Jump to content
ALX™

Κατασκευές από πλέξι γκλας για αρχάριους.

Recommended Posts

Όταν αρχίζεις και ανακατεύεσαι με μια δουλειά,το σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή θα μάθεις να την κάνεις καλά.

Η σχέση μου με το πλέξι γκλάς ήταν μηδαμινή ώσπου σκέφτηκα να προσπαθήσω να ξεσηκώνω πατέντες από τις μεγάλες εταιρίες αξεσουάρ,όπως η Wunderlich και Touratech.

To πρώτο πράγμα που έφτιαξα ήταν πολύ απλό.Πήρα κομμάτια πλέξι γκλας που αφθονούν στην δουλειά μου (τζαμπέ εννοείται :P ) και άρχισα την σχεδίαση.

Το πρώτο μου project ήταν οι λασπωτήρες για τα πόδια.

Eίδα αυτό κάπου στο ίντερνετ >>>>>

8600315.JPG

και έφτιαξα ένα αντίστοιχο >>>

post-46-1199266239.jpg

(εδώ είναι και λίγο βρώμικο :D )

Όταν είδα πως δεν ήταν κάτι πολύ δύσκολο,προσπάθησα να δώσω κι άλλες λύσεις με το πλέξι γκλας,όπως το να βελτιώσω την ανεμοπροστασία του BMW.

Έτσι το δεύτερο project ήταν αυτό >>>>

post-46-1199266408_thumb.jpg

Βγαλμένο καθαρά μέσα από το μυαλό μου αφού κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στο εμπόριο. Η πλάκα ήταν πως έκανε δουλειά!!! Τόση ώσπου αποφάσισα να το κάνω ακόμα καλύτερο,μεγαλώντας τις αεροτομές.>>>>

post-46-1199266544_thumb.jpg

(Στην φωτό φαίνεται και η πρώτη βάση για GPS που προσπάθησα να φτιάξω από ανοξείδωτη λαμαρίνα. Δεν την κράτησα όμως πολύ γιατί επειδή ήταν μεταλλική,διαπίστωσα πως επενεργούσε αρνητικά στο σήμα του GPS )

Οι μεγαλύτερες αεροτομές λοιπόν που έφτιαξα,κάνανε απίστευτη δουλειά!!! Ώσπου από την χαρά μου ποστάρισα φωτό τους στο advrider.com και τα εκεί μέλη μου έδωσαν πολλά συγχαρητήρια λέγοντάς μου πως πραγματικά πρώτη φορά είδαν κάτι που φαίνεται πραγματικά λειτουργικό!

Εμένα όμως άρχισε να μην μου αρέσει η μοτοσυκλέτα με αυτά.Κάτι με χάλαγε γιατί ήταν μεγάλα.Λειτουργικά μεν,αλλά αντιαισθητικά κατά την γνώμη μου,κι έτσι είπα να πληρώσω την επόμενη φορά,αγοράζοντας από τον D_artaGiann την ζελατίνα Ergo της Wunderlich που ναι μεν προστατεύει καλά,αλλά λιγότερο απ ότι η δική μου πατέντα σε συνεργασία με την τότε ζελατίνα της Secdem που είχα.

Μόλις πέρασε ένας-ενάμιση χρόνος από το ποστάρισμα των φωτό στο advrider.com,η BMW παρουσίασε το R1200GS ADV και μαντέψτε με τι αξεσουάρ!!!!

post-46-1199267127_thumb.jpg

Kάποιος από τους σχεδιαστές της BMW μάλλον διάβαζε πολύ advrider.com :rolleyes:

Έτσι φτάσαμε στο επόμενο project,την βάση για το GPS. Γι αυτήν δυστυχώς δεν έχω φωτό γιατί δεν πρόλαβα να βγάλω.Την είχα φτιάξει μερικές μέρες πριν γίνει το πλιάτσικο στην βαλίτσα μου που εκλάπει το παλιό μου GPS :(

Kι έτσι η σχεδιασμένη για εκείνο το μηχάνημα βάση,είναι τώρα κάπου παραπεταμένη στην δουλειά μου (μόνο το πλέξι γκλας κομμάτι χωρίς την μεταλλική στήριξη για το τιμόνι. Πάντως πρέπει να ταιριάζει για GPS Μitac Mio 350 που όπως είχα δει είχε τις ίδιες διαστάσεις με το δικό μου Empus. Οπότε αν κάποιος έχει ένα τέτοιο,ας μου το πει να του την δώσω αν ενδιαφέρεται )

Το επόμενο project ήταν η βάση που σας πόσταρα για το καινούριο μου PNA. :)

Tι χρειαζόμαστε τώρα για να φτιάξουμε κάτι από πλέξι γκλας.

