, (σε σύγκριση με την ομάδα λιπαντικών III) Η παραγωγή τους γίνεται μαζικά και σε μεγάλες ποσότητες (άρα εύλογα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν είναι ακριβή η κατασκευή τους για πλήρη συνθετικά λάδια που είναι)

Είναι απαλλαγμένα από κερί προσφέροντας υψηλούς δείκτες ιξώδους (στις χαμηλές θερμοκρασίες) και συνήθως δεν απαιτούν τροποποιητές ιξώδους. Ως παραδείγματα παίρνουμε τα AMSOIL και τα Motorex Power Synt.

Ομάδα V: Εστέρες. Αυτά τα λιπαντικά έχουν φυτική ή ζωϊκή βάση και ονομάζονται λιπαρά οξέα. Στη συνέχεια μετατρέπονται μέσω μιας χημικής αντίδρασης σε εστέρες ή διεστέρες τα οποία χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως βάση άλλων λαδιών. Οι Εστέρες έχουν πολικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ενεργούν σαν μαγνήτες και πραγματικά επικολλούνται στα μέταλλα. Αυτό υποτίθεται ότι προσφέρει πολύ καλύτερη προστασία στην τριβή μετάλλου σε μέταλλο από ότι τα συμβατικά PAOs, τα οποία δεν έχουν αυτή την πολικότητα. Αυτά τα βασικά λάδια επίσης μπορούν να λειτουργήσουν ως καλοί διαλύτες στο εσωτερικό του κινητήρα, αφού στην ουσία μεταλλάσσονται σε "καθαριστικά". Οι Εστέρες είναι πολύ ακριβοί για να φτιαχτούν, και τα λιπαντικά που παράγονται με βάση αυτούς, συνήθως κοστίζουν πολύ περισσότερο. Λόγω αυτού του υψηλότερου κόστους κατασκευής, πολλές εταιρείες βάζουν μικρές ποσότητες εστέρων σαν λάδι βάσης. Μερικά παραδείγματα είναι τα Bel-Ray EXS, τα Torco MPZ συνθετικά και Maxum 4 Extra. Τα Motul 300V όμως, χρησιμοποιούν 100% εστέρα ως βασικό λάδι, και είναι ένα από τα πιο ακριβά λάδια της αγοράς.

Η ομαδοποίηση αυτών των λιπαντικών είναι η πηγή πολλών διαφωνιών. Ένα θέμα που έχει συζητηθεί πολύ, είναι αυτό που κάποιο λιπαντικό μπορεί να φέρει την ένδειξη "πλήρες συνθετικό λάδι." Το 1999, η Mobil άσκησε αγωγή κατά της Castrol για την αλλαγή των βασικών λαδιών σε Syntec στα προϊόντα της. Είχαν χρησιμοποιηθεί λάδια της ομάδας IV PAO, αλλά είχαν αλλάξει το βασικό τους λάδι σε λάδι της ομάδας ΙΙΙ. Η Mobil υποστήριξε ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ δεν ήταν πραγματικά "συνθετικά λάδια" και δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τέτοια. Μετά από πολλές απόψεις εμπειρογνωμόνων που ακούστηκαν, η Νational Advertising Division του Better Business Bureau που συνεργαζόταν με την Castrol είπε ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ θα μπορούσε να είναι χαρακτηρισμένη ως συνθετική. Από τότε σημειώθηκε μεγάλη αύξηση σε αυτόν τον τύπο του προϊόντος, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής που είχε, το οποίο μάλιστα είχε παρόμοιες επιδόσεις με τα παραδοσιακά συνθετικά λιπαντικά. Πολλοί βέβαια παραδοσιολάγνοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η ομάδα λιπαντικών ΙΙΙ δεν είναι στ' αλήθεια συνθετικά λιπαντικά.

Πρόσθετα των λιπαντικών

Τα πρόσθετα είναι το άλλο 10 με 20 τοις εκατό του προϊόντος, που βοηθούν το βασικό ορυκτέλαιο να κάνει πράγματα που διαφορετικά δεν θα μπορούσε. Πρόσθετες ύλες που ανήκουν σε διάφορες βασικές κατηγορίες:

Απορρυπαντικά / Διασπαρτικά: Αυτά διασφαλίζουν ότι οι ξένες ύλες στο λάδι (ρινίσματα,βρωμιά) παραμένουν σε αυτό ώστε να μεταφερθούν στο φίλτρο ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν σωστά από τον κινητήρα.

