Sign in to follow this  
Παρακολουθητές 0
efkola

Νέος ποινικός κώδικας- Φυλάκιση χωρίς αναστολή για τις κλοπές

3 μηνύματα σε αυτό το θέμα

Yamaha MT 07 (689cc)

Δημοσιεύτηκε (τροποποιήθηκε)

Μέχρι πρότινος, με τον ποινικό κώδικα που είχε ψηφισθεί, φυλάκιση για τους κλέφτες προβλεπόταν μόνο αν η αξία των κλοπιμαίων ήταν πάνω από 120.000€!
Οι κλέφτες οδηγούνταν στο δικαστήριο για τις κλοπές που είχαν διαπράξει, οι οποίες θεωρούνταν πλημμελήματα με τον παλιό κώδικα. Εκεί, αν το δικαστήριο χρέωνε τον δράση με ποινή έως και 5 ετών, εκείνος έπαιρνε αναστολή –την πρώτη φορά. Την 2η δεν υπήρχε το δικαίωμα της αναστολής (υποτροπή), όμως η ποινή μετατρεπόταν σε χρηματικό πρόστιμο.

Αποτέλεσμα; Οι δράστες έβγαιναν ξανά «στη δράση» την επόμενη μέρα, κάτι που αφορούσε περίπου 2.000 ποινικούς, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο ΒΗΜΑ!

Κάθε χρόνο, λοιπόν, σε όλη τη χώρα καταγράφονται περίπου 5.000 αρπαγές πορτοφολιών, κινητών, πολύτιμων αντικειμένων σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αρπαγές τσαντών και άλλες περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Το 70-80% αυτών των αδικημάτων διαπράττονταν στην Αττική. Ωστόσο εκτιμάται ότι άλλα παρόμοια 100.000 σχετικά αδικήματα δεν καταγράφονται από τις αρχές είτε γιατί οι πολίτες αποφεύγουν να προχωρούν σε σχετικές μηνύσεις λόγω γραφειοκρατίας είτε γιατί η ΕΛ.ΑΣ δεν θέλει να «μεγεθύνει» την εγκληματικότητα.

Η ΕΛ.ΑΣ ζήτησε μεταβολή αυτού του σημείου του Ποινικού Κώδικα και η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε προτείνει αρχικά, προ μερικών μηνών, να τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος και οι εμπλεκόμενοι σε διαρρήξεις, ανεξαρτήτως των ποσών που αφαιρούν από σπίτια, καταστήματα και αλλού (σ.σ κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα σημειώνονται περίπου 30.000 διαρρήξεις -εισβολές σε σπίτια και καταστήματα). Ωστόσο μέχρι την πρόσφατη ψήφιση στην Βουλή υπήρξαν νέες παρεμβάσεις από την ΕΛ.ΑΣ και συνεννοήσεις
ώστε να χαρακτηρίζονται κακουργήματα κι οι κλοπές του δρόμου που γίνονται από οργανωμένα κυκλώματα κι οι οποίοι προσδιορίζονταν μέχρι τώρα ως πλημμελήματα.


Με τον νέο ποινικό κώδικα παύει να ισχύει το όριο των 120.000€, η κλοπή τιμωρείται ως κακουργηματική πράξη και καταργείται η μετατροπή της ποινής των κλεφτών σε χρηματική!
Αναστολή θα δίνεται πλέον μόνο αν οι δράστες έχουν λευκό ποινικό μητρώο ή αν η ποινή είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Οι δράστες θα φυλακίζονται για χρονικό διάστημα που θα φτάνει έως και τα 10 χρόνια, ενώ κάποια από την ποινή τους θα μπορούν να την μετατρέψουν σε κοινωφελή εργασία σε Δήμο, αμισθί.

Πηγή

Οι έχοντες νομικές γνώσεις, ας μας διαφωτίσουν.Ακουγεται καλό με μια πρώτη ανάγνωση.

Τροποποιήθηκε από τον efkola
Αρέσει σε 2 μέλη

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ducati S2R

Δημοσιεύτηκε

Δεν γνώριζα ότι μπορείς να κλέβεις άφοβα! Κρίμα, τώρα είναι αργά να πάω να πάρω μια panigale?

Αρέσει σε 4 μέλη

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Honda Dominator (650cc) Shoei Raid 2-Momo Fighter

Δημοσιεύτηκε

πριν 2 λεπτά, το μέλος elprimerozen έγραψε:

Δεν γνώριζα ότι μπορείς να κλέβεις άφοβα! Κρίμα, τώρα είναι αργά να πάω να πάρω μια panigale?

Και δεν πας; Στο service θα στα πάρουν πίσω με τόκο!

Αρέσει σε 1 μέλος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δημιούργησε νέο λογαριασμό, ή συνδέσου, για να σχολιάσεις

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις σχόλιο

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Είναι πανεύκολο!


Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχεις ήδη λογαριασμό; Συνδέσου εδώ.


Σύνδεση τώρα
Sign in to follow this  
Παρακολουθητές 0