Καταρχήν το πλέξι γκλας στο πάχος που θέλουμε. (Τα λεπτότερα φύλλα να ξέρετε δουλεύονται ευκολότερα αλλά σπάνε κι ευκολότερα)

Μετά πρέπει να πάρουμε χάρακα,μαρκαδοράκι,και μέτρο.

Μετράμε τις διαστάσεις του μηχανήματος απ όλες τις μεριές και αφού τις σημειώσουμε κάπου αρχίζουμε να τραβάμε γραμμές πάνω στο πλέξι γκλας.

Για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που λέω,μπορείτε απλά να πάρετε ένα πακέτο τσιγάρα και να ξεκολλήσετε προσεκτικά όλες τις πλευρές του κάνοντάς το από κουτί, ένα απλό επίπεδο χαρτί!

Κάτι αντίστοιχο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με το πλέξι γκλας.

Όταν σχεδιάσουμε της γραμμές που πρέπει να λυγίσει το πλέξι γκλας,μουτζουρώνουμε τα κομμάτια που πρέπει να κοπούν και να αφαιρεθούν,ώστε να μας μείνει μόνο το κομμάτι που πρέπει να δουλέψουμε.

Κάτι σαν αυτό ας πούμε>>> post-46-1199268538_thumb.jpg

Τα κόκκινα κομμάτια είναι αυτά που πρέπει να απομακρυνθούν και οι διακεκομμένες γραμμές τα σημεία που πρέπει να λυγίσουμε το πλέξι γκλάς.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κόψεις αυτά τα κομμάτια χωρίς να σου σπάσει το κομμάτι που θέλεις να μείνει.

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ έναν κλασσικό γωνιακό τροχό με δίσκο κοπής ανοξείδωτου μετάλλου.Τον πολύ λεπτό δηλαδή, με την βοήθεια μιας μέγγενης για να κρατάει γερά το κομμάτι πλέξι γκλάς.

Ένας άλλος τρόπος είναι με σέγα και πριόνι για μέταλλα (κι όχι για ξύλο)

Ένας ακόμα πιο απλός τρόπος είναι με πριονάκι ξυλογλυπτικής που μπορείς να το στρίβεις κι όπως θες!

Αφού λοιπόν κόψουμε τα περιττά κομμάτια,είμαστε έτοιμοι να λυγίσουμε το πλέξι γκλάς.

Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να θερμάνουμε αρκετά το σημείο που θα λυγίσει.

Αφού σφίξουμε καλά την πλευρά που θέλουμε να λυγίσουμε στην μέγγενη βάζοντας εκατέρωθεν ένα χαρτί ή ένα κομμάτι πανί για να μην σημαδέψουμε το πλέξι γκλας από την μέγγενη, ζεσταίνουμε το σημείο που θα λυγίσουμε με ένα θερμοπίστολο. Το θερμοπίστολο είναι κάτι σαν το πιστολάκι μαλλιών αλλά με πολύ μεγαλύτερη θερμαντική ικανότητα. Αφού μαλακώσει το πλέξι,λυγίζουμε όσο θέλουμε (συνήθως να κάνει γωνία 90°) και το κρατάμε εκεί λίγο μέχρι να κρυώσει και να παραμείνει το λύγισμα που του κάναμε.

Το αυτό κάνουμε με όλα τα σημεία που πρέπει να λυγίσουμε.

Ένας άλλος καλός τρόπος (που εφάρμοσα στην τελευταία μου κατασκευή) είναι να ζεστάνουμε το σημείο που θα λυγίσει και να βάλουμε μετά το gps πάνω στο πλέξι (ακριβώς στο σημείο που πρέπει) και να το λυγίσουμε επιτόπου ώστε να αγκαλιάσει την πλευρά του GPS που θέλουμε.Έτσι δεν έχουμε και την ανάγκη ύπαρξης της μέγγενης!