Αντιτριβικά: Αυτά είναι ίσως τα πιο πολυσυζητημένα πρόσθετα, τα οποία χρησιμεύουν για την προστασία του κινητήρα από την τριβή μετάλλου σε μέταλλο. Τα συνήθη αντιτριβικά πρόσθετα είναι ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Άλλα αντιτριβικά πρόσθετα περιλαμβάνουν τροποποιητές τριβής όπως το διθειούχο μολυβδαίνιο (ή moly)

Αντιοξειδωτικά : Πρόσθετα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το βόριο στην πράξη υπάρχουν για να απορροφήσουν τα οξέα που δημιουργούνται κατά την καύση για την προστασία του κινητήρα. Αυτά συνήθως αναφέρονται από το TBN (Total Base Number). Ο υψηλότερος αριθμός σημαίνει ότι το λάδι θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο και να παρέχει αυξημένη προστασία έναντι των οξέων που παράγονται από την καύση.

Άλλα πρόσθετα, όπως τα αντιαφριστικά (δεν αφήνουν το λάδι να αφρίσει), οι τροποποιητές ιξώδους και τα συστατικά αντισκωριακής δράσης μπορούν επίσης να είναι παρόντα στα λιπαντικά της μοτοσικλέτας. Ειδικότερα, τα αντιαφριστικά πρόσθετα είναι πολύ σημαντικά! Λόγω των υψηλών στροφών που δουλεύουν οι κινητήρες των μοτοσυκλετών, θα μπορούσε το λάδι να κάνει φουσκάλες που θα δημιουργούσαν κενά λίπανσης στα ρουλεμάν.

Viscosity (Ιξώδες)

Αν ρωτήσετε κάποιον παλιό μοτοσυκλετιστή τι ιξώδες λαδιού χρησιμοποιεί, θα απαντήσει "20W-50."

Όλα τα "πολυιξώδη" λιπαντικά φέρουν δύο αριθμούς. Με απλά λόγια, ο πρώτος αριθμός είναι το ιξώδες του λαδιού, όταν είναι κρύο (0 Κελσίου), και το άλλο είναι το ιξώδες του λαδιού σε θερμοκρασία λειτουργίας (100°C)

Το "W" σημαίνει "βάρος" του ιξώδες, το οποίο είναι απλώς η αντίσταση του υγρού σε ροή στους 0°C. Με ακόμα πιο απλά λόγια, ένα 20W-50 όταν είναι κρύο, ρέει δυσκολότερα από ένα λάδι 15W-50 στην ίδια θερμοκρασία.

Προκειμένου να ξεπεραστεί η φυσική αραίωση που εμφανίζεται όταν το λάδι θερμαίνεται,προστίθεται ένα συστατικό γνωστό ως τροποποιητής ιξώδους. Αυτό είναι ένα πολυμερές σύνθετο στοιχείο που διογκώνεται λόγω της θερμότητας, με αποτέλεσμα το λάδι να αραιώνει λιγότερο.

Συνήθως, το συνθετικό λάδι περιέχει λιγότερο από αυτό το πρόσθετο, ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχει καθόλου κι αυτό οφείλεται στον φυσικά υψηλότερο δείκτη ιξώδους του. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο είναι καταλληλότερο για το ευρύ φάσμα των θερμοκρασιών που δουλεύει ο κινητήρας της μοτοσυκλέτας. Οι τροποποιητές ιξώδους είναι ένα από τα πρώτα πρόσθετα που φθείρονται στο λάδι, και είναι ένας σοβαρός λόγος που κάνει ορισμένους κατασκευαστές συνθετικών λαδιών να ισχυρίζονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του λιπαντικού τους. Δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό πολυμερές στοιχείο χωρίς να χρειάζεται να τροποποιηθεί χημικά όπως τα ορυκτέλαια, τα συνθετικά λάδια θα κρατήσουν το ιξώδες τους πολύ περισσότερο.

