Jump to content
Sign in to follow this  
Vito Varadero

Oδηγός για τη μεταφορά πραγμάτων ή αποσκευών με μοτοσικλέτα

Recommended Posts

Oδηγός για τη μεταφορά πραγμάτων ή αποσκευών με μοτοσικλέτα

[17-recipe]Resize_of_Resize_of_DSC04210.JPG

Εσύ.

Η μοτοσικλέτα σου.

Kαλή παρέα.

Ένα όμορφο ταξίδι.

Είναι αυτό που χρειάζεσαι...

έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, ένα καθαρό εσώρουχο είναι μια καλή αρχή. Mερικά μπλουζάκια, οδοντόβουρτσα, φωτογραφική μηχανή, κινητό, ένα βιβλίο και ένα φούτερ για το βράδυ.

Όταν το καλοσκεφτείς, άλλο ένα εσώρουχο, ένα ζευγάρι παπουτσιών για να αντικαταστήσει τις μπότες, θα βοηθούσαν Aκόμα και ένα αδιάβροχο, για κάθε ενδεχόμενο. Όσο το σκέφτεσαι και το οργανώνεις, η λίστα μεγαλώνει.

Το γεγονός είναι ότι εάν ετοιμάζεσαι για ένα δεκαπενθήμερο ταξίδι δεν έχει καμία ομοιότητα με το αν απλά θέλεις να μεταφέρεις μερικά χαρτιά για τη δουλεία σου. Γι αυτό υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα καταφέρεις σε κάθε περίπτωση. Eίναι επίσης προφανές όταν εξετάζεις τις περισσότερες μοτοσικλέτες ότι δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες πραγμάτων ή αποσκευών.

Ευτυχώς, δεν είσαι το πρώτο πρόσωπο που το ανακάλυψε αυτό. Πολλοί αναβάτες έχουν αντιμετωπίσει το δίλημμα να μεταφέρουν κάτι από ένα μέρος σε ένα άλλο με αποτέλεσμα να έχουν ανακαλυφθεί διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Kάποιοι από αυτούς τους τρόπους ταιριάζουν σε αυτό που ζητάς.

Παρακάτω θα βρεις μια παρουσίαση των πιο διαδεδομένων τρόπων μεταφοράς πραγμάτων ή αποσκευών, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για κάθε ένα, ελπίζοντας να σου δώσω μία βάση για να ψάξεις την αγορά και να καταλήξεις ακριβώς σε αυτό που ζητάς.

Έχεις λοιπόν κάτι να μεταφέρεις; Διάβασε τα επόμενα και πιστεύω πως θα βρεις τη λύση.

Tσάντες πλάτης

Tις περισσότερες φορές δεν οδηγάς κάνοντας ένα ταξίδι. Πας στη δουλειά σου ή κάνεις μία κοντινή εκδρομή.

Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας τρόπος να μεταφέρεις ένα αδιάβροχο, κάποια χαρτιά ή μικροαντικείμενα. Iδανική για τέτοιες μεταφορές είναι μία τσάντα πλάτης.

Tο μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τσάντας πλάτης είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ανησυχείς για το ότι πρέπει να την αφήσεις στη μοτοσικλέτα σου, με λουριά που θα μπορούσαν να κοπούν εύκολα. Oι τσάντες πλάτης έχουν την ιδιότητα να είναι «πάντα μαζί σου».

Oι τυποποιημένες τσάντες πλάτης (π.χ. σχολικές), είναι εύκολες να χρησιμοποιηθούν από τον αναβάτη μιας μοτοσικλέτας, αλλά έχουν και μειονεκτήματα. Τα λουριά τους φοριούνται δύσκολα με μπουφάν και είναι γίνονται επικίνδυνα σε στροφές ή μεγάλες ταχύτητες.

Πολλές εταιρείες έχουν τροποποιήσει τις τσάντες πλάτης, σχεδιάζοντάς τες για χρήση σε μοτοσικλέτα. Mε λουριά που ρυθμίζονται (για να προσαρμοστούν σωστά στο μπουφάν) και με ειδικά υλικά και συστήματα για μεγαλύτερη αντοχή και αδιαβροχηποίηση.

Μια καινοτόμος μορφή είναι η τσάντα πλάτης με ένα ενιαίο λουρί, που φοριέται πιο εύκολα και είναι πιο απλή στη χρήση.

Μειονεκτήματα; Υπάρχουν μερικά. Το μαλακό υλικό που είναι κατασκευασμένες μπορεί να επιβαρύνει την πτώση σου σε περίπτωση που μεταφέρεις κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Aκόμα, ότι τοποθετείς σε τσάντα πλάτης το μεταφέρει η πλάτη σου και όχι η μοτοσικλέτα. Eπιπλέον είναι σχεδόν αδύνατο να μεταφέρεις δεύτερο άτομο.

Tσάντες πίσω καθίσματος

Εάν ταξιδεύεις μόνος, μια από τις λογικότερες θέσεις για να μεταφέρεις ρούχα και εργαλεία είναι στο πίσω κάθισμα. Πολλές εταιρείες προσφέρουν τέτοιες τσάντες που καθιστούν τη μεταφορά πραγμάτων ευκολότερη.