Το ίδιο κάνουμε και για τις υπόλοιπες πλευρές μέχρι να δημιουργήσουμε μια θήκη γύρω από το μηχάνημά μας,σαν να περιτυλίγουμε ένα κουτί για δώρο!

Στην δική μου κατασκευή,αν προσέξετε,θα δείτε ότι το κομμάτι που είναι πάνω από το μηχάνημα είναι στενό.Αυτό λοιπόν με την όποια ελαστικότητα έχει το πλέξι γκλας,παίζει τον ρόλο της ασφάλειας για το μηχάνημα ώστε να μην βγεί από την θήκη σε κάποια λακκούβα και ταυτόχρονα να το κρατά σφιχτά χωρίς να κουνιέται μέσα στην βάση/θήκη. Αυτό βέβαια για να το πετύχετε θέλει πολύ προσοχή στο αρχικό μέτρημα αλλά και κατά το λύγισμα.

Τώρα.....όπου χρειάζεται να κάνετε τρύπες για το βίσμα του φορτιστή,το βίσμα για τα ακουστικά ή την οπή για το ον οφ αν τύχει και είναι καλυμμένο,τις κάνετε με ένα δράπανο έχοντας πάνω ένα τρυπάνι μετάλλων.

Πάντως όλες οι εργασίες πρέπει να γίνουν με πολύ προσοχή γιατί το πλέξι γκλας παρόλο που είναι πλαστικό,σπάει εύκολα.Μπορεί να φτάσεις στο τέλος και σε μια τρύπα που θα πας να κάνεις,να σου ραγίσει από το τρυπάνι και να σου γίνει άχρηστο!

Το τρυπάνι καλό είναι να δουλεύει σε λίγες στροφές για να μειωθεί ο κίνδυνος ραγίσματος κατά το ξετρύπημα του πλέξι.

Πάντα κόβουμε λίγο πιο δίπλα από κει που θέλουμε για την αποφυγή λάθους,και διορθώνουμε τις λεπτομέρειες με τροχό η λίμα.

Ελπίζω να ήταν κατανοητά αυτά που είπα,και πιστεύω πως όσων πιάνουν τα χέρια τους,μπορούν να το φτιάξουν εύκολα.Βέβαια χρειάζονται και τα απαραίτητα εργαλεία.Θερμοπίστολο,κάτι να κόβεις,τρυπάνια,λίμες κτλ.

Την βάση που θα πιάσει πάνω στην μοτό την φτιάχνεις με ένα κομματάκι μέταλλο και βίδες.Είναι σχετικά εύκολο.Και όταν με το καλό το φτιάξετε χρησιμοποιήστε παξιμάδια ασφαλείας για να μην ξεσφίγγουν από τους κραδασμούς. :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μπράβο ρε ΑΛΧ, πολύ καλή δουλειά. :_rock-on:

Θέλει εργαλεία, κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοράσω..... :yes:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πολύ σένιο σε κοβω φίλε!!! Μπράβο , πολύ καλά!!! :_thumbsup:

Είναι ωραίο να είσαι μερακλής! ;)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

:_rock-on:.... μερακλης ρε φιλε !

...καραγουσταρω τετοιου ειδους ιδιοκατασκευές :yahoo: .....και εχω ενα "εργαλείο-παράδεισο" στο κελάρι μου, οπου κανω τα δικα μου πειραματα!

...τολμω να συγκρίνω την απόλαυση της "προσωπικής δημιουργίας" ...... με κείνη του sex!

..... :blush2:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μου έλυσες πολλές απορίες ρε ALX και σε ευχαριστώ, αν μπορείς λύσε και μια τελευταία, απο που μπορούμε να προμηθευτούμε πλεξι-γκλας? Γνωρίζει κάποιος? Thanx!!

...τολμω να συγκρίνω την απόλαυση της "προσωπικής δημιουργίας" ...... με κείνη του sex!

..... :blush2:

Ε, υπερβολές, είπαμε !!! :P :P :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

n1 φίλε ! Αλλά πού τα βιδώνεις αυτά πάνω στη μότο? Ο λασπωτήρας δηλ. που έφτιαξες πού στηρίζεται ? Γίνετια να φτιάξω και κανένα fairing για το μπροστινό μέρος της μηχανής ή είναι διαφορετικό αυτό ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ευκαιρια να ρωτησω και εγω που πουλανε plexi? ;)

Αθηνα κεντρο

στην Λεκα και στην συνεχιεα Πραξιτελους

εχει μαγαζια που πουλανε

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
n1 φίλε ! Αλλά πού τα βιδώνεις αυτά πάνω στη μότο? Ο λασπωτήρας δηλ. που έφτιαξες πού στηρίζεται ? Γίνετια να φτιάξω και κανένα fairing για το μπροστινό μέρος της μηχανής ή είναι διαφορετικό αυτό ?