Ο λόγος που κάνει τους παλαιούς μοτοσυκλετιστές να προτείνουν παχύτερο λάδι, οφείλεται στο γεγονός ότι στους μεγάλους κινητήρες με μεγαλύτερες ανοχές, τα χοντρότερα λάδια ήταν απαραίτητα για τη διατήρηση της πίεσης του λαδιού. Άλλοι πιστεύουν ότι η χρήση λαδιών με μεγαλύτερο ιξώδες, έχουν αποτελεσματικότερη προστασία επειδή οι υψηλών επιδόσεων κινητήρες είναι πιο απαιτητικοί σε λίπανση. Αυτό δεν ισχύει στους σύγχρονους κινητήρες, και η χρήση παχύτερων λαδιών από τα αναφερόμενα μπορούν να βλάψουν πραγματικά μια μηχανή. Τα σημεία που πρέπει να περάσει το λάδι, μερικές φορές είναι τόσο λεπτά ώστε να μην επιτρέπουν στο παχύτερο λάδι να διεισδύσει εκεί και να έχει και την πρέπουσα ροή, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ενδεχομένως μεγάλη καταστροφή από κακή λίπανση. Στην πραγματικότητα, πολλές αγωνιστικές ομάδες κάνουν χρήση υπερβολικά λεπτότερων λαδιών για να αποκτήσουν επιπλέον ιπποδύναμη λόγω της μείωσης της τριβής.

Η υψηλότερη αντοχή του φιλμ που δημιουργεί ένα συνθετικής βάσης λιπαντικό βοηθά τους αγωνιστικούς κινητήρες να επιβιώνουν ακόμη και σε αγώνες αντοχής, ακόμα κι όταν λειτουργεί με εξαιρετικά λεπτά λάδια. Φυσικά, αυτές οι μηχανές θα επισκευαστούν μετά τον αγώνα με καινούρια εξαρτήματα, έτσι δεν προτείνουμε τη χρήση ενός αγωνιστικού λαδιού στις πολιτικές μοτοσυκλέτες σας. Συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο χρήσης της μοτοσυκλέτας και το ιξώδες του λαδιού που αντιστοιχεί στις συνθήκες οδήγησης σας, όπως καθορίζεται από τον κατασκευαστή.Τα εγχειρίδια έχουν συχνά έναν πίνακα με διάφορες θερμοκρασίες που σας επιτρέπει να επιλέξετε το σωστό ιξώδες.

Μπορούν τα συνθετικά λάδια να προκαλέσουν ολίσθηση των δίσκων του συμπλέκτη μου?

Για να απαντήσουμε σε αυτό με μια λέξη, θα πούμε: Όχι!

Η ολίσθηση των δίσκων προκαλείται από πολλά πράγματα, αλλά η χρήση του συνθετικού λαδιού από μόνη της δεν είναι συνήθως ο ένοχος. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες μοτοσυκλέτες φαίνεται να υποφέρουν από την ολίσθηση των δίσκων του συμπλέκτη με κάποια λάδια, ενώ κάποιες άλλες λειτουργούν τέλεια με κάθε λάδι. Το πιθανότερο είναι ότι προκαλείται από άλλους παράγοντες κι όχι από το λάδι, όπως η πίεση των ελατηρίων του συμπλέκτη, η ηλικία τους αλλά και τα υλικά του συμπλέκτη. Αν έχετε μια μοτοσυκλέτα με γνωστά προβλήματα πατιναρίσματος, ίσως χρειαστεί να είστε πιο επιλεκτικοί στο λάδι σας. Το Moly έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για το πατινάρισμα του συμπλέκτη, και μπορεί να φταίει αυτό, αλλά το Moly από μόνο του δεν είναι συνήθως το πρόβλημα. Θα ευχόμασταν να υπήρχε ένας αυστηρός και απαράβατος κανόνας να ακολουθήσετε, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Με απλά λόγια, θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποια λάδια και να τα αξιολογήσετε από μόνοι σας. Αν έχετε πατινάρισμα με το νέο λάδι, και έχετε γενικώς προβλήματα που δεν είχατε πριν, μπορεί να φταίει το λάδι που βάλατε.

Απλά κάντε μια αλλαγή βάζοντας τα λάδια που είχατε πριν και δείτε τι θα συμβεί.

ALX

Άλλο ένα σεντόνι... αλλά είπαμε... χαλάλι σας smile.gif

Πηγή: Sportrider.com

Τροποποιήθηκε από τον ALX

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Βαλε λαδι και έλα βραδι!!! :lipssealed:

Αυτα είναι !! Τhnx ALX!!! :_zeppelin:

Τροποποιήθηκε από τον Sennsa

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ωραίος φίλε ALX!

Ευχαριστούμε για τα διάφορα επιμορφωτικά σου posts!

Φαίνεται πως το κατέχεις το θέμα και το καλό είναι πως μοιράζεσαι τις γνώσεις σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ALX

Και έλεγα :think: Πως στο προηγούμενο ποστάρισμα των λαδιών δεν περιέγραψε τη σημασία του ιξώδους-προσθέτων κ.τ.λ.?????

