χχμμμ....να το διατυπώσουμε πιό σωστά?
Εάν θέλει κατ' ουσία να κυριαρχήσει, τότε καλώς.
Ας δούμε το παράδειγμα του σπιτιού.
Ναι μεν ο ιδιοκτήτες έχει εξουσία εντός του χώρου του όπως πολύ σωστά ανέφερες, αλλά το πολύ σημαντικό είναι το "γιατί" την έχει.
Το σπίτι του, είναι ο προσωπικός του χώρος. Ο μόνος τελείως προσωπικός του χώρος, ο μόνος δικός του, κατάδικος του χώρος.
Ο μόνος χώρος στον οποίο μπορεί να πράξει ό,τι θέλει.
Μα τελείως ό,τι θέλει.
Να είναι ηλίθιος, έξυπνος, κακός, να κυκλοφοράει ξεβράκωτος, να τραβάει μαλακία να βλέπει τσόντες, να γυρνάει τσόντες, να μουτζώνει θεούς, να γράφει ποιήματα, να χαμογελάει σαν ηλίθιος απλά επειδή άκουσε το κελάηδισμα ενός πουλιού, να κλάψει επειδή θυμήθηκε το γατάκι του που ψόφησε όταν ήταν μικρός και γενικά στον χώρο του μπορεί να κάνει και να νειώσει ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ και ΟΠΩΣ θέλει.
Δηλαδή ο χώρος του, είναι ο μόνος χώρος στον οποίο είναι πραγματικά και απόλυτα ελεύθερος.
Βγαίνοντας από τον χώρο του, έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους είναι απαραίτητο να συνηπάρξει, μιάς και εκτός του χώρου, του δεν βρίσκεται πιά στον δικό του, κατάδικο του κόσμο όπου το κέντρο αυτού είναι ο ίδιος, αλλά βρίσκεται ως δορυφόρος σε ένα αλλο σύστημα το οποίο πιά έχει κι άλλους δορυφόρους και το κέντρο του, είναι η εν λόγω ομάδα των όσων ζουν εκεί έξω.
Έτσι λοιπόν, επειδή ο χώρος του υπάρχει προκειμένου να μπορεί αυτός να έχει τον χώρο στον οποίο θα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ελευθερος, του αναγνωρίζουμε την κυριαρχία του επί του χώρου, προκειμένου να αποκτησει την απαραίτητη εξουσία ώστε να εξασφαλίσει ο ίδιος ότι δεν θα παραβιασθεί από κάποιον αυτή η τόσο προσωπική του ελευθερία.
Άρα η κυριαρχία του επί του χώρου, είναι αυτή που του εξασφαλίζει την τόσο πολυπόθητη ατομική ελευθερία
Αυτή η κυριότητα, είναι που του δίνει και την εξουσία οπότε το να θέλει να κυριαρχήσει επί του χώρου του, στη ουσία σημαίνει ότι θέλει να αποκτήσει το δικαίωμα να μπορεί να προστατέψει τον χώρο του, άρα την ατομική ελευθερία του
Όπου δικαίωμα -> δικαιο μου -> δικό μου. Δική του η ατομική του ελευθερία, δικαίωμα του να την προστατέψει.
Οπότε, εάν έρθω εγώ και σου χτυπήσω την πόρτα του σπιτιού σου, ζητώντας σου να περάσω από το μπαλκόνι σου στο δικό μου για να ανοίξω επειδή κλειδώθηκα απ έξω, εσύ εφόσων δεν βλέπεις να βάλεται άμεσα η ατομική σου ελευθερία αλλά ούτε και έμμεσα δια της αμφισβητήσεως της κυριότητας σου, μου ανοίγεις και με αφήνεις να κάνω την δουλειά μου.
Επειδή όμως ο χώρος σου όπως είπαμε είναι ο τελείως δικός σου προσωπικός σου, που εξασφαλίζει την δική σου ατομική ελευθερία και κανενός άλλου, άρα είσαι και ο μόνος ο οποίος δικαιούται να αποφανθεί επί της χρήσης του χώρου, διατηρείς το δικαίωμα να μου κλείσεις την πόρτα στα μούτρα ακόμη και χωρίς κανέναν λόγο.
Άρα λοιπόν, η κυριαρχία επί του χώρου, είναι αυτή που μας εξασφαλίζει ότι δεν θα παραβιασθεί η ατομική μας ελευθερία, κάτι που είναι βασική προυπόθεση για να συνθέσουμε ένα αρμονικό παζλ ανθρώπων, όπου αυτοί θα αισθάνονται καλά μιάς και δεν θα βάλλωνται.
Το πρόβλημα που έρχεται και χαλάει την αρμονία και μάλον αυτό εννοούσες όταν αναφερόσουν στην "κυριαρχία" είναι όταν εσύ ως κυρίαρχος του χώρου σου, θα ασκήσεις άκριτα και δίχως μέτρο την εξουσία που έχεις και θα με σταματήσεις ενώ δεν βάλεσαι από μένα.
Άρα λοιπόν, καταλήγουμε τελικά, στο ότι για να επιτευχθεί αυτή η αρμονική συνύπαρξη, είναι απαραίτητο, και ο μεν κυρίαρχος του χώρου αλλά και ο δε φιλοξενούμενος, να διαθέτουν το μέτρο με το οποίο θα λειτουργήσουν στον ρόλο τους, έτσι ώστε να μην κάνουν κατάχρηση του ρόλου τους, πραγμα που θα διαταράξει την αρμονία.
(λες να φάμε ξύλο αν το συνεχίσουμε???)