Όπου και τα αγοραστά άφτερ μάρκετ. Αν είναι εντελώς πατέντα,ψάχνεις και βρίσκεις το καλύτερο σημείο και βιδώνεις ανάλογα εκεί.

Πάντως αυτό που λες για την βέσπα σου δεν λέει.Εκεί δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί μιλάμε για μεγάλο πράγμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

φίλε ALX δίνεις ιδέες και προκαλείς προβληματισμούς, ειδικά απο τη στιγμή που έχω σχεδόν όλα τα εργαλεία εκτός απο το θερμοπίστολο, πράγμα που θεραπεύεται εύκολα, μπορεί να κάτσω να δω αν μπορώ να φτιάξω καμια ζελατίνα :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Οχι ιδιαιτερα γιατι το παχος που θελουμε εμεις ειναι πολυ λεπτο .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Kι έτσι η σχεδιασμένη για εκείνο το μηχάνημα βάση,είναι τώρα κάπου παραπεταμένη στην δουλειά μου (μόνο το πλέξι γκλας κομμάτι χωρίς την μεταλλική στήριξη για το τιμόνι. Πάντως πρέπει να ταιριάζει για GPS Μitac Mio 350 που όπως είχα δει είχε τις ίδιες διαστάσεις με το δικό μου Empus. Οπότε αν κάποιος έχει ένα τέτοιο,ας μου το πει να του την δώσω αν ενδιαφέρεται )

Εγω εχω τετοιο αν μπορεις παρε με τηλ στο 6948304857 η μειλ pits650@yahoo.gr εισαι πρωτος οι κατασκευες σου ειναι φοβερες εχουμε κοινο <<χομπι>> αλλαεσυ το εχεις εξελιξει πολυ ριξε κι αλλες ιδεες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ALX μπράβο σου και από εμένα!

Μου έβαλες ιδέες....

Έχω όμως την εξής απορία: πώς κολλάς 2 κομμάτια πλέξι γκλάς μεταξύ τους? (χωρίς να γίνεται κιτσαριό η κατασκευή και να είσαι σίγουρος οτι έγινε γερή κόλληση).

Ευχαριστώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλη φαση...αντε και εφτιαξα την βαση..μετα για δεσει η βαση πανω στο μπουσα τι κανω.. :huh:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX μπράβο σου και από εμένα!

Μου έβαλες ιδέες....

Έχω όμως την εξής απορία: πώς κολλάς 2 κομμάτια πλέξι γκλάς μεταξύ τους? (χωρίς να γίνεται κιτσαριό η κατασκευή και να είσαι σίγουρος οτι έγινε γερή κόλληση).

Ευχαριστώ.

Υπάρχει κόλα που κάνει για plexi glass κι αν εφαρμοστεί σωστά δεν φαίνεται κιτσαριό.Είναι διάφανη.

@tasoulis Για να την προσαρμόσεις χρειάζεται να το κάνεις ή φτιάχνοντας μια μεταλλική βάση που να πιάνει σε κάποιο σημείο στο τιμόνι, ή άλλου είδους πατέντα που να πιάνει πάνω στα πλαστικά ή ακόμα και στην ζελατίνα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

καπου αλου εκτος απο αθηνα για plexiglass? ας πουμε μεσολογγι? τεσπα

@ALX τι δουλεια κανεις?ρωταω γιατι παραξενευτικα με το περισσευμα τοσων plexiglass :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Άσχετη με plexi, απλά τα χρησιμοποιεί άλλο τμήμα εκεί και επωφελούμαι καμιά φορά :rolleyes:

να κανω και εγω μια ερωτηση

μπορει να φτιαχτει απο πλεξ γλασ ΠΙΣΩ φτερο για μηχανακι.για βε στρομ ειδικα.

θα ειναι ευκολο;πες την γνωμη σου, μιας και εισαι ειδικος σε τετοια υλικα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...