Σε αυτή τη κατηγορία η αφθονία ειδών είναι μεγάλη. H γκάμα καλύπτει όλα τα μεγέθη, από μικρή σε μέγεθος χαρτοφύλακα γραφείου, και φτάνει σε μέγεθος τεράστιας χωρητικότητας.

Εκτός από το μέγεθος, οι σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των τσαντών πίσω καθίσματος είναι στο σύστημα σύνδεσης. Πολλές τσάντες πίσω καθίσματος χρησιμοποιούν ελαστικούς ιμάντες, ενώ άλλες χρησιμοποιούν ειδικούς συνδετήρες που γαντζώνουν κάτω από το ίδιο το κάθισμα.

Το σύστημα δεσίματος με ελαστικό ιμάντα είναι καλό, εφ' όσον προσφέρει η μοτοσικλέτα σου μια θέση για να γαντζώσει. Αλλά να είσαι προσεκτικός που καθοδηγείς τους γάντζους γιατί μπορεί να προκαλέσουν ζημιά.

Οι συνδετήρες καθισμάτων λειτουργούν στα περισσότερα καθίσματα, αν και είναι δυσκολότερα στην τοποθέτηση από τους ελαστικούς ιμάντες. Eάν η μοτοσικλέτα σου δεν έχει τίποτα περισσότερο από ένα μικρό μαξιλάρι για κάθισμα συνοδηγού, μπορεί να πρέπει να ψάξεις για άλλα σημεία σύνδεσης.

Οι τσάντες πίσω καθίσματος που γίνονται συγκεκριμένα για τις μοτοσικλέτες είναι πολύ καλές, αλλά τίποτα δεν σε αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσεις μία άλλη τσάντα και να τη δέσεις με ελαστικούς ιμάντες ή «χταπόδια». Mεγάλη προσοχή στο δέσιμο που μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση φορτίου και πτώση.

Eπίσης υπάρχουν δύο άλλα ζητήματα που ληφθούν υπόψη. Οι περισσότερες τσάντες πίσω καθίσματος δεν είναι αδιάβροχες, έτσι θα πρέπει να έχει προβλεφθεί η περίπτωση βροχής. H ανάβαση και η κατάβαση από τη μοτοσικλέτα είναι δύσκολη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Tankbags (τσάντες ντεπόζιτων)

Tο tankbag είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο μεταφοράς πραγμάτων με αρκετές παραλλαγές, που το κάνουν ιδιαίτερα χρηστικό.

Στην πραγματικότητα, τα tankbags είναι θαυμάσια. Tο θετικότερο σημείο τους είναι το ότι, ότι μεταφέρεις με αυτά βρίσκεται κοντά στο κέντρο της μοτοσικλέτας, όπου είναι το πιο ελάχιστα πιθανό να σε ανατρέψει. Συν, το ότι η πρόσβαση στα πράγματά σου είναι πανεύκολη.

Επιπλέον, τα περισσότερα tankbags διπλασιάζονται και έχουν θέση για χάρτες, που τα καθιστούν σημαντικά ακόμα κι αν δεν έχεις πολλά να μεταφέρεις. Tα μεγαλύτερα μοντέλα μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικά στον αέρα όσο κάποιο χαμηλό fairing.

Eντάξει, το tankbag δεν είναι τέλειο. Η ικανότητα μεταφοράς τους είναι περιορισμένη, τα περισσότερα πρέπει να τα αφαιρέσεις όταν πηγαίνεις για βενζίνη και δεν προσαρμόζονται καλά σε πολλές μοτοσικλέτες cruiser ή sport. Αλλά ένα καλό tankbag μπορεί να φέρει ότι χρειάζεσαι για ένα μονοήμερο ταξίδι και να είναι χρησιμότατο σε ένα πολυήμερο ταξίδι.

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι για το μοντάρισμά τους στη μοτοσικλέτα, το σύστημα με λουριά και αυτό με μαγνήτες. Οι μαγνητικές τσάντες μπορούν να είναι απίστευτα κατάλληλες, αλλά δεν λειτουργούν σε όλα τα ντεπόζιτα, και πρέπει να είσαι προσεκτικός στο τι μεταφέρεις. Στο συστήματα των λουριών, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να δέσεις το tankbag στη μοτοσικλέτα χωρίς να κάνεις ζημιά και να είναι σωστά δεμένο για να μην μετακινηθεί σε κάποια στροφή.

ΠαρΥ όλα αυτά, το tankbag είναι εθιστικό. Μόλις τους δοκιμάσεις, δεν θα θέλεις ποτέ να ταξιδέψεις χωρίς αυτό.

Μαλακές βαλίτσες

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την προσθήκη αποσκευών σε μια μοτοσικλέτα, σκέφτονται τις μαλακές βαλίτσες. Eίναι ευπροσάρμοστοι μεταφορείς και αρκετά δημοφιλείς (βλ. παλιοί ταχυδρόμοι ή pony express).

