myBike: Βαλίτσες VS Σταθερότητα - myBike

Μεταπήδηση στο περιεχόμενο

  • (2 σελίδες)
  • +
  • 1
  • 2
  • Δεν μπορείς να αρχίσεις νέο θέμα
  • Δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το θέμα

Βαλίτσες VS Σταθερότητα ΝΑΙ Ή ΌΧΙ Βαθμολόγηση θέματος: -----

Δημοσκόπηση: Βαλίτσες VS Σταθερότητα.Πιστεύεται ότι συμβαίνει αυτό που λέει το άρθρο?

Βαλίτσες VS Σταθερότητα.Πιστεύεται ότι συμβαίνει αυτό που λέει το άρθρο?

Δεν μπορείς να δεις τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προτού ψηφίσεις. Παρακαλούμε συνδέσου και ψήφισε για να δεις τα αποτελέσματα.
Καταχώριση ψήφου Οι επισκέπτες δεν μπορούν να ψηφίσουν

#1 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Vito Varadero  myBike Honda VARADERO ABS (1000cc) dreamBike Honda VARADERO ABS (1200cc)

  • Omerta
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 3149
  • Εγγράφηκε: 25 July 05

Εικονίδιο μηνύματος  Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 08:07

Πως οι βαλίτσες βοηθούν στη σταθερότητα!

Δύο συνεχόμενες διαδρομές μήκους 300 περίπου χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο M40 με το προσωπικό μου Honda VFR 800, αποκάλυψαν απρόσμενες συνέπειες κατά την οδήγηση με και χωρίς τις πλαϊνές βαλίτσες.
Το συγκεκριμένο VFR είναι εξοπολισμένο με τις σκληρές βαλίτσες που δίνει ως αξερουάρ η ίδια η Honda, και αεροδυναμικά είναι πολύ καλά σχεδιασμένες (είναι ντροπή που μπάζουν νερά, αλλά πού θα μου πάει, θα το λύσω σύντομα το θέμα).
Πολλές προεγκατεστημένες σκληρές βαλίτσες όπως αυτές, αποσταθεροποιούν τη μοτοσυκλέτα εξαιτίας των στροβιλισμών που προκαλούν. Σύμπτωμα αυτού του φαινομένου είναι μια ασάφεια στις υψηλές ταχύτητες ή, ακόμα χειρότερα, ισχυρές τάσεις μετακίνησης από τη μια πλευρά στην άλλη όπως μια σημαία κυματίζει σε δυνατό αέρα – μόνο που στην περίπτωση μας ολόκληρη η μοτοσυκλέτα ΄΄κυματίζει΄΄ σαν σημαία.
Κανένα απ’ αυτά τα συμπτώματα δεν έχει εμφανιστεί στο VFR μέχρι στιγμής, ακόμα και με 170 χλμ/ώρα όμως σ’ αυτά τα δύο τελευταία ταξίδια παρατήρησα ότι η μοτοσυκλέτα ήταν σταθερότερη σε δυνατούς ανέμους με τις βαλίτσες παρά χωρίς.
Σε αμφότερα τα ταξίδια ο αέρας χτυπούσε από το πλάι με ένταση περίπου 5 μπροφόρ, αρκετή για να με αναγκάσει να σκύβω πολύ προκειμένου να διατηρώ τη μοτοσυκλέτα σε ευθεία πορεία. Δεν ήταν ασταθείς χωρίς τις βαλίτσες, όμως με αυτές ακολουθούσε ευκολότερα τις επιλεγμένες γραμμές, αντίθετα ίσως με ότι θα περίμενε κανείς.
Στην πραγματικότητα όμως βγάζει νόημα, και θα γίνει καλύτερα κατανοητό αν πάτε το βράδυ σε κάποιο bar, το οποίο απαραιτήτως θα έχει το παιχνίδι με τα βελάκια και το στόχο στον τοίχο.
Πετάξτε το βέλος κανονικά και θα δείτε ότι πάει σταθερά και ευθεία. Προσπαθήστε όμως να το πετάξετε ανάποδα, όπως ίσως κάνετε μετά το ένατο ποτήρι μπύρας, και θα δείτε ότι στη μέση της διαδρομής γυρίζει ίσια, ταλαντεύεται λίγο, και τέλος καταλήγει να κατευθύνεται στο σωστό σημείο.
Ο λόγος είναι ότι το κέντρο βάρους ενός βέλους είναι μπροστά ενώ το κέντρο της πίεσης, δηλαδή η επιφάνεια στην οποία ασκείται η πλάγια δύναμη από τον αέρα, είναι πίσω, εξαιτίας των φτερών.
Έτσι, αν το βέλος αρχίσει να βγαίνει εκτός πορείας, μια δύναμη ωθεί από το πλάι το κέντρο πίεσης, και επειδή αυτό είναι πολύ πίσω από το κέντρο βάρους ( που το βέλος τείνει εκ κατασκευής να μετακινήσει διαγράφοντας μια περιστροφή), αυτοδιορθώνεται αμέσως.
Ρίξτε τώρα μια ματιά σε μια μοτοσυκλέτα από την ίδια οπτική γωνία – το VFR είναι ιδανικό παράδειγμα. Υπάρχουν μεγάλες επιφάνειες πλαστικών στο μπροστινό μέρος και λιγότερο στο πίσω, το οποίο σημαίνει ότι το κέντρο βάρους, που βρίσκεται περίπου στο μέσον της μοτοσυκλέτας (όπου βρίσκεται ο κινητήρας).
Προσθέστε ένα ζευγάρι βαλίτσες, και οι extra επιφάνειες μετακινούν το κέντρο της πίεσης πιο πίσω. Έτσι, όσο οι βαλίτσες δεν προκαλούν άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα, ενεργούν όπως τα φτερά στα βέλη και βελτιώνουν τη σταθερότητα στις ευθείες.
Αυτό απέδειξαν και τα πρόσφατα ταξίδια μου στον αυτοκινητόδρομο με ισχυρούς πλάγιους ανέμους…

Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον Varadero: 22 October 2005 - 08:08

0

#2 Ο χρήστης είναι συνδεδεμένος   D_artaGian  myBike BMW R 1200 GS myGear Shoei XR 1000

  • Michael Scofield...
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 2365
  • Εγγράφηκε: 19 April 05
  • Τόπος:Πάτρα

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 09:06

Καλημέρα.
Δεν το γνωρίζω αλλά πιστεύω πως ναι γιατι με τις βαλίτσες η μηχανή γίνεται "τρενο" και ακολουθει πιο σταθερά κατα τη γνωμη μου το δρόμο.Τουλάχιστον λετσι λεχω παρατηρήσει εγώ με την μικρή μου εμπειρία.
ΝταρταΓιάν(νης)

Posted Image
0

#3 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   mastgeo  myBike Kawasaki KLX SM (650cc) dreamBike KTM 950 SUPERMOTO (925cc)

  • Γυρνάει δεν γυρνάει
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 133
  • Εγγράφηκε: 06 September 05
  • Τόπος:Πειραιάς\Italy

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 15:02

Κατα την αποψη μου επηρεαζει στην σταθεροτητα.Αλλαγη κατανομης βαρους ,αλλαγη αεροδυναμικης και το προσθετο βαρος αυξανει σημαντικα την αδρανεια(δυσκολια στο φρεναρισμα,στην αλλαγει πορειας,στο στριψημο κτλ) οποτε χειροτερα μονο μπορει να τα κανει. :baby:
Γιωργος

Μη λες ποτέ σε ένα τρένο που περνάει,μη λες ποτέ σε μια θάλασσα τον Μάη,μη λες ποτέ σε ένα ψέμα που πονάει....
0

#4 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Sarevock 

  • ΔΕΝ ειμαι "μοτοσυκλετιστης".
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 2552
  • Εγγράφηκε: 13 August 05

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 15:16

Κεντρο Βαρους κανεις? :this: :whistling:
0

#5 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   black_hawk  myBike BMW gs (1200cc) myGear Shoei Hornet-DS

  • Soyons realistes,demandons l'impossible!!
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 18257
  • Εγγράφηκε: 19 September 05
  • Τόπος:ΚΕΡΚΥΡΑ

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 16:57

Λοιπον,αυξανουν την μετωπικη επιφανεια(αρα χειροτερευουν την αεροδυναμικη με οτι φερνει αυτο σε επιδοσεις-καταναλωση) και μεταφερουν το κεντρο βαρους προς τα πισω(αρα ελαφρωνει το τιμονι,αρα...)
Posted ImagePosted ImagePosted ImagePosted Image




Τρομοκρατια, λεγεται ο πολεμος των φτωχων..Πολεμος, λεγεται η τρομοκρατια των πλουσιων..(Sir Peter Ustinov)
Πατριωτισμος ειναι η ...αρετη των μοχθηρων!! (Oscar Wilde)

http://www.youtube.c...h?v=v018Oz-brfU
http://www.youtube.c...h?v=8G1bwt3czkg
0

#6 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   ktm-isa  myBike KTM KTM LC4 (640cc) dreamBike KTM KTM LC4 (640cc) myGear Shoei V-MT

  • Πάμε χώμα ?
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 1232
  • Εγγράφηκε: 27 September 05
  • Τόπος:Βουνίσια :)

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 17:11

Πίστεύω πως ΟΧΙ ... :baby:
Ο λόγος?Επειδή χαλάει το κέντρο τους βάρους και αλλάζει την αεροδυναμική...μεταλλάσει ολη την γεωμετρία και την σταθερότητα της μοτοσικλέτας.



ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ... :shock: :_innocent: τί ΟΧΙ γράφω?
Πάει τα έπαιξα...Αυτό θα πεί κούραση μετά την δουλίτσα.. :blush:
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ!!!!! :grin:
Πίστεύω πως ΝΑΙ... :baby:
Ο λόγος?Επειδή χαλάει το κέντρο τους βάρους και αλλάζει την αεροδυναμική...μεταλλάσει ολη την γεωμετρία και την σταθερότητα της μοτοσικλέτας.
Μην ακολουθείς μονοπάτια...
Πήγαινε εκεί που δεν υπάρχουν μονοπάτια και άφησε τα ίχνη σου συντροφιά με μια μοτοσικλέτα!!!
0

#7 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Vito Varadero  myBike Honda VARADERO ABS (1000cc) dreamBike Honda VARADERO ABS (1200cc)

  • Omerta
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 3149
  • Εγγράφηκε: 25 July 05

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 17:37

Αν και όταν το πρωτοδιάβασα στο περιοδικό αυτό το άρθρο μου φάνηκε παράξενο τελικά πιστεύω ότι οι βαλίτσες βοηθάνε στη σταθερότητα της πορείας που ακολουθεί η μοτοσυκλέτα.

Γενικά έχει κατασκευαστεί ένας μύθος, ότι οι βαλίτσες χαλάνε την αεροδυναμική της μοτοσυκλέτας και κατά συνέπεια και την σταθερότητα της, τελικά φαίνεται ο μύθος αυτός να καταρίπτεται.

(ελπίζω αυτό το post να μη μου το γαμήσουν) :whistling:
0

#8 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Sarevock 

  • ΔΕΝ ειμαι "μοτοσυκλετιστης".
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 2552
  • Εγγράφηκε: 13 August 05

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 18:32

Το μέλος Varadero είπε την Sat 22 Oct 05 - 18:37:

Αν και όταν το πρωτοδιάβασα στο περιοδικό αυτό το άρθρο μου φάνηκε παράξενο τελικά πιστεύω ότι οι βαλίτσες βοηθάνε στη σταθερότητα της πορείας που ακολουθεί η μοτοσυκλέτα.

Ναι, μονο στην ευθεια ομως! :D

Παράθεση

(ελπίζω αυτό το post να μη μου το γαμήσουν)  :whistling:

Ποιος? εμεις? :whistling:
0

#9 Ο χρήστης είναι συνδεδεμένος   D_artaGian  myBike BMW R 1200 GS myGear Shoei XR 1000

  • Michael Scofield...
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 2365
  • Εγγράφηκε: 19 April 05
  • Τόπος:Πάτρα

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 19:46

Παιδιά εγώ και σε ευθεία και σε στροφη μια χαρα παω με βαλιτσες.Είναι λιγο πιο αργη η μηχανη όντως αλλα αυτο δεν σημαινει τρελη αλλαγη κιολας.Πας πιο προσεκτικα και ολα ειναι οκ. Δεν ειναι το θεμα πως παει πιο γρηγορα η μηχανη.

Δεν έχεις αυτο το "αέρινο" οταν είσαι άδειος,αλλα δεν είναι και τοοοσο χαλια..

Εγω περισσότερη διαφορα βλέπω με 2ο άτομο,παρα με τις βαλίτσες.
ΝταρταΓιάν(νης)

Posted Image
0

#10 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   themata  myBike Yamaha TDM (900cc) dreamBike Yamaha ??? (<1000cc) myGear AGV S-4

  • Στην Άκρηηηηηηη...
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Συντονιστές
  • Μηνύματα: 5254
  • Εγγράφηκε: 31 May 05
  • Τόπος:Πάτρα

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 20:05

Πιστέυω πως ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ καθαρά από την σχεδίαση των βαλιτσών και τις συνθηκες
του περιβαλλοντος (κατεύθυνση αέρα κλπ)...
Όσον αφορα το άρθρο με το VFR, φοράει βαλιτσες της "μανας του" που σημαίνει αυξημένη
προσοχή απο μερους της ΗΟΝDA κατά τον σχεδιασμό τους.

Γενικά πάντως πιστεύω πως επηρεάζεται η μηχανή από την ύπαρξή τους...
always trust Mr. 46 - Gallina vecchia fa buon brodo
Posted Image
Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑ - ΑΡΚΑΣ
0

#11 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Sarevock 

  • ΔΕΝ ειμαι "μοτοσυκλετιστης".
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 2552
  • Εγγράφηκε: 13 August 05

Δημοσιεύθηκε 22 October 2005 - 20:06

Το μέλος themata είπε την Sat 22 Oct 05 - 21:05:

Όσον αφορα το άρθρο με το VFR, φοράει βαλιτσες της "μανας του" που σημαίνει αυξημένη
προσοχή απο μερους της ΗΟΝDA κατά τον σχεδιασμό τους.