Μάλλον όπως ήταν ζαλισμένος :wacko: θα το ξέχασε σκέφτηκα !!!!

Και σήμερα et voila :yes: τo ποστάρισες EXCELLENT POST :ok::bye:

Y.Γ.(Mην αρχίσεις πάλι περί προσωπ. ημερολ..... :2funny: ..)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπερδεύτηκα.

Δηλαδή, κακώς βάζουμε λάδια ΑPΙ (αυτοκινητικά) και πρέπει να προτιμούμε JASO (μοτοσικλετικά);

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπερδεύτηκα.

Δηλαδή, κακώς βάζουμε λάδια ΑPΙ (αυτοκινητικά) και πρέπει να προτιμούμε JASO (μοτοσικλετικά);

Το API δεν δηλώνει ότι τα λάδια που το φέρουν ως προδιαγραφή είναι απαραίτητα αυτοκινητιστικά! Ακόμα και τα μοτολάδια έχουν προδιαγραφές API. Το θέμα είναι να παίρνεις λάδια που το API τους δεν είναι μεταγενέστερο από SG (συνήθως) ή τέλος πάντων από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής της μοτοσυκλέτας σου.

Απλά, αγοράζοντας λάδια με προδιαγραφές JASO είσαι πιο σίγουρος ότι πήρες σωστό λάδι, γιατί έχουν ελεγχθεί με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν ώστε να είναι κατάλληλα για κινητήρες μοτοσυκλετών.

Καλό θα ήταν βέβαια να φέρουν και τις ειδικές σημάνσεις ότι ΕΧΟΥΝ περάσει τους ελέγχους με επιτυχία κι όχι απλά να λένε ότι θα τους περνούσαν αν δοκιμαζόντουσαν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εισαγωγή

Viscosity (Ιξώδες)

Αν ρωτήσετε κάποιον παλιό μοτοσυκλετιστή τι ιξώδες λαδιού χρησιμοποιεί, θα απαντήσει "20W-50."

Όλα τα "πολυιξώδη" λιπαντικά φέρουν δύο αριθμούς. Με απλά λόγια, ο πρώτος αριθμός είναι το ιξώδες του λαδιού, όταν είναι κρύο (0 Κελσίου), και το άλλο είναι το ιξώδες του λαδιού σε θερμοκρασία λειτουργίας (100°C)

Το "W" σημαίνει "βάρος" του ιξώδες, το οποίο είναι απλώς η αντίσταση του υγρού σε ροή στους 0°C. Με ακόμα πιο απλά λόγια, ένα 20W-50 όταν είναι κρύο, ρέει δυσκολότερα από ένα λάδι 15W-50 στην ίδια θερμοκρασία.

ALX

Άλλο ένα σεντόνι... αλλά είπαμε... χαλάλι σας :)

και πιστεύω να εκτιμάται α κόπος σου και κυρίως ο χρόνος που αφιερώνεις !

για τον πρώτο όμως αριθμό, έχω 1 ένσταση, διότι είναι σαν δείκτης και δείχνει όπως σωστά λές το ιξώδες, αλλά σε θερμοκρασίες περιβάλοντος πολύ πιο κάτω του μηδενός.

αν έχουμε λάδι 0W/40, τοτε το 0 δείχνει το ιξώδες σε -40 ακόμη και -45 βαθμούς κελσίου.

κάτι αντίστοιχο 10W/40 πάμε -30 περίπου και πάει λέγοντας....

To γράμμα W σημαίνει winter, όχι βάρος.

όταν αναγράφεται,σχεδόν πάντα μας παραπέμπει σε θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο.

αλεξ, γιατί πολυιξώδη?

Μεταβλητού ιξώδους ή πολύτυπα...

Θεώρησα σημαντικό να παρέμβω, στο κατά τα άλλα εξαιρετικό σεντόνι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

και πιστεύω να εκτιμάται α κόπος σου και κυρίως ο χρόνος που αφιερώνεις !

για τον πρώτο όμως αριθμό, έχω 1 ένσταση, διότι είναι σαν δείκτης και δείχνει όπως σωστά λές το ιξώδες, αλλά σε θερμοκρασίες περιβάλοντος πολύ πιο κάτω του μηδενός.

αν έχουμε λάδι 0W/40, τοτε το 0 δείχνει το ιξώδες σε -40 ακόμη και -45 βαθμούς κελσίου.