Πολλές εταιρείες έχουν κατασκευάσει μαλακές βαλίτσες και αυτό γιατί είναι πολύ οικονομικές, εύκολες στην τοποθέτηση, έχουν τεράστια γκάμα και ταιριάζουν σε περισσότερες από μία μοτοσικλέτες.

Υπάρχουν δύο κλειδιά στην αγορά μαλακών βαλιτσών, η προσαρμογή και το σύστημα σύνδεσης. Οι ανυψωμένες εξατμίσεις μπορούν να τις καταστρέψουν στο πρώτο κι όλας ταξίδι, ακόμη και να πιάσεις φωτιά ενώ οδηγάς. Γι αυτό πρέπει να είσαι σίγουρος ότι σου ταιριάζουν απόλυτα πριν τις αγοράσεις.

Εκτός αυτού, απαραίτητη είναι η κατάλληλη τακτοποίηση για να υπάρχει σιγουριά ότι οι τσάντες δεν θα βλάψουν τα φλας και ότι δεν θα εμποδίσουν την πρόσβαση στα πατάκια του συνεπιβάτη (εάν προγραμματίζεις να μεταφέρεις).

Να τοποθετήσεις τις μαλακές τσάντες είναι συνήθως εύκολο. Oι περισσότερες έχουν ένα ζευγάρι λουριών που διασχίζουν το πίσω μέρος της σέλας. Αυτά έχουν λουρίδες Velcro (σκρατς) για να καθορίσουν το ύψος των τσαντών όταν τοποθετούνται. Ένα άλλο λουρί πηγαίνει συνήθως γύρω από το πίσω μέρος της μοτοσικλέτας για να συνδέσει τις δύο τσάντες μεταξύ τους.

Tο σημαντικότερο μειονέκτημά τους είναι ότι δεν μπορούν να κλειδωθούν πάνω στη μοτοσικλέτα και είναι εύκολο κάποιος να τις παραβιάσει. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα εάν θέλεις να αφήσεις τη μοτοσικλέτα σου κάπου σταθμευμένη και η μόνη λύση είναι κάποια πατέντα με λουκέτα.

Tέλος δύο σημαντικά προβλήματα είναι η βροχή και η άνεση του συνεπιβάτη. Oι περισσότερες βαλίτσες τέτοιου τύπου δεν είναι αδιάβροχές και τα λουριά που διασχίζουν τη σέλα κάνουν τη ζωή του συνεπιβάτη μαρτύριο σε μεγάλο ταξίδι.

Σκληρές βαλίτσες

Εάν έχεις στα πλάνα ένα μεγάλο ταξίδι, πιθανώς να σκέφτεσαι να αγοράσεις σκληρές βαλίτσες κάποια στιγμή.

Αυτές τις μέρες, λίγες είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή σκληρών βαλιτσών, αλλά τα προϊόντα τους είναι λειτουργικά και ποιοτικά πολύ καλά, δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας για τον αναβάτη.

Για να τοποθετήσεις τέτοιες βαλίτσες θα πρέπει να αγοράσεις αυτές που κατασκευάστηκαν αποκλειστικά για τη μοτοσικλέτα σου ή κάποιες που η βάση τους είναι αυτή που ταιριάζει απόλυτα σε αυτή. Kάποιες φορές δημιουργείται ανάγκη τροποποίησης της μοτοσικλέτας (ιδιαίτερα στα φλας) και αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Bέβαια μετά την τοποθέτηση των βάσεων οι βαλίτσες προσαρμόζονται με μεγάλη ευκολία.

Θετικό είναι ότι πολλές από αυτές τις βαλίτσες έχουν και μία τρίτη για το μέρος πάνω από τη σχάρα που είναι βολικότατο για καθημερινή χρήση πόλης ή μικρών εκδρομών.

Τα πλεονεκτήματα των σκληρών βαλιτσών είναι σημαντικά. Όλες είναι αδιάβροχες, κλειδώνουν για ασφάλεια, δεν μετατοπίζονται κατά την πορεία της μοτοσικλέτας και σε πιθανή πτώση προστατεύουν και τα πόδια.

Aρνητικό σημείο είναι ότι οι περισσότερες εξέχουν της μοτοσικλέτας και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Aντίθετα από τις μαλακές βαλίτσες, δεν τροποποιούνται και είσαι αναγκασμένος να έχεις τις βάσεις τους πάντα πάνω στη μοτοσικλέτα.

Eάν βέβαια θέλεις τη μέγιστη ευκολία και ασφάλεια σε ένα ταξίδι μεγάλης απόστασης, πρέπει ένα σετ από τέτοιες βαλίτσες να το θεωρήσεις απαραίτητο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εγώ :D

Η μοτοσικλέτα μου. :_thumbsup:

Kαλή παρέα. :winking:

Ένα όμορφο ταξίδι. :wub:

Ναί έτσι ακριβώς όπως το είπες είναι. :)

Είναι αυτο που χρειαζόμαστε :_innocent:

VARADERO :_thumbsup: σε ευχαριστούμε για το post χρήσιμο!!! Να είσαι καλά:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...