Ναι σχεδιασμενες απο τη μανα τους ΓΕΝΙΚΑ, οχι σχεδιασμενες ΓΙΑ το VFR! :/
0

#12 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Vito Varadero  myBike Honda VARADERO ABS (1000cc) dreamBike Honda VARADERO ABS (1200cc)

  • Omerta
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 3149
  • Εγγράφηκε: 25 July 05

Δημοσιεύθηκε 23 October 2005 - 07:23

Το μέλος Giannis_L είπε την Sat 22 Oct 05 - 20:46:

Παιδιά εγώ και σε ευθεία και σε στροφη μια χαρα παω με βαλιτσες.Είναι λιγο πιο αργη η μηχανη όντως αλλα αυτο δεν σημαινει τρελη αλλαγη κιολας.Πας πιο προσεκτικα και ολα ειναι οκ. Δεν ειναι το θεμα πως παει πιο γρηγορα η μηχανη.

Δεν έχεις αυτο το "αέρινο" οταν είσαι άδειος,αλλα δεν είναι και τοοοσο χαλια..

Εγω περισσότερη διαφορα βλέπω με 2ο άτομο,παρα με τις βαλίτσες.




Για άλλη μια φορά με κάλυψε ο προλαλήσαντας Ιωάννης. Δε ξέρω ίσως στις moto με αυξημένο βάρος να είναι πιο χαρακτηριστικό αυτό το φαινόμενο :)

Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον Varadero: 23 October 2005 - 07:26

0

#13 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   ALX  dreamBike BMW BoGSer 1150 myGear Shoei XR 1000

  • R11 "O ανέμελος"
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Συντονιστές
  • Μηνύματα: 14141
  • Εγγράφηκε: 12 May 05
  • Τόπος:Αθήνα

Δημοσιεύθηκε 12 November 2005 - 07:44

Απο δικες μου εμπειριες μπορω να πω πως:

Με αδειες βαλιτσες,δεν νιωθω μεγαλη διαφορα στην ευθεια με πολλα χιλιομετρα (εχω φτασει να κινουμαι με 190χαω χωρις κουνηματα)
Σιγουρα σε κοβουν απο τελικη γιατι προεξεχουν.(Δεν εχω της BMW οι οποιες ειναι πολυ μαζεμενες και δεν προεξεχουν,κι ισως θα ελεγα,"μπαλωνουν τρυπες" πανω στην μοτοσυκλετα μειωνοντας τους στροβιλισμους!!!

Στις στροφες ομως ειναι προβλημα.......βρισκουν στον δρομο :rolleyes: :P

Οταν ειναι γεματες,ειχα προβλημα στις αποτομες αλλαγες κατευθηνσης.Νιωθεις οτι το μηχανακι σε παει οπου θελει λογω του αυξημενου βαρους στην ουρα του.Μου φυγε το σκατο το καλοκαιρι οταν εκανα εναν αποτομο ελιγμο για να αποφυγω ηλιθιο οδηγο αυτοκινητου.

Το βαρος που προσφερουν ειναι θετικο στην σταθεροτητα μονο σε μικρες ταχυτητες.
Αυξανουν ομως το κεντρο βαρους κι αυτο ειναι προβλημα.

Συνεπως για μενα οι βαλιτσες ειναι ....αναγκαιο "κακο" γι αυτους που ταξιδευουν με μοτοσυκλετα!!! :winking:
0

#14 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   Vito Varadero  myBike Honda VARADERO ABS (1000cc) dreamBike Honda VARADERO ABS (1200cc)

  • Omerta
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μελη
  • Μηνύματα: 3149
  • Εγγράφηκε: 25 July 05

Δημοσιεύθηκε 13 October 2006 - 09:24

refresh
0

#15 Ο χρήστης είναι αποσυνδεδεμένος   deusXT  myBike Suzuki μπαντιτ (1250cc) dreamBike λεφταναχω

  • Έξω για βόλτα
  • Εικονίδιο
  • Ομάδα: Μέλη
  • Μηνύματα: 3486
  • Εγγράφηκε: 11 November 05
  • Τόπος:Αθήνα

Δημοσιεύθηκε 13 October 2006 - 11:53

τι βαλίτσες είχε η μπεμπα και τοκαψε?
272
0

  • (2 σελίδες)
  • +
  • 1
  • 2
  • Δεν μπορείς να αρχίσεις νέο θέμα
  • Δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το θέμα

1 Χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα
0 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες


sidemenu