κάτι αντίστοιχο 10W/40 πάμε -30 περίπου και πάει λέγοντας....

Αυτό που λέω εγώ, δεν αναιρείται από αυτό που λες εσύ.Δεν λέω πουθενά ότι ένα λάδι με ιξώδες 0 είναι για μηδέν βαθμούς Κελσίου! Είπα απλά, ότι το 0 έχει παρθεί επίσημα ως σταθερό σημείο αναφοράς/μέτρησης της ροής κάποιου λαδιού. Σαφέστατα το λάδι με ιξώδες 0 θα ρέει ταχύτερα στους μηδέν βαθμούς απ' ότι ένα 20άρι λάδι.

To γράμμα W σημαίνει winter, όχι βάρος.

όταν αναγράφεται,σχεδόν πάντα μας παραπέμπει σε θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο.

Σε αυτό θα σου απαντήσω με ερώτηση. Γιατί οι βαλβολίνες που βάζω στο σασμάν του GS γράφουν SAE 80W-90 ? Κάνουν και για τον κινητήρα μου τους χειμερινούς μήνες? :P

Mην μπερδεύεσαι... το W σημαίνει βάρος (από το weight κι όχι από το winter)

Πως να το εξηγήσω καλύτερα απ' ότι το είπα στο κείμενο πιο πάνω με την μεγάλη γραμματοσειρά?

αλεξ, γιατί πολυιξώδη?

Μεταβλητού ιξώδους ή πολύτυπα...

Σε αυτό έχεις δίκιο. Απλά δεν μου ερχόταν στο μυαλό η κατάλληλη λέξη, και το πολυιξώδη που είπα, είναι αυτό που μου ήρθε στο μυαλό ως κατάλληλη λέξη για ένα λιπαντικό μεταβλητού ιξώδους. (Διότι υπάρχουν και λάδια με σταθερό ιξώδες. SAE 30 ας πούμε)

Θεώρησα σημαντικό να παρέμβω, στο κατά τα άλλα εξαιρετικό σεντόνι...

Οι παρεμβάσεις είναι θεμιτές και χρήσιμες, γιατί ίσως αυτή την ένσταση/απορία με σένα να την είχαν κι άλλοι, κι όμως να μην έμπαιναν στο κόπο να την γράψουν. Γενικώς σε κάτι τέτοια θέματα ζούμε στην αμάθεια ή και στην ημιμάθεια, γι' αυτό καλό είναι όταν μας δίνεται η ευκαιρία, να τα μαθαίνουμε σωστά. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εισαγωγή

Viscosity (Ιξώδες)

Αν ρωτήσετε κάποιον παλιό μοτοσυκλετιστή τι ιξώδες λαδιού χρησιμοποιεί, θα απαντήσει "20W-50."

Όλα τα "πολυιξώδη" λιπαντικά φέρουν δύο αριθμούς. Με απλά λόγια, ο πρώτος αριθμός είναι το ιξώδες του λαδιού, όταν είναι κρύο (0 Κελσίου), και το άλλο είναι το ιξώδες του λαδιού σε θερμοκρασία λειτουργίας (100°C)

Το "W" σημαίνει "βάρος" του ιξώδες, το οποίο είναι απλώς η αντίσταση του υγρού σε ροή στους 0°C. Με ακόμα πιο απλά λόγια, ένα 20W-50 όταν είναι κρύο, ρέει δυσκολότερα από ένα λάδι 15W-50 στην ίδια θερμοκρασία.

ALX

Άλλο ένα σεντόνι... αλλά είπαμε... χαλάλι σας :)

Alx ωραιο το αρθρο, αλλα ο Innova 4 εχει δικιο. Τo W Σημαινει Winter και οχι Weight. Περιραφει τα πολυρυπα λαδια οπως πχ 5W-40

To παρακατω ειναι απο το site tης castrol.

Oil thins when heated and thickens when cooled. Choosing the proper motor oil viscosity grade for the ambient temperature of your geographic location is therefore vitally important.

In a monograde oil the motor oil viscosity is defined at only one temperature, either high or low. A multigrade must keep a viscosity that will protect the engine effectively at both high and low temperatures.

This makes multigrades an easy and popular year-round choice for drivers who experience hot summers and harsh winters. Multigrades are easily recognized by the dual viscosity rating (i.e. 10W-30 where the 10W is the low temperature or winter designation and the 30 is the high temperature designation). It is the motor oil viscosity modifier additive that produces a thickening effect at high temperatures but is dormant at low temperatures.

Σημειωσε οτι πουθενα σε βιβλιογραφια δεν βρηκα τον ορο W να περιγραφεται σαν weight.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μα αυτό που μου παρέθεσες, δεν λέει κάτι! Λέει ότι το 10W αναφέρεται στις χαμηλές θερμοκρασίες (ή χειμώνα) (και τι άλλο θα μπορούσε να έχει χαμηλές θερμοκρασίες πέραν του χειμώνα? :_zeppelin:

Το σάιτ της Castrol ΔΕΝ εξηγεί τι σημαίνει το W αλλά εξηγεί ότι το πρώτο νούμερο του λαδιού, αναφέρεται στις χαμηλές θερμοκρασίες! Εγώ εξήγησα ΤΙ μετριέται (η δυσκολία ροής) ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ (στους 0°C) στο λάδι. Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο λοιπόν! Εγώ δεν αντιλέγω με αυτά που λέτε. Είναι ολόσωστα, αλλά είναι άλλο πράγμα. Μην τα μπερδεύετε!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ακριβως μετραει την δυσκολια ροης στο κρυο για αυτο και το w ειναι winter. φοβαμαι οτι εσυ το μπερδευεις με το χαρακτηρισμο multi weight oil του οποίου τα συστατικα του επιτρεπουν να εχει ενα ευρος ιξώδους. Αναφορικα με την ερβτηση σου για τις βαλβολινες η μετρηση τους ειναι διαφορετικη με αλλο sae όπως θα διαβασεις και παρακατω. Αρα το οτι η βαλβολινη σου ειναι 80W-90 δεν σημαινει οτι μπορει να την χρησιμοποιησεις σαν λαδι

Τα παρακατω απο την wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil

Grades

Range of Motor Oils on display in Kuwait

The Society of Automotive Engineers (SAE) has established a numerical code system for grading motor oils according to their viscosity characteristics. SAE viscosity gradings include the following, from low to high viscosity: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 or 60. The numbers 0, 5, 10, 15 and 25 are suffixed with the letter W, designating their "winter" (not "weight") or cold-start viscosity, at lower temperature. The number 20 comes with or without a W, depending on whether it is being used to denote a cold or hot viscosity grade. The document SAE J300 defines the viscometrics related to these grades.

Kinematic viscosity is graded by measuring the time it takes for a standard amount of oil to flow through a standard orifice, at standard temperatures. The longer it takes, the higher the viscosity and thus higher SAE code.

Note that the SAE has a separate viscosity rating system for gear, axle, and manual transmission oils, SAE J306, which should not be confused with engine oil viscosity. The higher numbers of a gear oil (eg 75W-140) do not mean that it has higher viscosity than an engine oil.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Επιμένω...

What do those "20W50" numbers mean for my engine oil?

A: That's the viscosity range of the oil, i.e., how thick it is.

20W means that this oil behaves exactly like a 20 weight oil at 0F,

and behaves like a thicker 50 weight oil at 210F.

This type of oil is called a multi-viscosity oil because it is capable

of lubricating your engine under a wide range of temperature conditions.

-----------------------------------------

Let's start with understanding viscosity. Your owner's manual may tell you to use SAE 5W-30 engine oil. What does this mean? SAE stands for the Society of Automotive Engineers. They have created a standard for identifying the viscosity characteristics of engine oil. The 5W-30 part of the symbol is actually just a name. The W part of the name is an indicator of low temperature viscosity properties while the 30 part of the name is an indicator of the high temperature or operating viscosity properties. The numbers are just relative indicators to help the consumer. In other words, a 5W oil does not have a viscosity of 5, nor does a 30 weight oil have a viscosity of 30. What the numbers do mean is that the viscosity characteristics of a 5W oil are lower than that of a 10W oil. As well, a 30 weight oil has lower viscosity properties than a 40 weight oil.

------------------------------------------

The weights given on oils are arbitrary numbers assigned by the S.A.E. (Society of Automotive Engineers). These numbers correspond to "real" viscosity, as measured by several accepted techniques. These measurements are taken at specific temperatures. Oils that fall into a certain range are designated 5, 10, 20, 30, 40, 50 by the S.A.E. The W means the oil meets specifications for viscosity at 0 C and is therefore suitable for Winter use.

-------------------------------------------

...και πόσα ακόμα?

Διαφωνούμε για το ίδιο πράγμα. Το W αφορά θερμοκρασίες χειμώνα... το 'παμε αυτό, απλά για να προσδιορίσουν την ρευστότητα που έχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, επιλέξανε μια σταθερή θερμοκρασία η οποία είναι το 0 για να δουν τη ροή θα έχει το κάθε λάδι.

Ε... την αντίσταση ροής που έχει το λάδι στους 0 βαθμούς (τον χειμώνα δηλαδή ή winter στα Αγγλικά) την λένε weight.

Τέλος πάντων... το θέμα είναι ότι όλοι καταλάβαμε τι σημαίνει το W στο πρώτο νούμερο του SAE. Από κει και πέρα περισσότερο μπερδεύουμε παρά ξεμπερδεύουμε τα πράγματα, λέγοντας διάφορα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Επιμένω...

What do those "20W50" numbers mean for my engine oil?

A: That's the viscosity range of the oil, i.e., how thick it is.

20W means that this oil behaves exactly like a 20 weight oil at 0F,

and behaves like a thicker 50 weight oil at 210F.

This type of oil is called a multi-viscosity oil because it is capable

of lubricating your engine under a wide range of temperature conditions.

-----------------------------------------

Let's start with understanding viscosity. Your owner's manual may tell you to use SAE 5W-30 engine oil. What does this mean? SAE stands for the Society of Automotive Engineers. They have created a standard for identifying the viscosity characteristics of engine oil. The 5W-30 part of the symbol is actually just a name. The W part of the name is an indicator of low temperature viscosity properties while the 30 part of the name is an indicator of the high temperature or operating viscosity properties. The numbers are just relative indicators to help the consumer. In other words, a 5W oil does not have a viscosity of 5, nor does a 30 weight oil have a viscosity of 30. What the numbers do mean is that the viscosity characteristics of a 5W oil are lower than that of a 10W oil. As well, a 30 weight oil has lower viscosity properties than a 40 weight oil.

------------------------------------------

The weights given on oils are arbitrary numbers assigned by the S.A.E. (Society of Automotive Engineers). These numbers correspond to "real" viscosity, as measured by several accepted techniques. These measurements are taken at specific temperatures. Oils that fall into a certain range are designated 5, 10, 20, 30, 40, 50 by the S.A.E. The W means the oil meets specifications for viscosity at 0 C and is therefore suitable for Winter use.

-------------------------------------------

αλεξ, η πηγή που εχεις επισυνάψει είναι λάθος....χωρίς παρεξήγηση....

Το ιξώδες του κάθε W λαδιού δεν μετριέται στους 0 C, αλλά όπως λέει πιο πρίν όποιο λάδι έχει συγκεκριμένo ιξώδες σε συγκεκριμένες πολυ χαμηλές θερμοκρασίες, ΑΠΟΚΤΑ τον χαρακτηρισμό 0,5,10,15,20 W.

Το δυναμικό ιξώδες αυτών των λαδιών στους 100 βαθμούς Κελσίου, είναι πολυ χαμηλό.

Οι εταιρείες παραγωγής είναι υποχρεωμένες να κάνουν το 1 τεστ πίσω απ'το άλλο, για να χαρακτηριστεί το λάδι τους σωστά.

Στην Αλάσκα πχ, έχει μέση θερμοκρασία -15, -20, και βάλε, δηλ, εκεί τι κάνουν, αν το 0 που λές εχει οριστεί σαν όριο δοκιμής? Γι' αυτό σου λέω ότι έχεις λάθος πηγή, έχει μιά τουλάχιστον πρόταση η οποία δεν στέκει....

το δεύτερο νούμερο βέβαια δείχνει το ιξώδες του λαδιού σε θερμοκρασία 100 βαθ.Κελσ. θερμοκρασία λειτουργίας πλέον μέσα στον κινητήρα, και αυτό μας ενδιαφέρει.

Αν όμως έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε 1 λάδι 0w/40 ή 5w/40 ή 10w/40, θα παρατηρήσουμε ότι το 0/40

έχει τον καλύτερο δείκτη ιξώδους, κάπου 187,και όσο ψηλότερα είναι αυτός ο αριθμός τόσο καλύτερο το λάδι.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διεργασίας που έγινε στο λάδι ώστε να πετύχει σωστη συμπεριφορά, ιξώδες, ικανότητα άντλησης απο το κάρτερ, κα, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, -45 και -50 ακόμη, και να χαρακτηριστεί 0W, το επίμαχο σημείο μας....

Βέβαια είναι πιο ακριβό.

Οταν όμως ζεσταθεί, συμπεριφέρεται σαν ένα 40άρι λάδι...

Μόλις όμως αράξεις και αρχίσει η σταδιακή ψύξη του, αλλάζει το ιξώδες και εξαιτίας αυτού, εχουν συμβεί τεράστιες πλάκες με εταιρείες λιπαντικών,ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και αυτοκινητοβιομηχανίες, σε περιπτώσεις υπερβολικού ψύχους,

όπου έπαιρνε μεν ο κινητηρας, ΑΛΛΑ η αντλία δεν μπορούσε να το στείλει μέσα στο κύκλωμα, με αποτέλεσμα καταστροφή του κινητήρα....

Δόθηκαν τεράστιες αποζημιώσεις, διοτι ήταν κάπου 20.000 οχήματα...Αμέρικα δεκαετία 1980...

Εκτοτε προσθέσαν άλλο 1 τεστ για να γνωρίζουν την ικανότητα άντλησης του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ολα αυτά που χαρακτηρίζουν το γράμμα W, αναφέρονται πάντα στο χειμώνα, όχι τους 0 βαθ. Κελσίου...

Το weight, μην σε παραπλανά, είναι ένας όρος που έχει πλέον εγκαταλειφθεί, διότι μπέρδευε όλο τον κόσμο...

Ιξώδες σε Cst σε 100 β.Κ. μόνο αυτό είναι η ''ομιλία'' του λαδιού.

Πάντως, είναι ολόκληρη ιστορία τα λιπαντικά και έχει πολύ ψωμί...

Φιλικά πάντα...

...και πόσα ακόμα?

Διαφωνούμε για το ίδιο πράγμα. Το W αφορά θερμοκρασίες χειμώνα... το 'παμε αυτό, απλά για να προσδιορίσουν την ρευστότητα που έχει στις χαμηλές θερμοκρασίες, επιλέξανε μια σταθερή θερμοκρασία η οποία είναι το 0 για να δουν τη ροή θα έχει το κάθε λάδι.

Ε... την αντίσταση ροής που έχει το λάδι στους 0 βαθμούς (τον χειμώνα δηλαδή ή winter στα Αγγλικά) την λένε weight.

Τέλος πάντων... το θέμα είναι ότι όλοι καταλάβαμε τι σημαίνει το W στο πρώτο νούμερο του SAE. Από κει και πέρα περισσότερο μπερδεύουμε παρά ξεμπερδεύουμε τα πράγματα, λέγοντας διάφορα.

Τροποποιήθηκε από τον innova 04

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

:_hi: ... παρα πολυ χρησιμο και κατανοητο σεντονι!

.... ρεσπεκτ φιλε για το χρονο που διαθετεις ! :_thumbsup: :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Απλά, καταπληκτικό το άρθρο. Συγχαρητήρια.

Μπορείς σε παρακαλώ να αναφέρεις την πηγή του άρθρου; (Εκτός βέβαια κι αν είναι δικό σου πόνημα)

Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα των λιπαντικών.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Απλά, καταπληκτικό το άρθρο. Συγχαρητήρια.

Μπορείς σε παρακαλώ να αναφέρεις την πηγή του άρθρου; (Εκτός βέβαια κι αν είναι δικό σου πόνημα)

Με ενδιαφέρει πολύ το θέμα των λιπαντικών.

Αυτά ήταν μαζεμένα σε ένα word από χρόνια και μάλιστα στην Αγγλική. Οπότε δεν θυμάμαι από που τα είχα πάρει. Απλά τώρα κάθισα κι έκανα την μετάφραση για να τα ανεβάσω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Βρήκα το πρωτότυπο κείμενο τελικά, είναι από το τεύχος Φεβρουαρίου 2009 του sportride.com.

http://www.sportride.com/tech/146_0308_oil/index.html

Άψογη μετάφραση Alx, σ' ευχαριστώ κι εγώ για τον χρόνο που διέθεσες.

Άσχετη ερώτηση τεχνικού περιεχομένου:

Τις φωτογραφίες του παραπάνω site, τα μπουκάλια των λιπαντικών, πώς τις ενσωμάτωσες στο αρχείο word που είχες φτιάξει;

Παρατήρησα ότι είναι ακριβώς οι ίδιες και μάλιστα τις έχεις ανεβάσει με το ίδιο ακριβώς όνομα σε άλλο site.

Συγγνώμη που σε κουράζω αλλά μου άρεσε πολύ ο τρόπος παρουσίασης και θα ήθελα να μάθω πώς γίνεται.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...